Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής περνά το Χρηματιστήριο

Χάθηκαν τα κέρδη του πρώτου μέρους της συνεδρίασης. Άνευρη συνεδρίαση με χαρακτηριστικό (ξανά) τον χαμηλό τζίρο. Μικτή εικόνα στις τράπεζες αλλά και στα blue chips. Αντιδρούν ανοδικά Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ περιορίζονται τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη για βασικούς δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς την περιοχή των 780 μονάδων.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πρόκειται για μη αντιπροσωπευτική κίνηση, καθώς με λιγοστές συναλλαγές-ρευστοποιήσεις κυρίως σε ΟΤΕ και Alpha Bank η μεγάλη κεφαλαιοποίηση χάνει τις 4 από τις 5,5 μονάδες απόδοσης.

Ο λόγος για μία ρηχή αγορά όπου ο δείκτης FT 25 δεν ξεπερνά σε διακύμανση το εύρος των 247,89-251,67 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.55 και τους όποιους ενεργούς να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Φρανκφούρτη.

Ανάλογο κλίμα αναμονής και στο γερμανικό χρηματιστήριο, με τον DAX κατά 0,21% χαμηλότερα στις 10.227 μονάδες, αν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημαντικό μέρος της ανακοίνωσης ενός QE έχει προεξοφληθεί, με αναρρίχηση του DAX σε «νέα ιστορικά» και των ευρωπαϊκών σε «υψηλά 6-7ετίας».

Λίγο πριν από τις 14.00 ο Γ.Δ. κυμαινόταν στις 783 μονάδες, ο FT 25 οριακά στις 247 μονάδες, καθώς κυρίως στον ΟΤΕ και δευτερευόντως στην Alpha Bank υπερίσχυαν οι πωλητές. Περισσότερο στη μετοχή του Οργανισμού που υποχωρούσε 2,27% στα 8,63 ευρώ, ενώ η τραπεζική μετοχή σημείωνε απώλειες 0,48% στο 0,413 ευρώ.

Θυμίζω πως μέχρι τις 13.40 οι χαμηλές τιμές ημέρας είχαν σημειωθεί στις 12.20, με την αγορά να (ξανα)γυρίζει σταδιακά μετά τις 13.15 καθώς ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι προχώρησαν σε κατοχύρωση θέσεων με παράλληλο κλείσιμο συμβολαίων του FT 25 και 2-4 δεικτοβαρών μετοχών στα παράγωγα.

Μέχρι τώρα οι χαμηλές τιμές είναι για τον Γ.Δ. στις 784,33 μονάδες, για τον FT 25 στις 247,89, ενώ για τον Τραπεζικό Δείκτη στις 87,11 μονάδες.

Νωρίτερα για τη στάση της ΕΚΤ ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελλης, είχε σημειώσει (στη Handelsblatt) πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί, καθώς καμία άλλη χώρα δεν χρειάζεται περισσότερο την ποσοτική χαλάρωση από αυτήν. Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, τον υψηλότερο λόγο χρέους και τα υψηλότερα εγχώρια επιτόκια», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και συμπλήρωσε: «Θεωρητικά, είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επιτρέψει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες «περισσότερη δωρεάν πίστωση» και πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με πολιτικές εξελίξεις, όπως οι εκλογές της Κυριακής.

Στα υπόψη των ημερών και στο πλαίσιο της επανάκαμψης ξένων οίκων με εκθέσεις και συστάσεις για ελληνικές μετοχές η κίνηση της BofA Merrill Lynch να ξεκινήσει την κάλυψη των μετοχών της Jumbo και της FF Group. Στα 37,5 ευρώ ο πήχης για τη δεύτερη, στα 12,5 ευρώ για την ΜΠΕΛΑ, με θετικές σημειώσεις όσον αφορά στα μεγέθη και στην προοπτική των δύο εισηγμένων.

Όπως σημείωνε νωρίτερα φίλος της στήλης, «...η αγορά βρίσκεται σε εναιώρηση με απισχνασμένους τζίρους και περιμένει μία σπίθα για να αναφλεγούν οι πύραυλοι ή να γίνει... Κούγκι. Τα συνεχώς επικαλυπτόμενα κύματα με εναλλαγή μικρών και μεγαλύτερων βαθμών είναι προάγγελος αλλαγής ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ τάσης. Είναι και οι ταυρώδεις αποκλίσεις που μας κλείνουν το μάτι...». Προτρέπω για την καλύτερη κατανόηση της διαγραμματικής εικόνας του «μεγάλου δείκτη» τα στοιχεία (του ThitaDelta) που ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Τεχνικοί αναλυτές επιμένουν πως μόνο με πειστική υπέρβαση των 817 μονάδων δημιουργείται η απαραίτητη (ελάχιστη) προϋπόθεση για ακύρωση του σεναρίου διόρθωσης του Γ.Δ. προς τις 666 μονάδες.

Όσον αφορά τον 25άρη ελάχιστη προϋπόθεση για την ακύρωση του διορθωτικού ενδεχόμενου προς τις 227-226 μονάδες θεωρείται η κίνησή του πάνω από τις 274 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v