Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατάει «γκάζι» το Χρηματιστήριο

Ανοδος πάνω από 7% στο Χρηματιστήριο, που κινείται υψηλότερα των 820 μονάδων με αφορμή δημοσιεύματα για πιθανή συμφωνία έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Κέρδη άνω του 10% για Πειραιώς, Εurobank, Εθνική.

Κορυφώνεται η μυστική διπλωματία, λύνονται τα χέρια των αγοραστών. Περνά τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αυξανόμενες συναλλαγές και συντονισμένες εντολές αγοράς κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ο ευχάριστος για τους long παίκτες αιφνιδιασμός, μετά τις 14.05 μετατράπηκε σε επιθετικές τοποθετήσεις και άλλων παικτών με αποτέλεσμα στα επόμενα 30-40΄ που ακολούθησαν να εκτιναχθούν συναλλαγές και δείκτες, μετοχές.

Καταλυτικός ο ρόλος των πληροφοριών, που θέλουν οι εμπλεκόμενοι να καταλήγουν σε κείμενο-βάση για τη συζήτηση των μερών προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή συμφωνία διέξοδος που όπως είναι αναμενόμενο αρέσει στις αγορές.

Η επαναφορά του Γ.Δ. άνω των 800 μονάδων και του ft25 πάνω από την αντίσταση των 235/236 μονάδων οφείλεται στην υπεραπόδοση των τραπεζών. Με τον Τραπεζικό Δείκτη έως 13,85% υψηλότερα να πιάνει τον έναν μετά τον άλλο τους βραχυπρόθεσμους στόχους (όπως έχουν τεθεί από τη στήλη και τον Εκηβόλο, τις τελευταίες ημέρες) οι βραχυπρόθεσμοι αποκτούν τον έλεγχο του παιχνιδιού παρασύροντας κι άλλους, που μέχρι τις 14.00 ήταν μάλλον παρατηρητές της συνεδρίασης.

Σε...βαθύ πράσινο το ταμπλό, με συντονισμένες και εσπευσμένες τοποθετήσεις εκτός από τις τράπεζες στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, χωρίς να υστερούν και οι μικρότεροι.

Αδιαμφισβήτητα ο κλάδος-θετικός πρωταγωνιστής αυτή τη φορά, ο τραπεζικός, είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και δίνει την ταχύτητα που χρειάζονται και οι υπόλοιποι. Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής πρόκειται για μία ξεκάθαρη κίνηση αντίδραση προεξόφλησης που ωστόσο ακόμη δεν στηρίζεται σε κάτι χειροπιαστό, μόνο στην εύλογη υπόθεση και στην προσδοκία πως η όποια συμφωνία ενδέχεται να επιτευχθεί αύριο και όχι τη Δευτέρα.

Αυτή η προσδοκία είναι το κύριο καύσιμο, της μέχρι τώρα υπεραπόδοσης τραπεζών και λοιπών μετοχών του ft25.
To γεγονός των αυξημένων συναλλαγών που γίνονται μετά τις 14.0-14.05 και οι εντολές που δίνονται από ισχυρές χρηματιστηριακές παραπέμπουν σε κινήσεις "μεγάλων παικτών" και όχι μικροεπενδυτών. Ωστόσο θα επαναλάβω πως όλες ανεξαιρέτως οι κινήσεις είτε long είτε short που (υπο)στηρίζονται από εκτίμηση/προεξόφληση ενέχουν το ανάλογο ρίσκο.

Παρ' όλα αυτά τα σχεδόν 112 εκατ. ευρώ, που είχαν αλλάξει χέρια νωρίτερα (14.30) παραπέμπουν στην ενεργοποίηση ισχυρών χεριών.

Η θεαματική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών ενισχύει την κινητικότητα στις μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και όλων των υπόλοιπων του δείκτη. Τεχνικά η κίνηση της αγοράς μετά τις 14.05 έχει οδηγήσει μία ομάδα μετοχών και πάλι στα επίπεδα των πρώτων αντιστάσεων ενώ για 2-4 έχει ήδη επιβεβαιωθεί.

Ειδικότερα έως τα 9,05 ευρώ αντέδρασε προ ολίγου η μετοχή του ΟΠΑΠ, που πάνω από τα 9,10 ευρώ αποκτά περιθώριο σημαντικής κίνησης.

Εως τα 2,04 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα που εάν κρατήσει σε κλείσιμο τα 2,02 ευρώ βλέπει προς τα 2,50, έως τα 5,98 ευρώ του Μυτιληναίου που περνώντας τα 6 ευρώ αποκτά δυναμική προς την αντίσταση των 6,40.

Ανάλογη, τεχνικά, εικόνα για τις μετοχές των Motor Oil, EXAE, MIG, TITAN, ΕΛΠΕ κ.ά.

Σημάδια πιθανής συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων βλέπει η BofA/Merrill Lynch, όπως αναφέρει η Άννα Φαλτάιτς, με τον αμερικανικό οίκο να εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας.

Ωστόσο, χρήζει αναφοράς το δεύτερο -συνεχόμενο-... τσεκούρι ξένου οίκου στις τιμές-στόχους των τραπεζών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει την έκθεση της Barclays. Έως 64%, μετά τη Moody's, με τα «ξένα σπίτια» να έχουν... ξεμείνει από «τραπεζικές θέσεις» ή να επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές.

Το μάζεμα ή οι αγορές στα χαμηλά του τραπεζικού κλάδου που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες βάζουν σε... υποψίες τους πλέον προσεκτικούς αυτών των λεπτομερειώn.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v