Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντηρεί την αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Με κέρδη έως 8% οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανοδικής κίνησης. Στο επίκεντρο οι επαφές κυβέρνησης- Watsa. Βοήθειες από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Μικρές μεταβολές για τα περισσότερα blue chips. Μέτριος ο όγκος συναλλαγών.

Ήπιων τόνων η αρχική αντίδραση της αγοράς με μέτριο τζίρο και προσπάθεια των αγοραστών να κινήσουν δείκτες και μετοχές-σηματωρούς στις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους.

Ανοδικά κινούνται το γερμανικό και το γαλλικό χρηματιστήριο, με απώλειες το αγγλικό, καθώς η Ευρώπη είναι σε αναμονή, με τη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γιάννη Βαρουφάκη να παίζει ψηλά στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Παρότι για τη συνάντηση αυτή δεν έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως θα είναι ένα καταρχήν πρόκριμα για τη συνέχεια. Αλλωστε ακόμη οι δύο πλευρές είναι στο προστάδιο της διερεύνησης των εκατέρωθεν προθέσεων κι όλη διαδικασία αναμένεται πως θα έχει διάρκεια. Και... συγκινήσεις.

Σε αυτόν τον ρυθμό (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ανάλογα, οι βραχυπρόθεσμοι έχουν τον πρώτο λόγο καθώς οι επενδυτικού χαρακτήρα κινήσεις έχουν μειωθεί αισθητά.

Έως τις 748,59 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται στην αντίσταση των 805-820 που για τον Γ.Δ. παραμένει η σημαντικότερη για διάστημα 3 μηνών.

Στην περιοχή των 224 μονάδων ο FT25, που αντέδρασε έως τις 225,98 αλλά χρειάζεται σίγουρα κάτι περισσότερο για να πείσει για τη συνέχεια. Δεδομένου ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο μόνο σε πειστική υπέρβαση των 227/228 μονάδων θα είχε νόημα η ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου και περισσότερη έκθεση σε μετοχές του δείκτη.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη η μέχρι τώρα κίνηση έως τις 66,71 μονάδες κρίνεται εν μέρει ικανοποιητική καθώς απαιτείται η υπέρβαση οπωσδήποτε των 68-70 μονάδων για να υπάρξει συνέχεια. Εκτίμησή μας είναι πως η τάση θα κριθεί μετά τις 13.00-13.30 οπότε και αναμένονται περισσότερες κινήσεις από την πλευρά των ξένων επενδυτών.

Έως το 1,02 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής (στα 3,53 δισ. ευρώ ενισχύεται η αποτίμησή της), έως το 0,359 της Alpha Bank (4,52 δισ. ευρώ), έως το 0,593 ευρώ της Πειραιώς (3,59 δισ. ευρώ), ενώ στο 1,82 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αποτίμηση της Eurobank.

Θυμίζω πως στο 1,51 δισ. ευρώ έχει φτάσει η αποτίμηση του ΤΙΤΑΝΑ, στο 1,80 των FF Group και στο 1,20 δισ. ευρώ της Jumbo.

Πάντως η Eurobank παρουσιάζει και βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον και λόγω της επίσκεψης του P. Watsa, ενός εκ των βασικών ιδιωτών μετόχων του τραπεζικού ομίλου.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μετοχή του ΟΤΕ (περισσότερα στον Εκηβόλο) με την τιμή να φτάνει έως τα 7,86 ευρώ με αρκετές συναλλαγές. Στο πλαίσιο μίας περισσότερο τεχνικής κίνησης (μέσα σε πτωτικό κανάλι) η αντίδραση που επιχειρείται για τη ΔΕΗ, έως τα 4,84 ευρώ, και για τον ΟΠΑΠ έως τα 7,48 ευρώ.

Από τη στιγμή που η επιχειρούμενη αντίδραση είναι κυρίως... τραπεζοβαρής (όπως και οι διορθώσεις άλλωστε) υπεραπόδοση θα πρέπει να περιμένουμε σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις μετοχών. Αυτό εξηγεί και την εικόνα μετοχών όπως των Ελληνικών Πετρελαίων, της Viohalco, του ΤΙΤΑΝΑ, της Grivalia ή της Jumbo, όπου υπερισχύουν οι πωλητές. Στις δε μετοχές των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΤΕΝΕΡΓ κ.ά. οι αγοραστές υπερτερούν ελαφρώς έναντι των πωλητών.

Από τον FT Mid ξεχωρίζουν οι εξαιρέσεις της ΣΙΔΕΝΟΡ, το... ποντάρισμα της Attica Bank και η προσπάθεια που γίνεται σε Frigoglass, Ιντρακόμ.

Λίγο μετά τις 11.15 το ποσοστό του Γ.Δ. έχει περιοριστεί στο 0,65% και τις 738 μονάδες δηλαδή δέκα μονάδες χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή, που σημειώθηκε στα πρώτα 15΄ της συνεδρίασης.

Η αξία των συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ, καθώς σταδιακά μετά τις 11.10 εντάθηκαν οι πράξεις, κυρίως ρευστοποιήσεις σε μετοχές του ft25. Το 66% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, 32 μετοχές με θετικό πρόσημο, 25 με αρνητικό και 193 αμετάβλητες. Σημαντικά πακέτα, αξίας συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v