Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «κλειδί» για συνέχεια της αντίδρασης

Μετά την αρχική άνοδο έως τις 750 μονάδες, ο ΓΔ επιστρέφει πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Καθοριστικό για την τάση - και όχι μόνο - το ραντεβού Τσίπρα Στο επίκεντρο οι τραπεζικοί τίτλοι, αναζητώντας ενδείξεις «εκτόνωσης» των πιέσεων σε Eurobank - Πειραιώς.

H συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο Βερολίνο, η διεθνής συγκυρία αλλά και οι εσωτερικές εξελίξεις διαμορφώνουν την τάση (και) στο χρηματιστήριο.

Από την έκβαση όσων θα συμφωνηθούν στο Βερολίνο, εκτιμάται πως θα εξαρτηθεί η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι και αυτήν της Τρίτης 31 Μαρτίου.

Ο Φίλιππος Πανταζής εξηγεί πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αυτό στη... σκιά της αποκάλυψης από τους Financial Times της «δραματικής επιστολής Τσίπρα», με την Αθήνα να παραδέχεται το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας, που λίγο έως πολύ η αγορά βιώνει καθημερινά και διαχειρίζεται όπως μπορεί.

Οι βολές κατά της ΕΚΤ παρουσιάζουν ενδιαφέρον από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που «βάλλει» κατά της Κεντρικής Τράπεζας και κατ' επέκταση του Μ. Ντράγκι. Στάση που, καθώς είναι προσωπική τακτική επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού, έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθούμε στην εξέλιξή της.

Χρηματιστηριακά σε τελευταίο σχόλιό μας επιχειρήσαμε να αναλύσουμε τα 5+1 κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης για τη συνέχεια, φτάνοντας όχι μόνο μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής (27/3) αλλά έως και την τελευταία ημέρα του μήνα, οπότε στις 31 Μαρτίου κλείνουν τα βιβλία του μήνα και του πρώτου τριμήνου για το 2015.

Από τεχνική πλευρά αρκετοί αναλυτές θεωρούν αρνητική ένδειξη τη μη διάσπαση των 227 μονάδων για τον FT 25 και των 759 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της 20ής/3 ο Γ.Δ. έκλεισε στις 744,42 μονάδες, με υψηλή τιμή ημέρας στις 753,78, ο Τραπεζικός Δείκτης στις 580,47 μονάδες (597,01), ο δε FT 25 στις 222,01 με υψηλό ημέρας στις 225,40 μονάδες.

Θυμίζω και την αυξημένη αξία συναλλαγών στα 205 εκατ. ευρώ, με 668 εκατ. τεμάχια και πολλές προσυμφωνημένες πράξεις-πακέτα και λόγω αναδιάταξης των δεικτών με αφορμή τις Πειραιώς, Eurobank (έξοδός τους από τον Stoxx 600).

Πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση θα πρέπει ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υπερβεί οπωσδήποτε (και σε κλείσιμο) τις 225 μονάδες, σήμερα-αύριο, εάν θέλουμε να διατηρηθεί σε ισχύ το βραχυπρόθεσμο ενδεχόμενο της συνέχισης αυτής της αντίδρασης.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, αιχμή η Εθνική (και λόγω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων) και δευτερευόντως οι Πειραιώς, Eurobank και κατά πόσον για τις δύο τελευταίες θα μπορούσε να υπάρξει κίνηση εκτόνωσης μετά την υπερπίεση λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που προηγήθηκαν.

Εάν άμεσα (σε ορίζοντα Τ+2) για τον FT 25 σημειωθεί κλείσιμο άνω των 233 μονάδων και για τον Γ.Δ. πάνω από τις 785-788 μονάδες, τότε το θετικό ενδεχόμενο θα κερδίσει αρκετούς πόντους. Σε μια τέτοια περίπτωση τα ισχυρά χέρια θα προεξοφλούν και θα το επιβεβαιώνουν μέσω αγορών στο χρηματιστήριο (αιχμή πάντα ο τραπεζικός κλάδος) πως απομακρύνεται ο κίνδυνος... ατυχήματος, ότι τίθενται σταδιακά προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα. Που όπως προεξοφλούν οι λεγόμενες αγορές καταληκτικά θα περιλαμβάνει μία «συμφωνία νέας χρηματοδότησης/δανεισμού».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v