Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Απτόητο» το ράλι προεξόφλησης

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία παρά τις ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων. Πρωταγωνιστές οι τράπεζες με διψήφια κέρδη. Ακολουθούν κατά πόδας ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Υποχωρούν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ένα απαραίτητο πέρασμα από το... ταμείο κάνουν εδώ και μία ώρα αρκετοί βραχυπρόθεσμοι, με συνέπεια τη μείωση της αρχικά μεγαλύτερης αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα (στις 14.05) ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν στις 880 μονάδες, με απόδοση 4,05% από τις 912,85 μονάδες που είχε... εκτιναχθεί στα πρώτα 5΄-10΄ της συνεδρίασης. Ανάλογη διακύμανση για τον FT 25 που από τις 278,37 έχει διολισθήσει στις 266 μονάδες (4,25%), με τον τραπεζικό σταθερά αιχμή-σηματωρό και αυτής της κίνησης. Στην περιοχή των 830 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας στις 906,81.

«Αγοράζοντας στη φήμη, πουλώντας στην είδηση», αρκετοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να κατοχυρώσουν μέρος της θέσης τους, ακολουθώντας προφανώς τον χρηματιστηριακό κανόνα (*). Ωστόσο, όπως εκτιμούν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, ακριβώς αυτή η μερική κατοχύρωση θέσεων είναι απαραίτητη καθώς:

- για τον Γ.Δ. εξελίσσεται μία ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίδραση από τα «χαμηλά» των 710 και των 750 μονάδων,

- για τον Τραπεζικό Δείκτη η αντίδραση ξεπερνά το 23% σε διάστημα εβδομάδας,

- στο ΧΠΑ το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων έχει ανοιχτεί από τις 220-227 μονάδες με ορίζοντα την περιοχή των 280 μονάδων, και, το σημαντικότερο,

- για να υπάρξει επόμενος ανοδικός κύκλος θα πρέπει να προσελκυσθούν και νέοι παίκτες - φρέσκα κεφάλαια.

Το τελευταίο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η επόμενη κίνηση του Χ.Α. άνω των 920 μονάδων και από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει οδηγός απαιτείται σημαντική αύξηση συναλλαγών και εισροή νέας ρευστότητας-κεφαλαίων.

Το γεγονός πως ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 125 εκατ. ευρώ (στις 14.05), με το 63% στις τράπεζες, ενισχύει αυτήν την τακτική και θέτει τις βάσεις ώστε μετά την είδηση (της πιθανής συμφωνίας στο Eurogroup) και ενδεχομένως με μία απαραίτητη διόρθωση η αγορά να κινηθεί προς τη λήξη των συμβολαίων του FT 25 για τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, για αυτό και τα περισσότερα από τα 70-72 εκατ. ευρώ που έχουν αλλάξει χέρια σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank κρίνονται απαραίτητα προκειμένου ο κλάδος να συνεχίσει πέραν των 920 μονάδων. Τιμές-περιοχές στόχοι για τον Τραπεζικό Δείκτη έχουν αναφερθεί στον Εκηβόλο.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η κίνηση της ΕΚΤ ήρε τις όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέλαβαν την ενέργεια του Μ. Ντράγκι ως προοίμιο «μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας».

Όμως θα πρέπει να προσεχθεί ότι μεγάλο μέρος του τελευταίου πονταρίσματος είχε γίνει με ορίζοντα το Eurogroup της Δευτέρας, και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συμπεριληφθεί ούτε έχει προεξοφληθεί το ενδεχόμενο μη επίτευξης οριστικής συμφωνίας στις 16/2 και διεξαγωγής δεύτερης έκτακτης συνάντησης. Ας το έχουμε κατά νου, καθώς την επόμενη εβδομάδα (στις 20/2) λήγει η απλή σειρά παραγώγων (μηνός), πλην όμως όλα τα χρηματιστήρια έχουν φτάσει σε υψηλά 7ετίας ή σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά (λ.χ. ο DAX πάνω και από τις 11.000 μονάδες).

