Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκρηκτική» άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ με τον FT 25 άνω των 260 μονάδων. Υπεραποδίδουν Εθνική, Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Πειραιώς. Ανοδος για Coca Cola, MIG, Mυτιληναίο, ΟΠΑΠ. Aυξημένος ο τζίρος. Απώλειες για Grivalia.

Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές να δοκιμάζουν ήδη τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Ενδεικτικό το γεγονός πως και οι τρεις βασικοί δείκτες και όλες οι μετοχές-σηματωροί άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, για να συνεχίσουν άμεσα υψηλότερα των 810 μονάδων.

Στα άξια αναφοράς η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και ο τζίρος στις περισσότερες μετοχές του FT 25 (στη μικρή αύξηση των συναλλαγών, θεωρώντας την ενθαρρυντική ένδειξη, αναφερόμασταν στο προσυνεδριακό σχόλιο), η τραπεζοβαρής κατανομή (64% του συνολικού τζίρου) και η άμεση υπέρβαση των 253-254 μονάδων που θεωρούσαμε ως αρχικό πρόκριμα για τη συνέχεια.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, μετά την κίνηση της ΕΚΤ και τις τελευταίες τοποθετήσεις των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνεκτιμώντας τις δημοσκοπήσεις και τα επικρατέστερα σενάρια για την... 26η Ιανουαρίου και μετά, «ισχυρά χέρια» εντείνουν την προσπάθεια προεξόφλησης που ξεκίνησαν προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Έτσι, ο μεν FT 25 ξεπερνά και τις 260 μονάδες, μετά τα πρώτα 20΄, με αιχμή τις τράπεζες 6,36% (εύλογη η επιθετικότητα της κίνησης) και με συναλλαγές 17,8 εκατ. ευρώ στις 11.00.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν προηγηθεί, με τον DAX σε νέο «ιστορικό υψηλό» (10.579 μονάδες με 1,35%) και τον ευρωνότο να χαίρει για την κίνηση του Ιταλού τραπεζίτη (τίποτε δεν είναι τυχαίο...), οι αγοραστές/long είχαν σαφώς στρωμένο έδαφος για να κινηθούν ανάλογα.

Κατ' αρχήν εκείνα τα «ισχυρά χέρια» (στα οποία εκτενώς αναφερθήκαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας) σαφώς πιο λυμένα απ' ό,τι εχθές τράβηξαν μετοχές και δείκτες άνετα ψηλότερα.

Η γρήγορη υπέρβαση των 253-254 μονάδων ενεργοποίησε εντολές (κυρίως) βραχυπρόθεσμων αγορών στο μεγαλύτερο φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ακολούθησε η υπέρβαση και των 258 μονάδων, που επαύξησε την ταχύτητα κυκλοφορίας στο σύνολο των τίτλων του δείκτη, με αποτέλεσμα λίγο πριν από τις 10.55 και στις 25 μετοχές να κυριαρχούν οι αγοραστές.

Κλειδί εύλογα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς είναι ο πλέον πιεσμένος, αλλά ο πρώτος που ευνοείται από μία ενδεχόμενη διέξοδο (μέσω ενός QE). Στην αγορά κυριαρχούν όσοι προεξοφλούν ένα μετεκλογικό σενάριο που «θα αρέσει» στις αγορές, και σε αυτό παίζονται περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30΄ της συνεδρίασης.

Κατακόρυφη αύξηση τζίρου, συναλλαγών και ταχύτητας διαβίβασης εντολών, με τον Τραπεζικό Δείκτη να επανέρχεται άνω των σημαντικών 92 μονάδων (έως 6,45% τα πρώτα κέρδη) με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να κατευθύνεται σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Σφήνα στην πρώτη τετράδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών η μετοχή του ΟΤΕ που με βάση τα 8,77 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα μέχρι τα 8,97.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως στα πρώτα 30΄-35΄ έγιναν 2-3 πακέτα (σε Αεροπορία Αιγαίου και Alpha Bank), το ότι υψηλός τζίρος σημειώνεται σε μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, MIG, Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη, η υπέρβαση των 258 μονάδων διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη κίνηση, ενώ θυμίζω παλιότερη εκτίμηση για τον Γ.Δ. σύμφωνα με την οποία «...η υπέρβαση των 817 μονάδων αποτελεί την ελάχιστη προϋποθεση για την ακύρωση του σεναρίου των 666 μονάδων». Τεχνική μέτρηση που θυμίζαμε και στα χθεσινά σχόλιά μας.

Κι αυτό γιατί νωρίτερα ο Γ.Δ. με 4,08% ήταν ήδη στις 824,16 μονάδες και ο FT 25 με 4,37% πλέον στις 261,22 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών (στις 11.10) στα 26,5 εκατ. ευρώ.

Από τις 25 μονάδες του δείκτη υπεραπόδοση σημειωνόταν για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (7,22%), ΔΕΗ (5,40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (5,49%), ΕΤΕ (7,41%), Eurobank (6,25%), ΕΧΑΕ (5,07%), MIG (4,77%), Jumbo (4,60%), ΟΠΑΠ (4,71%), Πειραιώς (7,74%), ΤΕΝΕΡΓ (5,96%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v