Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογικό ράλι στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη άνω του 5% στο ΧΑ με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού και όλα τα «βαριά χαρτιά» στο πράσινο. Πού αποδίδεται η «εκρηκτικότητα» της ανοδικής αντίδρασης. Τα πονταρίσματα εν όψει της Δευτέρας. Διψήφια άνοδος για Πειραιώς, Jumbo.

Το 6% έφτασε η απόδοση για τον Γενικό Δείκτη λίγο πριν από τις 14.00. Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ από τα οποία το 49% στις τράπεζες, στοιχεία που καταδεικνύουν τόσο το κέντρο βάρους της αντίδρασης (τράπεζες) όσο και το εύρος της κίνησης-προεξόφλησης καθώς εκτείνεται στο σύνολο των τίτλων της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στην περιοχή των 840 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης (σχετικό διάγραμμα, μέτρηση «ανέβηκε» νωρίτερα στον Εκηβόλο), με την αγορά να επιτυγχάνει τον πρώτο βασικό στόχο που ήταν η ευρύτερη περιοχή των 840/850 μονάδων.

Στο εύρος των 265-268 μονάδων ο FT25 με τον Τραπεζικό Δείκτη να ενισχύεται 8,98% στις 96 μονάδες. Οι συναλλαγές στις 4 συστημικές μετοχές φτάνουν περίπου στα 40 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη η απόδοση για Εθνική με 11,85% στο 1,51 ευρώ, Πειραιώς με 10,90% στο 0,946 ευρώ και ακολουθούν Eurobank με 8,75% στο 0,174 ευρώ και Alpha Bank με 3,64% στο 0,455 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την εκρηκτικότητα της αντίδρασης:

-στη σημαντική πίεση που είχε δεχτεί η αγορά, ειδικότερα δε οι τράπεζες μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση,

-και στις προϋποθέσεις που δημιουργούνται πλέον μετά την κίνηση της ΕΚΤ και την προσδοκία πως η επόμενη κυβέρνηση, ούσα υποχρεωμένη να αποδεχθεί όρους και προϋποθέσεις των δανειστών, θα προχωρήσει σε κάποιου είδους νέο πρόγραμμα.

Αλλωστε όπως προειδοποιούν, πρόκειται για καθαρά αντανακλαστική κίνηση βραχύτατου ορίζοντα (σε Τ+2+1 είχαμε αναφερθεί εξαρχής) που προεξοφλεί όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και 2-3 σενάρια που «αρέσουν στις αγορές».

Προφανώς και πρόκειται για... παιχνίδι αυξημένου ρίσκου, καθώς η συνέχιση της αντίδρασης είναι συνάρτηση όχι μόνο του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και (κυρίως) του ενδεχομένου το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση (είτε μόνο του είτε με τη συμμετοχή άλλων εταίρων) το ταχύτερο δυνατό.

Οπως εξηγούσε ισχυρός χρηματιστής, μερίδα «ισχυρών χεριών» που απορρόφησαν την προσφορά στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης (για να οδηγήσουν την αγορά στα υψηλά ημέρας στο κλείσιμο) προσβλέπουν στη σημερινή αντίδραση αλλά και στο ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια τη Δευτέρα.

Το γεγονός πως μέχρι τώρα έχουν γίνει αυξημένες συναλλαγές αλλά και το ότι στη χθεσινή είχαμε πολλά πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις παραπέμπει σε ενέργειες παραγόντων με αυξημένη ρευστότητα και πληροφόρηση.

Το βάθος της αντίδρασης (με πάνω από 80 εκατ. ευρώ ) λίγο μετά τις 14.05 στο σύνολο των 25 μετοχών του δείκτη αλλά και στις 20 του FT Mid δείχνει και το εύρος της προεξόφλησης.

Στην περιοχή των 840/850 μονάδων σημειώθηκαν, λίγο μετά τις 14.00, οι πρώτες σημαντικές ρευστοποιήσεις που θα πρέπει να θεωρηθούν (ως επί το πλείστον) κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Με απόδοση έως 62 μονάδες (από τα χθεσινά χαμηλά των 780,21 μονάδων) το... πέρασμα από το ταμείο σε μία τόσο ρευστή περίοδο θεωρείται επιβεβλημένο.

Αντίστοιχα η κίνηση για τον FT25 έφτασε συνολικά τους 20 πόντους από τα χθεσινά χαμηλά, απόδοση ικανοποιητικότατη και σε όσους είχαν προνοήσει να λάβουν θέσεις αγοράς/long στα Παράγωγα. Απόδοση σχεδόν 20 πόντων σε ένα 24ωρο δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα (με τη διαφορά, πως στα Παράγωγα το κέρδος βγαίνει και στις 20 μονάδες ανόδου αλλά και στις 20 μονάδες πτώσης).

Και οι δύο βασικοί δείκτες προσέγγισαν νωρίτερα τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις όπου και απόλυτα φυσιολογικά έγιναν πωλήσεις. Για τον ΓΔ οι 840/850 μονάδες είναι η τεχνική περιοχή, όπως έχουμε πει, ενώ για τον FT25 η περιοχή των 268/270 μονάδων.

