Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτίζει απόσταση ασφαλείας από το 1000ρικο

Μικρή άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις με το βλέμμα στο εγχώριο μέτωπο αλλά και στον Μ. Ντράγκι. Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ. Υπεραπόδοση για ΓΕΚΤέρνα. Κέρδη για Πειραιώς, Alpha. Πτωτικά η ΕΤΕ.

Περιμένοντας τον Μ. Ντράγκι και την ΕΚΤ τα ευρωχρηματιστήρια, παρακολουθώντας και τις πολιτικές εξελίξεις το ελληνικό.

Ενόσω συνεχίζεται το... θέατρο του παραλόγου στην Αθήνα, στην Ευρώπη αναμένουν τον χρησμό του κεντρικού τραπεζίτη που θα απογειώσει ή προσγειώσει τις αγορές. Σε κάποιο βαθμό, μικρότερο η μεγαλύτερο, θα επηρεαστεί και η βραχυπρόθεσμη τάση και η στάση των παικτών στο δικό μας χρηματιστήριο.

Η συνεδρίαση απόκτησε και πάλι λίγο ενδιαφέρον και ρυθμό λίγο πριν τις 13.55-14.00 όταν με στοχευμένες αγορές ο ΓΔ πλησίασε και πάλι προς τις 1.018 μονάδες με υπεραπόδoση της ΔΕΗ, της Πειραιώς αλλά και κέρδη για τις ΓΕΚ/Τέρνα, MIG, Eurobank, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Αιφνίδια... στάση συναλλαγών με τον αρχικό υψηλό τζίρο να «κάθεται» θεαματικά στη συνέχεια, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι πριν λίγο, τη στιγμή που στο εσωτερικό «σκάνε» δεξιά και αριστερά διάφορα, συνέπεια της αδυσώπητης «μάχης συμφερόντων» που διεξάγεται στο προσκήνιο κυρίως όμως στο παρασκήνιο.

Για τον Γενικό Δείκτη, μετά το αρχικό... τίναγμα μέχρι τις 1.022 μονάδες η κίνηση του γίνεται σε στενό εύρος και πέριξ των 1.015 μονάδων. Η αιφνίδια υποχώρηση των συναλλαγών, η άμβλυνση της αρχικά αυξημένης μεταβλητότητας έχουν απονευρώσει την αγορά, έχουν μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον των παικτών.

Στην περιοχή των 330 μονάδων ο FT25 με τον αρχικό στόχο των 334/337 να παραμένει αναλλοίωτος, μέχρι νεοτέρας.

Ανάλογη εικόνα αναμονής και για τον Τραπεζικό Δείκτη, που ναι μεν έχει εισέλθει στο εύρος των 130-135 μονάδων, κάτι που ενισχύει το ανοδικό σενάριο πλην όμως η συναλλακτικότητα των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank έχει υποχωρήσει αισθητά.

Μία εξήγηση, που δίνεται από αρκετούς σχετίζεται με την ΕΚΤ, την γενικότερη στάση των αγορών πανευρωπαϊκά. Μία άλλη αφορά στον προβληματισμό που προκαλείται από το μέτωπο της Τρόικας, την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, της αβεβαιότητας για τη συνέχεια. Και σίγουρα η προειδοποίηση Paulson μπορεί να θεωρήθηκε ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν τέτοιοι ξένοι παίκτες, επηρέασε ωστόσο σε κάποιο βαθμό και ορισμένους άλλους όχι και τόσο ισχυρούς.

Στα 2-2,07 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ξεμένει από δυνάμεις, περιμένοντας την επόμενη αφορμή είτε για να συνεχίσει (προς τα 2,20) είτε για να οπισθοχωρήσει χαμηλότερα των 2 ευρώ. Σημειωτέον, πως βάσει των τρεχουσών τιμών, η ΕΤΕ αποτιμάται 7,17 δισ. ευρώ έναντι 7,24 δισ. ευρώ της δεύτερης Alpha Bank. Η Πειραιώς μετά και το σημερινό 2,36% στα 1,30 ευρώ πλησιάζει σε χρηματιστηριακή αξία τα 8 δισ. ευρώ, στην πρώτη θέση.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα έχει μετακυληθεί στη μετοχή της Επιχείρησης καθώς η αντίδραση από τα χαμηλά των 5,50 ευρώ αποφέρει σημαντικές υπεραξίες σε όσους ποντάρουν τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες. Σημειώνεται, πως η απόδοση έχει φθάσει το 18% σε εβδομαδιαία μέτρηση και απ΄ ότι φαίνεται μπορεί να διευρυνθεί, υπό προϋποθέσεις. Περισσότερα τεχνικά και για τη μετοχή της ΔΕΗ «ανεβαίνουν» στον Εκηβόλο.

Πέραν της ΔΕΗ, ανάλογη προσπάθεια επιχειρείται σε ακόμη 3-4 μετοχές. Ειδικότερα στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 2,72 ευρώ με απόδοση 11,76% σε διάστημα εβδομάδος, στη ΓΕΚ/Τέρνα έως τα 2,69 με 13,19%, στην ΕΧΑΕ έως τα 6,14 ευρώ με 8,4%, στα ΕΛ.ΠΕ έως τα 4,84 ευρώ με 6,7% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Στα 38/39 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν τις 14.00, με το 50% στις τράπεζες, χωρίς νέα πακέτα και με 48 μετοχές να ενισχύονται έναντι 39 που υποχωρούσαν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v