Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... δίχτυα της παράτασης έμπλεξε η κυβέρνηση

«Ό,τι μπορούσαμε, το δώσαμε», διαμηνύει το Μαξίμου. Η απάντηση προς τους δανειστές και οι πολιτικές επαφές Σαμαρά - Βενιζέλου. Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα για τη διάρκεια επιμήκυνσης του προγράμματος.

Στα... δίχτυα της παράτασης έμπλεξε η κυβέρνηση

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Πλέον η κυβέρνηση μόνο με ένα «θαύμα» θα προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, με πρώτη ημερομηνία – σταθμό την 8η Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το σημαντικό Eurogroup. Η πολυαναμενόμενη απάντηση των δανειστών που έφτασε χθες τα ξημερώματα επέτεινε ακόμα περισσότερο τον εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει μία προσπάθεια της τριμερούς να «παίξει με τις καθυστερήσεις».

Τόσο στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όσο και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα από το εξωτερικό) επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της για νέα μέτρα, καθώς, όπως έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, «ό,τι μπορούσαμε το δώσαμε και με το παραπάνω. Αν μέσω του email που μας έστειλαν, ζητούν επιπλέον θυσίες σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν πρόκειται να το πετύχουν». Στόχος, φυσικά, της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία, αλλά όλα, υπογραμμίζουν, έχουν και το όριό τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνέχισαν και χθες τις διεθνείς επαφές τους σε πολιτικό επίπεδο με σκοπό να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι τόσο το Βερολίνο, όσο και το ΔΝΤ συνεχίζουν στην σκληρή γραμμή.

Αμεσα, πάντως, αναμένεται να αποσταλεί και το email με τις διευκρινίσεις που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τις γνωστές μέχρι στιγμής ελληνικές θέσεις, περισσότερο αναλυτικές, αλλά χωρίς να αλλάζει η ουσία. Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί η Αθήνα και στο προγραμματισμένο για σήμερα EWG.

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων, όμως, αναπόφευκτη φαίνεται η παράταση του προγράμματος, κι εδώ διεξάγεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ όσον αφορά τη χρονική διάρκειά της. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στην ήδη διατυπωμένη θέση τους ότι παράταση μπορεί να δοθεί μόνο για λίγες εβδομάδες, μέχρι και ένα μήνα, μόνο για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και παράλληλα να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αξιολόγηση αλλά και για την προληπτική γραμμή στήριξης που θα ακολουθήσει.

Αντίθετα, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, η τρόικα θέλει το πρόγραμμα να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμα. Ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, θα ήταν καταστροφικό για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, καθώς δεν θα έχουν τίποτα απτό να παρουσιάσουν στους πολίτες αλλά και στους βουλευτές ενόψει της προεδρικής εκλογής, με πιο πιθανή εξέλιξη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

«Η χώρα μου εμπλέκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, για την τελική αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος για να μπει σε μια νέα φάση. Το κάνουμε υπεύθυνα, αποφασιστικά. Αλλά δεν χάνουμε τον στόχο για το πού θέλουμε να πάμε», ανέφερε χθες ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση για τη ναυτιλία που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μία μέρα μετά το μήνυμά του προς τους δανειστές ότι δεν θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες διαμήνυσε ότι η Ελλάδα «θα φτάσει σε μία λύση, αν το εσωτερικό μέτωπο είναι αρραγές, εάν οι θέσεις της χώρας εξακολουθήσουν να είναι σταθερές και εάν οι εταίροι καταλάβουν -αυτό που οφείλουν να καταλάβουν- πως η Ελλάδα εξαντλεί τις δυνατότητές της, έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα, άρα έχει πολύ σημαντικά επιχειρήματα».

Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει και η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αναμένεται να του θέσει την πρότασή του για διακομματική συνεννόηση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου και συμφωνία για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Και τα σχετικά σενάρια, εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v