Προσώρας η περιοχή των 900 μονάδων είναι επαρκής για ρευστοποιήσεις, με τις 880 να θεωρούνται ενδεικτικό σημείο επαναγορών. Να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή της Alpha Bank η εβδομαδιαία απόδοση φθάνει το 17,85%, για την ΕΤΕ στο 32,67%, για την Πειραιώς το 15,70% και στο 34,81% για τη μετοχή της Eurobank. Τεχνικά τα υψηλά ημέρας θεωρούνται ενδεικνυόμενα σημεία-τιμές για κατοχύρωση μέρους μίας βραχυπρόθεσμης-εβδομαδιαίας θέσης.

Υψηλή απόδοση σημειώνεται και για μετοχές σηματωρούς όπως λ.χ. για τη ΔΕΗ με 18,06%, για τη Viohalco με 31,56%, για τον Μυτιληναίο με 8,47%, για την ΤΕΝΕΡΓ με 16,20%, για τη MIG με 10,20%, για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 12,25%, για την ΕΧΑΕ με 19,85% κ.ο.κ.

Ενθαρρυντική η εικόνα όπως διαμορφώνεται στα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στα προ δύο εβδομάδων λογικότερα επίπεδα, στα παράγωγα με τα συμβόλαια του FT 25 να ξεπερνούν τις 14.100 (συνολικά 46.155 ΣΜΕ) και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

(*) Σημειώναμε σχετικά στα προηγούμενα σχόλιά μας (στις 11.02) ότι «...ανάλογη προσέγγιση γίνεται για τον Τραπεζικό Δείκτη, κλάδο μοχλό αυτής της υπεραντίδρασης, και για την πλειονότητα των μετοχών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και όσων είχαν υπερπιεστεί το προηγούμενο διάστημα. Το αναφέρουμε αυτό γιατί η άμεση προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 920 μονάδων (και αντίστοιχα των 280 για τον FT 25) είναι λογικό να δικαιολογήσει τις πρώτες ρευστοποιήσεις, με προφανή επιδίωξη την κατοχύρωση ενός μέρους του... ταμείου».

Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και ακολουθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, το αποτέλεσμα του οποίου είναι αβέβαιο, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει. Απολύτως φυσιολογικά αρκετοί θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, πόσο μάλλον που η τεχνικότητα των συγκεκριμένων περιοχών είναι αδιαμφισβήτητη. Με μέτρο λοιπόν, ανιχνεύοντας τη διακύμανση πέριξ αυτών των αντιστάσεων, συνεκτιμώντας πως ουσιαστικά η αγορά επιχειρείται να επανέλθει σε προ τριμήνου ανώτερες τιμές.

Αλλά και στις 09.45 σημειώναμε: «Στο αυστηρό χρονικό όριο του Τ+2+1 το Χ.Α. κινείται, να συνεκτιμηθεί αυτό, από τις 755-770 μονάδες της Δευτέρας - Τρίτης με ορίζοντα μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση. Κι αυτό γιατί, όπως έχει εκτιμηθεί από την αρχή της εβδομάδας και τις... αναταράξεις των συνεδριάσεων στο τριήμερο 9-11 Φεβρουαρίου, βάση του κύκλου θεωρείται η αναφερθείσα περιοχή με ορίζοντα την ευρύτερη ζώνη τιμών πέριξ των 850 μονάδων.

Σε αυτήν την περιοχή έχουν ανασχεθεί οι τελευταίες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης και για αυτό απαιτείται η πειστική υπέρβασή της (με άνω όριο τις 870-880 μονάδες). Επίσης, από σήμερα "ξεκινά" ο επόμενος κύκλος, με γνώμονα την όποια απόφαση του τακτικού Eurogroup της Δευτέρας (τα αποτελέσματά του θα φανούν στη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά θα προεξοφλούνται από την προηγούμενη) και καταληκτική συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής οπότε και λήγει η σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα παράγωγα».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v