Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μίνι ράλι» στο Χρηματιστήριο

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, την ΔΕΗ και τη Βιοχάλκο (έως και +9%) ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει πάνω από τις 1.020 μονάδες. Αισιοδοξία για τις εξελίξεις και τη μάχη για τους 180 τροφοδοτεί τους αγοραστές.

Ολική επαναφορά από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, καθώς στα χρηματιστήρια οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, ωθώντας και πάλι τους δείκτες προς τα «υψηλά».

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των χρηματιστηρίων, συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού, φαίνεται πως η χθεσινή διόρθωση (από το... μέσον και μετά της συνεδρίασης) συνέβαλε στο να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές, να προσελκυσθεί και νέο «ζεστό χρήμα», να συνεχιστεί η ανοδική διαδρομή από το σημείο που... ανακόπηκε ελέω της απόφασης του κεντρικού τραπεζίτη.

Πολύ κοντά στις 10.000 μονάδες ο DAX στην Φρανκφούρτη, έχοντας ως στόχο το χθεσινό ενδοσυνεδριακό «νέο ιστορικό υψηλό» των 10.083,68 μονάδων που σημειώθηκε... λεπτά πριν από τη χθεσινή ετυμηγορία της ΕΚΤ.

Σε ανάλογο ρυθμό και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να οδηγούν την αγορά στην τέταρτη ανοδική συνεδρίαση της εβδομάδας -μετά το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα-, επιτυγχάνοντας έτσι ένα καλό ξεκίνημα για τον Δεκέμβριο, τελευταίο μήνα του 2014. Στις 963,19 μονάδες είχε κλείσει ο Γ.Δ. στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου και εξαρχής ήταν γνωστό πως η αγορά θα επιχειρούσε να προεξοφλήσει τις εξελίξεις με τρόικα και πολιτικές-ΠτΔ είτε ανοδικά είτε πτωτικά.

Είναι σαφές πως εκτός από το ανοδικό κλίμα, που συνεχίζεται στα ξένα χρηματιστήρια, στο ελληνικό προεξοφλούνται εξελίξεις που αρέσουν στις «αγορές». Και αυτές είναι η συμφωνία με την τρόικα, ουσιαστικά η συνέχιση ενός «προγράμματος» κάλυψης της χώρας και μετά την 31η/12, και οι διαφαινόμενες διεργασίες για την εκλογή του ΠτΔ. 

Υπερ της τάσης λειτουργεί και η έκθεση της Morgan Stanley που δίνει σύσταση overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός πως και στις 25 μετοχές του δείκτη αλλά και στις 18 του FT Mid υπερισχύουν οι αγοραστές, πως για 71 τίτλους καταγράφεται άνοδος έναντι 20 που υποχωρούν, ενώ το τελευταίο ημίωρο έχει αυξηθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας αρκετών μετοχών. Αυτό διευκολύνει τη μόχλευση, καθώς μέσω της μεταβλητότητας, ελκύεται περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρήμα.

Καλά κρατούν οι τράπεζες, με τον δείκτη στο εύρος 125,31-129,73 μονάδων και διασκεδάζοντας πολύ γρήγορα τον προβληματισμό που μας προκάλεσε το χθεσινό «άδειασμα». Στο 1,95-2,02 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 1,24-1,28 ευρώ της Πειραιώς, στο 0,539-0,56 ευρώ της Alpha Bank, στο 0,254-0,267 ευρώ της Eurobank που εχθές είχε τη μεγαλύτερη διόρθωση. Αυξημένες συναλλαγές στο ΑΛΦΑΤΠ, ενισχύεται κατά 3,05% στο 0,304 το ΕΤΕΤΠ (όπου επιχειρείται απεγκλωβισμός από τα χαμηλά).

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η μετοχή της Επιχείρησης είναι αυτή που επιβραβεύει όσους τη «μετρούν» κυρίως τεχνικά, σε μία απόλυτα αρμονική επαναφορά της προς τα επίπεδα των 7,50 ευρώ. Στη μετοχή έχουν γίνει συναλλαγές 3,4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως νέο χρήμα μπαίνει-ποντάρει, ενισχύεται το στοίχημα για το 8άρι.

Στα 10,80-11,31 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με 4,7 εκατ. ευρώ, στα 9,89-10,16 ευρώ του ΟΤΕ με 6,7 εκατ. ευρώ.

Στο... πράσινο και όλες οι υπόλοιπες του δείκτη, με επιθετικότερη απόδοση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,73 ευρώ, για ΕΛΠΕ στα 4,85 ευρώ, για Motor Oil στα 7,55 ευρώ, για Viohalco στα 2,21 ευρώ (και την πλειονότητα των θυγατρικών της...), για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,58 ευρώ, για ΕΧΑΕ στα 6,23 ευρώ κ.λπ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε «νέο υψηλό» η μετοχή της Aegean πλησιάζοντας και τα 8 ευρώ (αποτίμηση 570 εκατ. ευρώ), περνά το 1 ευρώ η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, ξανά προς τα 4 ευρώ της Lamda Development, στα 3,48 ευρώ η μετοχή της ΕΥΑΘ.

Λίγο πριν από τις 15.00 ο Γ.Δ. «πατούσε» τις 1.020 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 48 εκατ. ευρώ.

Σε σταθερά πτωτική τροχιά η απόδοση του 10ετούς, «δείκτη» τον οποίο είχαμε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο μας, ενώ στη συνέχεια «ανεβάσαμε» και σχετικό πινακάκι (στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v