Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Πρεσάρισμα» στις τράπεζες

Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ με το βλέμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Απώλειες υψηλότερες του 8% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Στο κόκκινο Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Καλύτερη, συγκριτικά η συμπεριφορά της Coca Cola.

Με το βλέμμα στο αποψινό Eurogroup, αλλά με τη... σκέψη στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Χ.Α.

Ενώ αρκετοί (κυρίως βραχυπρόθεσμοι) παίκτες κατοχυρώνουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους, πιέζοντας τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα, και οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί της τάσης.

Σε διόρθωση έως την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 780 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 18 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.10.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη υποχώρηση της αγοράς, με αφορμή τις χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση, φυσιολογική οπισθοχώρηση των αγοραστών υπό την πίεση όσων πωλητών ρευστοποιούν θέσεις τους μετά τη διψήφια απόδοση της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με μικρή ενίσχυση της σχέσης ευρώ - δολαρίου (έφθασε μέχρι το 1,1428) και ήπιες μεταβολές στην απόδοση των κρατικών τίτλων της ευρωπεριφέρειας.

Εκ προοιμίου η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην ακυρωθεί η βραχυπρόθεσμη αντίδραση (που σημειωτέον ξεκίνησε από τα επίπεδα των 750 φθάνοντας έως τις 920 μονάδες), με αφορμή τη μη επίτευξη συμφωνίας και την επιχείρηση προεξόφλησης ακόμη ενός έκτακτου Eurogroup (του δεύτερου) ίσως προς το τέλος της εβδομάδας.

Θυμίζω πως την Παρασκευή κλείνει η σειρά Φεβρουαρίου στα συμβόλαια του FT 25, μέχρι την Τετάρτη εκτιμάται πως θα έχει κλείσει και η εκκρεμότητα του ΠτΔ. Παράμετροι που σε κάποιο βαθμό επηρεάζουν τις κινήσεις κυρίως όσων ενεργούν σε αυστηρά χρονικά περιθώρια 1-3 συνεδριάσεων.

Για τον Γ.Δ. χαμηλότερη τιμή, μέχρι τώρα, έχει σημειωθεί στις 854,35 μονάδες, λόγω των απωλειών σχεδόν 7% για τον Δείκτη Τραπεζών και της υποχώρησης δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ. Το 65% του τζίρου πραγματοποιείται στις 4 τραπεζικές μετοχές, με την ΕΤΕ να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος (περί τα 4 εκατ. ευρώ). Στο 1,25-1,31 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, κυμαίνεται μέχρι τώρα στο εύρος διόρθωσης που της... αναλογεί μετά την αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας.

Για τον κλαδικό δείκτη ζητούμενη παραμένει πάντα η επιβεβαίωση της πρώτης/βραχυπρόθεσμης στήριξης, ενώ στόχος παραμένει σταθερά η επαναπροσέγγιση των 1.000-1.040 μονάδων. Πρόκειται για ένα ελάχιστο επίπεδο αντίδρασης (σ.σ. πρόκειται για τις... παλιές 100-105 του κλαδικού δείκτη) όπου, όπως μας θυμίζει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, έχουν ανακοπεί όλες οι προηγούμενες προσπάθειες υπέρβασης για τις τράπεζες.

Για αρκετούς αυτή η περιοχή θεωρείται ελάχιστο απαιτούμενο για τη συνέχεια και θα μπορούσε να διασπαστεί όταν θα επιτευχθεί η συμφωνία δανειστών - Αθήνας.

Έως τα 9,20 ευρώ με σημαντικές απώλειες 6,25% υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, με ζητούμενη στήριξη προς τα 6,15 ευρώ, έως τα 8,12 ευρώ του ΟΤΕ που επουδενί δεν πρέπει να χάσει τα 8,05 ευρώ σήμερα-αύριο. Έως τα 5,82 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που από την περιοχή των 5,80-5,85 ευρώ δικαιολογεί τεχνικά μία αντίδραση προς τα 6,05-6,10 ευρώ.

Στα 15,84 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή της CC HBC κρατά τον FT 25 πέριξ των 258 μονάδων. Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για τον FT Mid, καθώς τρεις μετοχές του δείκτη ενισχύονται (Άνεμος, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο) και άλλες τρεις παραμένουν σταθερές (Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης και MLS).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v