Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές πήραν… το όπλο τους

Με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού η ανοδική κίνηση της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 760 μονάδες. Διψήφια κέρδη για Eurobank, από κοντά και Πειραιώς, Εθνική, Alpha. Υπεραποδίδουν ακόμη ΔΕΗ, MIG. Σε αρνητικό έδαφος Viohalco, Coca Cola.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο το Χ.Α. επανέρχεται ψηλότερα των 760 μονάδων. Σημαντικές εντολές αγοράς σε Πειραιώς και Eurobank φέρνουν μετά τις 13.15-13.20 τον κλαδικό δείκτη προς την περιοχή των 600 μονάδων, για να ακολουθήσουν κινήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών στην Alpha Bank και λίγο μετά τις 13.30 και στον τίτλο της Εθνικής.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε την... αφύπνιση των τραπεζών στην εκτίμηση «ισχυρών χεριών» πως η συνάντηση του Βερολίνου θα ανοίξει κατ' αρχάς ένα μικρό... παράθυρο, μέσω της ΕΚΤ, δίνοντας πρόσκαιρη λύση/διέξοδο στο πρόβλημα της ρευστότητας. Παράλληλα σημείωνε πως η αντίδραση ειδικά των μετοχών της Πειραιώς και της Eurobank ήταν κάτι που αναμενόταν στην αγορά, μετά μάλιστα το «σκούπισμα» που είχε γίνει το διήμερο 18-19/3, κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς.

Επίσης η απορρόφηση της προσφοράς στη μετοχή της Εθνικής -από τα επίπεδα του 1,13 ευρώ- συνέβαλε στο να επιταχυνθεί η κυκλοφορία ρευστότητας για τον κλάδο συνολικά. Το γύρισμα της ΕΤΕ φαίνεται πως αποτέλεσε το έναυσμα για να ενταθούν οι κινήσεις προφανώς βραχυπρόθεσμων παικτών και όσων παρακολουθούν τον κλάδο.

Ο Τραπεζικός Δείκτης ξεπερνώντας την περιοχή των 600 μονάδων ενισχύει το ενδεχόμενο της διατήρησης της βραχυπρόθεσμης ανοδικής φοράς που ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας ότι σήμερα παρουσιάζει άνοδο σταθερά από τις 573 μονάδες. Μάλιστα η προ ολίγου υπέρβαση και των 610 μονάδων φαίνεται πως προσέλκυσε και άλλα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που τοποθετούνται κυρίως στις τέσσερεις μετοχές του κλάδου αλλά και σε τίτλους του FT 25.

Κλειδί της τάσης ήταν και παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, αυτός είναι που θα αποφέρει τις μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση, την εξεύρεση λύσης. Άλλωστε προέρχεται από ακόμη μία σημαντική διόρθωση και απαξίωση των ομίλων έως τα χαμηλότατα επίπεδα της 29ετίας.

Από το 1,13 στο 1,23 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξανόμενες συναλλαγές μετά τις 13.30, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και για το ΕΤΕτπ στο 0,214 ευρώ. Από το 0,316 στο 0,336 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με το warrant της στο 0,471 ευρώ. Από το 0,356 στο 0,384 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, ενώ στο 0,124 ευρώ το ΠΕΙΡτπ. Παρατηρείται, όπως και τις προηγούμενες φορές, πως η αντίδραση των warrants των τριών τραπεζών είναι πολλαπλάσια αυτής των αντίστοιχων μετοχών. Σαφώς πιο περιορισμένη η διασπορά στα warrants διευκολύνει κινήσεις όπως η σημερινή. Στο 0,095 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη την αντίδραση των Πειραιώς και Eurobank, καθώς μετοχές που υποχωρούν μετά από «άδειασμα» (λόγω της εξόδου τους από έναν σημαντικό δείκτη) είθισται να κινούνται ανοδικά, καλύπτοντας ένα μέρος (μικρότερο ή μεγαλύτερο) της διόρθωσής τους.

Τεχνικά η κίνηση της αγοράς, την τελευταία ώρα, καλύπτει -μέχρι τώρα- τις αρχικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για τους βασικούς δείκτες, ενισχύοντας το σενάριο της διατήρησης της τάσης και την προοπτική της επαναπροσέγγισης των 775-780 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 233 για τον FT 25.

Πέραν των τραπεζών, σταθεροί είναι οι αγοραστές στη ΔΕΗ (με 6,25% στα 5,33 ευρώ) αλλά και σε ΟΤΕ (με 1,31% στα 8,51 ευρώ) και ΟΠΑΠ (με 1,17% στα 7,80 ευρώ).

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη, στο 0,15 ευρώ (7,91%) η MIG, στα 5,42 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 6,80 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 4,90 ευρώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 3,48 ευρώ των ΕΛΠΕ, στα 6,61 ευρώ της Motor Oil.

Πιέσεις και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη μετοχή του ΟΛΠ που υποχωρεί προς τα 10,80 ευρώ.

Ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 14.00 από τα οποία το 36% στις τράπεζες, καθώς πακέτα και πολλές πράξεις έχουν γίνει στους τίτλους των ΕΧΑΕ, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου, ενώ νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο της Trastor για 20.353.776 στο 1,40 ευρώ, συνολικής αξίας 28.495.286 ευρώ. Αγοραστής η Τράπεζα Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v