Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει για τις 1.050 μονάδες ο ΓΔ

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι βασικοί δείκτες, εν αναμονή του «χρησμού» για την Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Υπεραποδίδουν σήμερα τράπεζες, ΔΕΗ, ΜΙG και Viohalco. Πιέσεις σε Motor Oil, ΟΠΑΠ και Aegean. Στα θετικά η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Παρά το γεγονός ότι ο μέχρι στιγμής τζίρος δεν συνηγορεί για πανηγυρισμούς και παρότι η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν επιβεβαίωσαν τα σενάρια που έδωσαν τη σημαντική άνοδο της Παρασκευής και παρά την ελεγχόμενα αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. συνεχίζουν να δηλώνουν παρόντες και όχι μόνο απέτρεψαν την αλλαγή του κλίματος, όταν οι λίγες ρευστοποιήσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1.024 μονάδων, αλλά ενεργοποιήθηκαν άμεσα, ως συνήθως σε δεικτοβαρείς τίτλους και επανέφεραν τον Δείκτη σε ανοδική τροχιά και σε θετικό πρόσημο.

Η κίνηση της αγοράς ασφαλώς και δεν συνάδει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά ούτε και με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς που προέβλεπαν ότι σήμερα το Χ.Α. θα επιστρέψει σημαντικό μέρος από τα κέρδη της Παρασκευής, όταν μάλιστα ερχόταν και από εβδομαδιαία κέρδη 7,25% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,18% στις 1.045 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 εμφανίζει κέρδη σχεδόν 1% στις 338 μονάδες. 

Το ερώτημα είναι αν περιμένουν κάτι οι αγοραστές, ή αν με κινήσεις χαμηλού κόστους προσπαθούν να διατηρήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα, να συνεχίσουν τον καλλωπισμό των αποτιμήσεων και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το "ανοδικό μαξιλάρι" σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών της συνεδρίασης βρίσκει τον τζίρο σε απόλυτα απογοητευτικά επίπεδα και λίγο πάνω από τα 33 εκατ., όμως η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που ξεπερνά το 2 προς 1, δείχνει ότι κάτι κινείται ακόμα και στις "ξεχασμένες" χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με πλέον εντυπωσιακή την κίνηση της Τρ. Αττικής.

Τράπεζες, ΔΕΗ, Viohalco, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή, δείχνουν να ξεχωρίζουν από το ταμπλό του FTSE25, ενώ σαφώς λιγότεροι είναι οι "κόκκινοι" δεικτοβαρείς τίτλοι και πιο συγκεκριμένα Αεροπορία Αιγαίου (που αντικατέστησε σήμερα την Intralot στο δείκτη), ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo και Folli Follie Group.

Ασφαλώς, με αυτόν τον τζίρο κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, όμως το σενάριο για πιθανό "πράσινο" κλείσιμο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα και αν ληφθεί υπ΄ όψιν η αντίδραση των "υποστηρικτικών δυνάμεων", μόλις φάνηκε να ξεφεύγει η ενδοσυνεδριακή διόρθωση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v