Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι στηρίξεις που θα δώσουν σήμα στην αγορά

Για «βολική διόρθωση» μιλούν ορισμένοι στην αγορά. Τι έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση και ποιες είναι οι… παρακαταθήκες για σήμερα. Τα όρια κινήσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Το βλέμμα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ανοδικό ξεκίνημα και υπέρβαση των 1.000 μονάδων.

Έσπασε το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σερί στο Χ.Α., έως 3% διόρθωσαν οι τράπεζες στα ευρωχρηματιστήρια μετά την κίνηση Ντράγκι, ενώ η απόφαση της ΕΚΤ προβλημάτισε μέχρι και την Wall.

Διεθνής λοιπόν η υποχώρηση, χειρί του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ, με όσους είχαν προεξοφλήσει short τη χθεσινή «μη κίνηση» να έχουν λαμβάνειν από το ταμείο. Οι αγορές διόρθωσαν από τα ιστορικά υψηλά τους (Wall), οι ευρωπαϊκές από τις «κορυφές» 6ετίας, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX πρόλαβε να γράψει «νέο ιστορικό υψηλό» στις 10.083,68 προτού διορθώσει και κλείσει με σημαντικές απώλειες στις 9.851,35 μονάδες.

Βολική διόρθωση, στην κατάλληλη στιγμή, εκτιμούσε έμπειρος παράγων, θεωρώντας πως οι διεθνείς αγορές έχουν ακόμη έναν ανοδικό κύκλο που, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα. Γι' αυτό ζητούμενη θεωρείται η έκταση της υποχώρησης των ξένων αγορών, γενική τάση, που πολύ δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική.

Το γιατί και πώς τερματίστηκε το ανοδικό τεσσάρι το ανέλυσε εκτενώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» χαμηλότερα των 1.000 μονάδων, τον FT 25 με απώλειες 1,81% στις 321,65 μονάδες, ενώ προβλημάτισε με το -4,07% στις 124,79 μονάδες ο τραπεζικός.

Το άδειασμα στις τράπεζες έγινε με περίπου 42-43 εκατ. ευρώ σε σύνολο 94,4 εκατ. ευρώ (τελικά προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ, που θεωρούσαμε ως ικανά, η συνεδρίαση, αλλά τα μισά έγιναν στη διόρθωση της αγοράς και μάλιστα περί τα 20-25 εκατ. σε επιθετικότερες πωλήσεις, από τις 16.00 και μετά ακολουθώντας τις αγορές του ευρω-Νότου).

Στο 1,94 ευρώ η ΕΤΕ με -4,90% και περί τα 17,6 εκατ. ευρώ, στο 1,24 ευρώ με -2,36% και περί τα 10,3 εκατ. ευρώ η Πειραιώς, ενώ στο 0,539 ευρώ η Alpha Bank και στο 0,253 ευρώ με τις μεγαλύτερες απώλειες η Eurobank.

Οι τράπεζες προβλημάτισαν κυρίως τους βραχυπρόθεσμους και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα επιβεβαιωθούν ως στηρίξεις οι 120 και οι 118 μονάδες, ενδεχομένως στην αρχή της συνεδρίασης. Αρκετά θα κριθούν από την τάση που θα διαμορφώνεται για τον κλάδο στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης. Για αυτό ειδικά σήμερα θα χρειαστεί περισσότερη παρακολούθηση η πορεία των ιταλικών και ισπανικών τραπεζικών μετοχών.

Αυτά ελέω Ντράγκι-ΕΚΤ, την ώρα που η Αθήνα ζει στον ρυθμό της τρόικας και της συγκέντρωσης (ή όχι) των 180 ψήφων-βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ. Ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την «ομάδα των ανεξάρτητων» κ.λπ., με τις διεργασίες για την εκλογή να επιταχύνονται.

Είναι κοινό... μυστικό πως οι «αγορές» δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές, ότι διευκολύνονταν με την με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παράταση ζωής της συγκυβέρνησης και ενός συστήματος που θα αποδεχθεί τους όρους των δανειστών και το κυριότερο που θα τους υπογράψει. Για τις «αγορές» αυτό θα ήταν -και νομίζω πως παραμένει- το σενάριο που τους αρέσει. Μένει να δούμε εάν και πως θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά, ίδωμεν.

Τεχνικά, εκτός των τραπεζών, οι λοιποί δείκτες και μετοχές διόρθωσαν λελογισμένα, τεχνικά και με σωστή διαχείριση. Εάν κρατήσει ο τραπεζικός, τότε ίσως βρεθούν πατήματα και για τον FT 25 στις 316 άντε προς τις 311 μονάδες. Χαμηλότερα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς το χειρότερο την βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Θεωρώ σημαντικό πως το spread του 10ετούς συνέχισε να αποκλιμακώνεται με τιμές χαμηλότερα και των 700 μονάδων βάσης (μ.β.), προεξοφλώντας να υποθέσω μία «λύση» με την τρόικα ή συμφωνία για παράταση. Είναι πάντως μία ένδειξη η υποχώρηση του σχεδόν 180 μ.β σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Θα φανεί.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη θεαματική αντίδραση, ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις από τα 7,36 ευρώ (και λογικό ήταν) για να κλείσει με απώλειες 0,57 ευρώ στα 6,96 ευρώ, διατηρώντας όμως τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά. Εκτιμώ πως και η ΔΕΗ θα μας δώσει σήμα είτε για αντίδραση είτε για περαιτέρω διόρθωση, θα εξαρτηθεί από το αν θα υπερβεί άμεσα και πάλι τα 7 ευρώ.

Αυτά και θα είμαστε σε... εγρήγορση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v