Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο ρελαντί οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη

Ηπια άνοδο για το Γενικό Δείκτη εν αναμονή εξελίξεων στο εσωτερικό και των δηλώσεων Ντράγκι στο εξωτερικό. Συνεχίζεται η αντίδραση της ΔΕΗ, ακολουθεί και η Eurobank. Μάχη για το πρόσημο δίνει η Εθνική.

Σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 1.009-1.022 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις, στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για σήμερα-αύριο.

Σε στάση αναμονής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την οριακή μεταβολή του DAX προς τις 9.990 μονάδες με το ενδιαφέρον στραμμένο προφανώς στην ΕΚΤ (*).

Σε επιλεκτικές κινήσεις το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, καθώς μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις προέχει η διασφάλιση των νώτων μας και των όποιων κεκτημένων, η διατήρηση δυνάμεων μέχρι την ώρα της ετυμηγορίας του Μ. Ντράγκι και της εκ περιτροπής κυκλοφορίας της ρευστότητας.

Στα υπόψη πως ο αυξημένος τζίρος των πρώτων 50'-55' της συνεδρίασης μπορεί να παραπέμπει είτε σε διανομή, είτε σε προσέλκυση επιπλέον κεφαλαίων. Το θετικό είναι πως αλλάζει χέρια στην άνοδο μετοχών που είτε δεν είχαν ακολουθήσει είτε κινούνται προς τις δεύτερες αντιστάσεις τους.

Στην περιοχή των 328 μονάδων θα πρέπει να κάνει βάση ο FT 25, το χειρότερο μέχρι τις 325 μονάδες, για να παραμείνει σε ισχύ το σενάριο της αντίδρασης προς τις 334-337 μονάδες που αποτελεί και τον πιο εφικτό στόχο.

Στις 130 μονάδες θα ήταν καλό να δημιουργήσει βάση ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς σε μηνιαία μέτρηση θα πρέπει οι μέχρι και την Πέμπτη - Παρασκευή (27-28/12) αντιστάσεις να ισχυροποιηθούν ως στηρίξεις των συγκεκριμένων δεικτών. Με αυτήν την προϋπόθεση ο πήχης μπορεί να ανέβει λίγο ψηλότερα και βλέπουμε ανάλογα και με το πως θα αντιδράσουν τα ξένα χρηματιστήρια.

Πάντως, όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα είναι αργή η διαδικασία για το θέμα της εκλογής του ΠτΔ, ενώ κάποια στιγμή (ίσως το ΣΚ) να υπάρξουν νεότερα από την τρόικα. Για τα των δανειστών είμαι σίγουρος πως η Αγγελική Παπαμιλτιάδου θα μας δώσει για ακόμη μία φορά την πιο έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τις επόμενες κινήσεις της τρόικας.

Μέχρι τότε, διατήρηση δυνάμεων και επιμέρους κινήσεις. Ειδικότερα, αφήνουμε για λίγο την Εθνική, συνεχίζουμε την παρακολούθηση-μέτρηση της ΔΕΗ καθώς πιάνει και τα 7,15 ευρώ (ξεκινώντας από τα χαμηλά των 5,50 ευρώ) και επικεντρωνόμαστε λ.χ. σε μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του 25άρη. Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς μετά από μεθοδικό μάζεμα της προσφοράς (τις προηγούμενες ημέρες) δίνει την αντίδραση προς τα 2,70 ευρώ με υψηλό τζίρο.

Μόχλευσης συνέχεια για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 2,67 ευρώ, θυμίζοντας πως στις 13/11 είχε υποχωρήσει στα χαμηλά των 2,05 ευρώ, και για τα ΕΛΠΕ έως τα 4,84 ευρώ, καθώς και αυτή η μετοχή έρχεται από αντίδραση από τα χαμηλά της.

Λίγο μετά τις 11.30 ο Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 0,55% στις 1.014 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 21,5 εκατ. ευρώ από τα οποία το 53% στις τράπεζες. Βάσει του μέχρι τώρα τζίρου τα συνολικά 100+ εκατ. ευρώ φαίνονται εφικτά. Αλλά και αυτήν την παράμετρο θα την συνεκτιμήσουμε στη συνέχεια ανάλογα με τη ροή των ευρωπαϊκών αγορών και της ελληνικής, αργά το μεσημέρι.

(*) Για τον DAX και την ξέφρενη πορεία του προς τα «νέα ιστορικά υψηλά» περισσότερα στην ενότητα TRADERS/Euro2day και το stocklearning.gr για το πως όταν τα άσχημα νέα είναι καλά νέα, στην πορεία προς τις 10.059 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v