Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες ζημιές με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 790 μονάδες εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων ο Γενικός Δείκτης. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες εν αναμονή της ετυμηγορίας της ΕΚΤ για το QE. Παραμένει χαμηλός ο όγκος συναλλαγών. Σε θετικό έδαφος η Aegean, σταθερός ο ΟΤΕ.

Διευρύνονται, ξεπερνώντας και το 2,4%, οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη εν μέσω εντεινόμενης νευρικότητας (και) σε τραπεζικά και χρηματιστηριακά γραφεία.

Εγκλωβισμένο στην πολιτική ρευστότητα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με απόντες τους επενδυτές και ενεργούς λιγοστούς traders, εύλογα κλίνει χαμηλότερα. Βεβαίως, στη δίνη της πολιτικολογίας, έχει περιέλθει και η αναμενόμενη ετυμηγορία της ΕΚΤ και το κλίμα έχει βαρύνει την τελευταία μισή ώρα.

Με συγκριτικά αρκετές συναλλαγές ταλαιπωρείται και πάλι ο κλάδος των τραπεζών, με αφορμή ρευστοποίηση θέσεων κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank (έως -7,3%), ενώ ακολουθούν Πειραιώς (-4,24%) και Eurobank, Εθνική. Κατά 3,25% υποχωρούσε νωρίτερα (στις 15.45) ο κλαδικός δείκτης προς τις 87,50 μονάδες δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τον πυθμένα των 81,04 μονάδων. Γεγονός που έχει βαρύνει περισσότερο το φορτίο πωλήσεων στις μετοχές του κλάδου.

Παράγοντες της αγοράς συσχέτιζαν τη νέα πίεση που δέχεται ο κλάδος με την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ και την επιφυλακτικότητα που διακατέχει αρκετούς για την ακριβή απόφαση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Συμπληρώνουν δε πως στην περίπτωση που η όποια απόφαση ερμηνευθεί αρνητικά για την ελληνική περίπτωση τότε πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί ένα «νέο ιστορικό χαμηλό». Ομως στο ενδεχόμενο που διαφανεί ευνοϊκή στάση προς τα ελληνικά συμφέροντα τότε ο κλαδικός δείκτης μπορεί εύκολα να υπεραντιδράσει Πέμπτη-Παρασκευή.

Πρόκειται για εξίσωση με τουλάχιστον δύο αγνώστους, μου εξηγούσε φίλος της στήλης, καθώς ακόμη και για την απόφαση της ΕΚΤ υποθέσεις και σενάρια ακούγονται και όχι κάτι 100% σίγουρο.

Εύλογες λοιπόν οι πωλήσεις στις τράπεζες με την Alpha Bank μέχρι το 0,42 ευρώ θυμίζοντας ότι λίγο χαμηλότερα στο 0,382 ευρώ έχουν σημειωθεί (στις 29/12) τα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό τίτλο. Στο 0,881 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς με χαμηλό το 0,76 ευρώ, επίσης από τη συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση σημειώθηκαν τα χαμηλά και για τη μετοχή της Eurobank στο 0,154 ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ λίγες συνεδριάσεις αργότερα στο 1,23 ευρώ.

Και σήμερα στις τράπεζες πραγματοποιείται συγκριτικά μέτριος τζίρος, καθώς το ποσοστό επί των συνολικών συναλλαγών κυμαίνεται στο 45% αφού τζίρος - πωλήσεις γίνεται και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και των ΕΧΑΕ, Καθημερινής, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου, ΓΕΚ/Τέρνα, FF Group κ.ά. Στην Καθημερινή πέρασε κι ένα πακέτο για το 5% στο 0,50 ευρώ.

Πακέτα έχουν γίνει στην ΑΡΑΙΓ για 25.747 τεμάχια στα 7,073 ευρώ και στην Alpha Bank για 650.000 τμχ. στα 0,446 ευρώ.

Χαμηλών συναλλαγών, μέχρι τώρα, και η σημερινή συνεδρίαση με περιορισμένο ενδιαφέρον στις 2-4 μετοχές του 25άρη που επιμένουν κόντρα στη διόρθωση (ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ) καθώς σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει και πάλι η Grivalia.

Με τον FT25 στο -2,49% (στις 15.45) αναφέρουμε τις μετοχές με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από τον δείκτη:

ΟΠΑΠ με -1,19% στα 8,30 ευρώ, στα 8,58 ευρώ, ΕΧΑΕ με -3,11% στα 4,67 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα με 2,6% στα 1,83 ευρώ.

Από τον FT Mid για ΟΛΘ, ΠΛΑΙΣΙΟ και Autohellas διαμορφώνεται καλύτερη τιμή, ενώ για ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ και ΙΚΤΙΝΟΣ σταθερή.

Σημαντικές απώλειες έως 7,45% για τις θυγατρικές του ομίλου Viohalco, μετά τη χθεσινή... ανάσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v