Θα σταθούμε λίγο στον 25άρη, καθώς στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κινείται πάνω από το 90% του τζίρου και αυτή η κατηγορία μετοχών μπορεί να κάνει την διαφορά στη συνέχεια.

Διαγραμματικά για τον δείκτη και στο διάστημα 23/12 μέχρι και εχθές η ευρύτερη περιοχή των 240 μονάδων έχει «κινδυνεύσει» τέσσερις φορές, ισάριθμες έχει επιβεβαιωθεί και άλλες τόσες έχει αποδειχθεί σημείο αναφοράς και βάση εκκίνησης ανοδικού κύκλου.

Στο ίδιο διάστημα (από 23/12) ο δείκτης αδυνατεί να υπερβεί την ευρύτερη περιοχή των 280 μονάδων, που παραμένει σημαντική αντίσταση. Σε αυτό το σημείο ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, πως ενδεχόμενη υπέρβαση των 280 μονάδων πειστικά με αυξημένο τζίρο με πρωταγωνιστή το «έξυπνο χρήμα» θα υποδήλωνε, ότι οι γνώστες/insiders προεξοφλούσαν τις εξελίξεις πέραν και της Δευτέρας-Τρίτης.

Αλλά αυτά, από Δευτέρα... με το πρώτο & κύριο ζητούμενο το αποτέλεσμα της Κυριακής και εάν βάσει αυτού μπορεί να υπάρξει άμεσα κυβερνητικό σχήμα, κυβέρνηση. Τα «σίγουρα» και τους...5 αγνώστους Χ των δημοσκοπήσεων καταγράφει ο Φίλιππος Πανταζής τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν λιγότερο ή περισσότερο μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια μην διαφεύγει της προσοχής μας το ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζεται το πάρτι με οικοδεσπότη τον Μ. Ντράγκι, με τις υπερπιεσμένες αγορές του ευρωνότου να ξεσπούν. Κοντά στα υψηλά 6-7ετίας πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα ιστορικά υψηλά του το γερμανικό κι όμως η απόδοση για τους βασικούς δείκτες φτάνει λ.χ. το 2,85% για τον CAC 40, στο Παρίσι. Εάν σε αυτή την κατάσταση υπολογίσουμε, πως από Κυριακή τα... βλέμματα των αγορών θα είναι στραμμένα ολοκληρωτικά στην Ελλάδα, η εικόνα συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό. Εν πολλοίς από τον χρόνο σχηματισμού κυβέρνησης θα καθορισθεί η τάση και για το ΧΑ ενδεχομένως και για τα ευρωπαϊκά.

Στα της συνεδρίασης όμως και πάλι, καθώς και στις 45 μετοχές των δύο δεικτών FT25 και FT Mid κυριαρχούν οι αγοραστές, ενώ η προσφορά που εκδηλώθηκε απορροφήθηκε μέχρι τις 14.35 για να συνεχίσει με νέα άνοδο (6,08%ο ΓΔ) υψηλότερα.

Ωστόσο να σημειωθεί πως τα τελευταία 15-20 έχει επιβραδυνθεί η ταχύτητα/κυκλοφορία των περισσότερων μετοχών του δείκτη, στην αγορά οι επιπλέον συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 8-9 εκατ. ευρώ φθάνοντας στις 14.40 συνολικά τα 89 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 49% στις τράπεζες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι νέοι αγοραστές κάνουν λίγο... κράτει.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα θεωρούνται

- η άνετη άνοδος του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 98 μονάδες,

- η επιθετική κίνηση της Εθνικής στην περιοχή των 1,50-1,52 ευρώ, θυμίζοντας πως η ΕΤΕ ήταν η τράπεζα που αρχικά δεν είχε υποβάλλει αίτημα για προληπτική ένταξη στον Εκτακτο Μηχανισμό,

- η εκρηκτική αντίδραση της ΔΕΗ, καθώς απομακρύνθηκε άμεσα από τα 5-5,20 ευρώ,

- η κίνηση του ΟΠΑΠ πάνω από τα 9 ευρώ,

- η επαναφορά μετοχών-σηματωρών υψηλότερα των μηνιαίων αντιστάσεων τους.

Ειδικότερα έως τα 5,42 ευρώ αντέδρασε η μετοχή του Μυτιληναίου καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης, ενώ πάνω από τα 5,50 ευρώ αναπτύσσεται άλλη δυναμική. Εως τα 1,99 ευρώ η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ που εάν περνούσε τα 2,02 ευρώ θα έδινε πιο ξεκάθαρο σήμα για συνέχιση της κίνησης. Κάτι ανάλογο ισχύει για ΕΛΛΑΚΤΩΡ εάν περνούσε τα 1,98-2 ευρώ, για τα ΕΧΑΕ εάν περνούσαν τα 5,20 ευρώ, για την ΓΕΚ/Τέρνα εάν περνούσε τα 1,98 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές εκτός από τις τραπεζικές και της 3άδας ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ γίνονται στις μετοχές των Jumbo, FF Group, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ/Τέρνα.

Για περισσότερες από 20 μετοχές η απόδοση ξεπερνούσε το 9%, η σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 97/17 ενώ αρκετά πακέτα έχουν γίνει και σήμερα, μέχρι στιγμής σε Alpha Bank, FF Group, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ και ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v