Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή κάτω από τις 800 μονάδες

Με πτώση 4% ο Γενικός Δείκτης, αλλά με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα. Προσεκτικά κινούνται οι επενδυτές πριν το κρίσιμο Eurogroup. Διψήφια υποχώρηση για την Εθνική, μικρότερες απώλειες για Eurobank, Πειραιώς. Σήμερα οι αλλαγές στον MSCI.

Με προσεκτικές κινήσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των τελευταίων εξελίξεων ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με απώλειες που μετά τις 10.50 ξεπέρασαν το 3% και έφεραν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Στα πρώτα 20' επικράτησαν λελογισμένες ρευστοποιήσεις, ελεγχόμενη (στο μέτρο του δυνατού) προσφορά, κυρίως στις τράπεζες, και παράλληλες κινήσεις σε μετοχές-παράγωγα.

Στόχος να κερδηθεί χρόνος, να απορροφηθεί το μέρος της προσφοράς που έχει εγκλωβιστεί στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης σε λογικές τιμές και να δημιουργηθεί -ει δυνατόν- μία βάση πέριξ των 800 και μέχρι τις 780 μονάδες.

Προσπάθεια που τουλάχιστον στα πρώτα 25΄-30΄ της συνεδρίασης αποδίδει, καθώς η προσφορά στο άνοιγμα δεν ξεπέρασε τα 2,5-3 εκατ. ευρώ (το 65% στις τραπεζικές μετοχές), για να ακολουθήσει διολίσθηση της αγοράς προς τις 800-805 μονάδες.

Σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 1/5 του τζίρου που έγινε στη διάρκεια της υπεραπόδοσης της αγοράς από τις 14.00 και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.

Ενθαρρυντική ένδειξη η ψυχραιμία που παρατηρείται στο πρώτο ημίωρο, αν και ακόμη είναι πολύ πρώιμο να θεωρηθεί πως κερδίζεται η μάχη. Μέχρι τις 11.00-11.05 οι συναλλαγές εκτιμάται πως ήταν μοιρασμένες μεταξύ ξένων και Ελλήνων, με το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 70%, να επικεντρώνεται στις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Είναι προφανές πως η σημερινή συνεδρίαση θα κυμανθεί στο ρυθμό όσων διαδραματίζονται εν όψει του σημερινού Eurogroup, από το οποίο όμως η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι θεαματικό. Ζητούμενο να μην προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη ανάλογη της χθεσινής (της κατηγορηματικής διάψευσης του Β. Σόιμπλε) που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Σαφώς η σημερινή συνεδρίαση, όπως και αυτές που ακολουθούν, χρειάζονται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, ενώ η χθεσινή θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για το πόσο εύκολα μπορεί να ξεγελασθεί μεγάλος αριθμός παικτών και να εγκλωβιστεί σε μία κίνηση προεξόφλησης.

Στις 645 μονάδες με απώλειες έως 7,45% ο Τραπεζικός Δείκτης, με σημαντικές απώλειες για ΕΤΕ και Eurobank που βιάστηκαν να τις «τρέξουν» εχθές, μικρότερες για Πειραιώς και Alpha Bank. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως λόγω της ακραίας μεταβλητότητας των τελευταίων συνεδριάσεων διαμορφώνεται για τη μετοχή της ΕΤΕ εβδομαδιαία διόρθωση που φτάνει το 25%, περίπου όσο και για την Πειραιώς, ενώ κατά 17,80% υποχωρεί η μετοχή της Alpha Bank, και 15,86% της Eurobank. Και για τις τέσσερις μετοχές έχει διαμορφωθεί τάση επαναπροσέγγισης των ιστορικών χαμηλών, αλλά με την Alpha Bank σε ελαφρώς καλύτερη θέση.

Με πωλήσεις και σημαντική πίεση-διόρθωση κυρίως στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, ενώ κατά 1,80% διορθώνει στα 8,71 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ. Έως τα 5,42 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με χαμηλό τα 4,25 ευρώ από τις 28/1. Έως τα 7,45 ευρώ ο ΟΤΕ που θέλει προσοχή, καθώς το χαμηλό από τις 30/1 είναι αρκετά κοντά στα 7,25 ευρώ. Θυμίζω πως η τεχνική εικόνα του ΟΤΕ δεν μας αρέσει εδώ και καιρό, ακολουθώντας τη διόρθωση της ΔΕΗ και εν συνεχεία του ΟΠΑΠ.

Με απώλειες, αλλά απόδοση συγκριτικά καλύτερη του δείκτη FT 25, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ στα 5,99 ευρώ, της Τιτάν και της FF Group στα 22,97 και στα 29,04 ευρώ αντίστοιχα, της CC HBC στα 14,79 ευρώ, της Grivalia στα 7,74 ευρώ, της Αεροπορίας Αιγαίου στα 7,60 ευρώ, ενώ η Viohalco στα 2,76 ευρώ ήταν (στις 11.05) η μόνη εξαίρεση από τις 25 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Στα 43.852 τα συμβόλαια του δείκτη, με 1.860 νέες θέσεις και εύλογη προσπάθεια κάλυψης της χθεσινής απόκλισης (premium) με εντολές κοντά στις 236 μονάδες, δηλαδή διαφορά 2 το πολύ 3 μονάδων από την υποκείμενη αγορά. Ενθαρρυντική ένδειξη πως (μέχρι τις 11.10) η διόρθωση μετά τη χθεσινή υπερέκθεση καλύπτεται και σε ικανοποιητικό βαθμό ελέγχεται.

Πλέον οι προσδοκίες έχουν μεταφερθεί στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που εξαρχής ήταν και το επικρατέστερο σενάριο. Εκεί όπου θα παιχτούν όλα.

Παρ' όλα αυτά οι κινήσεις και οι ενέργειες των εμπλεκόμενων μερών που θα μεσολαβήσουν μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν την τάση.

Προσώρας περιοριζόμεθα στο ότι για τον Γ.Δ. δεν χάνονται οι 800-780 μονάδες, όπως αναφέραμε στην αρχή.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, αρκετά μετά το πέρας της συνεδρίασης, θα ανακοινωθεί η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.

Οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Μαρτίου (τυπικά μετά το «κλείσιμο» της 27ης Φεβρουαρίου) και αφορούν στις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στους δύο βασικούς δείκτες MSCI Standard Greece και Small Cap.

Στον μεν πρώτο συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ,ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, FF Group, Jumbo, TITAN ενώ στον δεύτερο των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορίας Αιγαίου και Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v