Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στον απόηχο του Βερολίνου...

Ανοδικό ξεκίνημα στην αγορά, με τα περισσότερα blue chips στο πράσιννο, μια μέρα μετά την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ. Πόντοι στο ανοδικό σενάριο για τις τράπεζες, που αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο. Τα όρια για τους βασικούς δείκτες.

Αποτίμηση της χθεσινής σημαντικής συνάντησης Μέρκελ - Τσίπρα θα επιχειρηθεί σήμερα εν όψει και των επόμενων κρίσιμων εξετάσεων που έχει μπροστά της η ελληνική πλευρά.

Το τι έβγαλε ο... μαραθώνιος των δύο πολιτικών αναλύει ο Φίλιππος Πανταζής, σημειώνοντας πως στο Μαξίμου αποτιμούν πολύ θετικά τη χθεσινή συνάντηση. Θα φανεί στο... ταμείο και δη στην ΕΚΤ και μάλλον σύντομα (πιθανότατα αύριο) εάν και κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση ένδειξη καλύτερης θέλησης.

Αυτά σε μία συγκυρία όπου η χώρα, η πραγματική οικονομία κι η κοινωνία ασφυκτιούν μέρα με τη μέρα κι η κατάσταση απαιτεί λύσεις το ταχύτερο δυνατόν.

Το πώς αποτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ τη χθεσινή συνάντηση κι η εστίασή τους στη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού «πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο» είναι ενδεικτικά της ελαφράς μετακίνησης ενός τμήματος των κέντρων εξουσίας αυτής της χώρας.

Στα χρηματιστήρια οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι αγορές τελούν σε αναμονή καθώς η μακρά εκλογική περίοδο του 2015 έχει ξεκινήσει ήδη από τη Γαλλία και την Ισπανία. Είναι προφανές πως η πολιτική παράμετρος θα επηρεάζει λιγότερο ή περισσότερο και τις οικονομικές εξελίξεις, τις αποφάσεις των Βρυξελλών, της ΕΚΤ, του Βερολίνου.

Στο Χ.Α. η λίγο έως πολύ αναμενόμενη προσπάθεια προεξόφλησης βελτίωσης του κλίματος αποτυπώθηκε και εχθές με νέα σημαντική ενίσχυση βασικών δεικτών και μετοχών, με ικανοποιητικές συναλλαγές και αρκετούς βραχυπρόθεσμους να σκέφτονται εάν πρέπει (ή όχι) να ενεργοποιηθούν σε αυτήν τη φάση.

Ο τραπεζικός κλάδος κατά γενική εκτίμηση παραμένει ο σηματωρός της στάσης των ξένων αλλά και Ελλήνων παικτών, με τους αγοραστές να έχουν εμφανές προβάδισμα τελευταία. Για τον Τραπεζικό Δείκτη η άνετη υπέρβαση αρχικά των 580 μονάδων, εν συνεχεία και των 620 μονάδων δίνει επιπλέον πόντους στη βραχυπρόθεσμη κίνηση επαναφοράς.

Τα περιθώρια άμεσης συνέχισης θα εξαρτηθούν από τη στάση ορισμένων χεριών, την όποια κίνηση της ΕΚΤ συνεκτιμώντας πως αύριο 25 Μαρτίου το χρηματιστήριο αργεί. Οπότε σήμερα θα φανεί εάν και σε ποιον βαθμό προτίθενται βραχυπρόθεσμοι να ενεργοποιηθούν, να ενισχύσουν ή να μειώσουν τις θέσεις τους εν όψει των επόμενων σημαντικών συναντήσεων από Πέμπτη - Παρασκευή.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά συνεχίσει ανοδικά προς τις 775-780 μονάδες (για τον Γ.Δ.) και στις 233 ο FT 25, με αιχμή πάντα τον τραπεζικό κλάδο, αυτό θα σημαίνει ότι ισχυρά χέρια αποτιμούν τη χθεσινή συνάντηση θετικά, πως είναι προς την κατεύθυνση της διεξόδου σε εύθετο χρόνο.

Γνωρίζοντας πολύ καλά βέβαια πως καταληκτική αυτής της επίπονης διαδικασίας και περιόδου θα είναι η αναπόφευκτη υπογραφή μίας νέας -τρίτης- συμφωνίας δανειστών - ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, μέχρι τότε μεσολαβούν πολλά... επεισόδια με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στα αμέσως επόμενα οπότε και θα κριθεί εάν θα δοθεί περιορισμένη -αναγκαία όμως- ρευστότητα στην Αθήνα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αγορά έχει λόγους να συνεχίσει να προεξοφλεί την περαιτέρω άμβλυνση της αφόρητης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Στην αγορά των παραγώγων σταθερές οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος), στα 38.998 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.820, 3.753 για τον Απρίλιο, 67 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 229,5) κινήθηκε μεταξύ 221,5 και 230,25 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,30%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.934 Alpha Bank, 10.000 Ελλάκτωρ, 9.342 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (644), ΔΕΗ (512), Alpha Bank (5.482), Εθνική (9.864), Πειραιώς (20.085), Eurobank (49.641), ΟΠΑΠ (658), Μυτιληναίο (390), MIG (879), Jumbo (236), ΓΕΚ (585), ΕΧΑΕ (288), Folli Follie Group (139).

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Απριλίου διαμορφώθηκε στο 0,49% και κυμάνθηκε μεταξύ των 221,50 και των 230,25 μονάδων. Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 3.820 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα 38.618 συμβόλαια.

Περισσότερες... βολές έχουν αναρτηθεί από νωρίς στον Εκηβόλο.

Καλή μέρα!...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v