Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μεγάλες μάχες αγοραστών - πωλητών

Συνεδρίαση - ασανσέρ στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με απώλειες 5%, να γυρνά σε θετικό έδαφος και να υποχωρεί εκ νέου αυτή την ώρα. Αυξημένες οι συναλλαγές. Οι τράπεζες στο στόχαστρο, με αιχμή την Πειραιώς. Στο limit up η Αττικής. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ.

Οι ειδήσεις «τρέχουν» από Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αγορές και το «έχουμε κυβέρνηση» της Αθήνας δημιουργεί νέα δεδομένα με συνέπεια την έντονη μεταβλητότητα δεκτών και μετοχών.

Ρώσικο τρενάκι, θυμίζει η διακύμανση του Γενικού Δείκτη που μέχρι τώρα έχει διαγράψει πορεία από τις 830 προς τις 793 και πάλι μέχρι τις 840 για να διορθώσει πριν λίγο και πάλι έως 1,44% χαμηλότερα προς τις 828 μονάδες.

Ανάλογη διαδρομή για τον FT25 που κυμαίνεται στις 247-265 μονάδες, για τον τραπεζικό στο εύρος των 84 έως 96 μονάδων με κυριότερα χαρακτηριστικά τις αυξημένες συναλλαγές, την υψηλή μεταβλητότητα και τις έντονες κινήσεις από την πλευρά και των πωλητών/short και των αγοραστών/ long της αγοράς.

Η αξία των συναλλαγών στα 70 εκατ. ευρώ (*) με πακέτα και συμφωνημένες πράξεις, με το 55% στις τράπεζες και αυξημένο τζίρο σε FF Group, Jumbo, EXAE, CC/HBC, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α. πέραν των τραπεζικών και της 3άδας ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Χρηματιστηριακός παράγων πίστωνε στα ενθαρρυντικά της συγκυρίας την άμεση επίτευξη συμφωνίας για «κυβερνήσιμη συνέχεια» (σχετικό θέμα με δηλώσεις Π. Καμμένου) εξέλιξη που δίνει την αίσθηση στην αγορά, πως μέχρι την Πέμπτη θα είναι γνωστά και τα ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Αυτό θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διεργασίες σε κλάδους όπως είναι ο τραπεζικός, των δημοσίων οργανισμών και νευραλγικών φορέων συμπλήρωνε ο ίδιος παράγων ο οποίος εκτιμούσε ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, νωρίτερα απ΄ όσο νομίζεται. Κοντός ψαλμός... ωστόσο διάχυτη είναι η αίσθηση στην αγορά, σε τραπεζικά και χρηματιστηριακά γραφεία πως επίκεινται θεαματικές αλλαγές, εκπλήξεις σε ονόματα προοιωνίζονται, τη στιγμή που τουλάχιστον δύο αμερικανικά επενδυτικά σπίτια παρακολουθούν με θερμό ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Μάλιστα δεν αποκλείεται αμέσως μετά τον σχηματισμό του οικονομικού επιτελείου, τις αναπόφευκτες αλλαγές σε φορείς και οργανισμούς να ακουστούν και μία-δύο συμφωνίες, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως ψήφος εμπιστοσύνης ορισμένων ξένων συμφερόντων προς την Αθήνα και τη «νέα κυβέρνηση».

Σε ένα τέτοιο,... νέο περιβάλλον η εικόνα της αγοράς είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη, η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών επίσης. Σε θετικό έδαφος έχουν «γυρίσει» εδώ και ώρα τα δύο κυριότερα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης, το γερμανικό και το γαλλικό με ενδεικτικό το γεγονός πως για τον DAX σημειώνεται ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (στις 10.727 μον.) την επαύριο των ελληνικών εκλογών.

Στο...ταμπλό, η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί αλλά να έχει «επανακτήσει» την σημαντική περιοχή των 90 μονάδων. Με απώλειες κινούνται και οι τέσσερις μετοχές με την Πειραιώς να συνεχίζει να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Αττικής ενισχύεται με 29,17%, αντανακλώντας τις προσδοκίες με τα νέα δεδομένα.

Από την 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ η Επιχείρηση είναι αυτή, που πρώτη έκανε την διαφορά και θα λέγαμε πως σηματοδότησε την προσπάθεια αντίδρασης πριν περίπου μία ώρα, με τους αγοραστές-πωλητές να φθάνουν μέχρι τα 6,15 ευρώ. Πριν λίγο η μετοχή της ΔΕΗ κυμαινόταν στα 5,85 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές και κέρδη έως 6,10% στα 2,06 ευρώ η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα 6,60 με αγοραστές έως 3,35% υψηλότερα η Motor Oil, στα 7,59 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 5,65 ευρώ με κέρδη η μετοχή του Μυτιληναίου.

Με αγοραστές επίσης στις μετοχές των ΜΕΤΚΑ, MIG, ΤΕΝΕΡΓ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/Τέρνα και ΤΙΤΑΝ.

(*) στις 12.20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v