Χρηματιστήριο: Αντίδραση μέσω Βρυξελλών

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΧΑ, στον απόηχο των αποφάσεων της μίνι Συνόδου Κορυφής. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Alpha, Eθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo. Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Aυξημένος ο τζίρος.

Θετική η πρώτη αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης των Βρυξελλών, με τους αγοραστές σε πλήρη ανάπτυξη από την προσυνεδρίαση.

Εντολές αγορών ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη κιόλας εντολή στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ για να ακολουθήσουν με καθυστέρηση λίγων λεπτών στις τράπεζες.

Προς τις 560 μονάδες η αρχική αντίδραση του Τραπεζικού Δείκτη καθώς και στις 4 συστημικές μετοχές υπερισχύουν εμφανώς οι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές. Με αιχμή την αντίδραση των τραπεζών και τη συνολικότερη τάση που διαμορφώνεται στα πρώτα 15-20΄ της συνεδρίασης ο μεν Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τα επίπεδα των 750 μονάδων, ο ft25 έως τις 222 με αυξημένες συναλλαγές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην αρχή της συνεδρίασης είναι ο συγκριτικά υψηλός τζίρος που ισοκατανέμεται σε τραπεζικές και μη μετοχές, γεγονός που δείχνει τη διασπορά των κινήσεων όσων (κυρίως) κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Το 50% περίπου έχει πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές μετοχές και σημαντικό μερίδιο στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, MIG, ΕΛ.ΠΕ., ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Αεροπορίας Αιγαίου, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.

Ακριβώς αυτή η διασπορά κινήσεων και συναλλαγών είναι που δημιουργεί συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση στην αγορά, ενώ από νωρίς το κλίμα σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία είναι πολύ καλύτερο απ΄ ό,τι εχθές.

Όπως σημειώναμε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας «...κοινή εκτίμηση αρκετών ανθρώπων της αγοράς με τους οποίους προλάβαμε να μιλήσουμε νωρίτερα είναι πως η Αθήνα από τη χθεσινή... 8μερή πήρε περισσότερα απ΄ όσα περίμεναν. Πιθανότατα περισσότερα από όσα προεξοφλούσε με τη χθεσινή διόρθωσή του (και) το Χ.Α. στα επίπεδα των... έσχατων στηρίξεων».

Με αυτήν τη λογική επιχειρείται από την αρχή η προσέγγιση της συνεδρίασης, καθώς είχε προηγηθεί ένα ανηλεές σφυροκόπημα μετοχών κι αξιών τις προηγούμενες ημέρες.

Με εβδομαδιαίες απώλειες που ξεπερνούν το 3% ο Γ.Δ. (συνυπολογιζομένης της μέχρι τώρα αντίδρασης του δείκτη) υπάρχουν περιθώρια για την κίνηση - επιβεβαίωση των 750 μονάδων περιοχής που αποτελεί ένα κοινής αποδοχής σημείο αναφοράς (όλη αυτή η περιοχή μέχρι τις 850 μονάδες).

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η προσπάθεια αντίδρασης που εκδηλώνεται κατ΄ αρχάς στη μετοχή της Πειραιώς (ενδεχόμενο στο οποίο αναφερόμαστε εχθές-σήμερα) μετά την ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων λόγω Stoxx 600.

Αντίδραση ανάλογου χαρακτήρα και για τη Eurobank. Πάντως από τον κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή και το warrant της Alpha Bank που τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είχαν διαφοροποιηθεί και από την Εθνική (και το warrant της ΕΤΕ).

Για τη μετοχή της Alpha Bank επιτυγχάνεται ο αρχικός στόχος του 0,30 ευρώ, ενώ το ΑΛΦΑ τπ τον υπερκαλύπτει στο 0,425 ευρώ.

Για την Εθνική, όπου αναβάλλεται η διάθεση μετοχών της Finansbank η αντίδραση έφθασε έως το 1,10 ευρώ με το 1,15 ευρώ να αποτελεί τον πρώτο σημαντικό στόχο για την ΕΤΕ.

Να σημειωθεί πως κινητικότητα σημειώνεται από την αρχή της συνεδρίασης και στα συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών με τον τρέχοντα μήνα λίγο ψηλότερα και τον Απρίλιο ακόμη πιο ψηλά. Ενδεικτικές οι τιμές για το ΣΜΕ της Alpha Bank που φτάνει μέχρι το 0,307 ευρώ (premium 6,75%).

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στα πρώτα 20-25΄ αλλά και με ρευστοποιήσεις στα υψηλά των 8,40, των 7,99 και των 5,12 ευρώ αντίστοιχα. Στοιχείο που δείχνει πως σε κάθε ανοδική αναλαμπή υπάρχουν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι που αρκούνται σε μία μονοψήφια απόδοση.

Τάση που δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια μεγαλύτερης κίνησης καθώς οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Με αγοραστές στη μετοχή του Μυτιληναίου που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 5,48 ευρώ (θα έπρεπε να υπερβεί τα 5,50 ευρώ), στη MIG έως το 0,162, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως το 1,70 (μετά το νέο χαμηλό του 1,59 ευρώ), στα ΕΧΑΕ έως τα 4,95 ευρώ.

Προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα χαμηλά του 1,58 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα που όμως δεν ξεπέρασε το 1,63 ευρώ, ενώ μέχρι τα 2,40 ευρώ κινήθηκε η Τέρνα Ενεργειακή. Στα επίπεδα των 6,87-7 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 3,56-3,64 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,70-8,80 ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Υπεραποδίδει και σήμερα ο FT Mid έναντι του Γ.Δ. και του ft25, καθώς ενισχύονται σημαντικά οι τίτλοι των Fourlis, Lamda Development, ΣΙΔΕΝΟΡ, Πλαστικών Θράκης, Frigoglass.

Στα ξένα χρηματιστήρια επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις με τον DAX στις 11.947 μονάδες (0,45%), τον CAC 40 στις 5.044 (0,15%), τον FTSE 100 στις 6.974 (0,18%). Στις 990 μονάδες με 0,14% ο δείκτης Euronext 100, ενώ προς το 1,07$ ανέκαμψε λίγο το ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11.10 η αξία των συναλλαγών έφθανε τα 17 εκατ. ευρώ με 41,8 εκατ. τεμάχια. Πακέτο είχε γίνει μόνο ένα των 825.000 τμχ. στο 0,3635 στην Πειραιώς. Στο 56/17 η σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v