Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα των 715 μονάδων κινείται ο ΓΔ, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν διψήφια κέρδη μετά τα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων συνεδριάσεων. Πιέσεις στον ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος. Απώλειες για Motor Oil και κατασκευαστικές.

Προσπάθεια διεύρυνσης της τραπεζικής αντίδρασης με στηρίξεις από Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΤΕ εν μέσω πιέσεων για να κλείσουν κοντά στις τρέχουσες τιμές οι ανοιχτές θέσεις "πώλησης"/short.

Εως τις 715 μονάδες κινήθηκε προ ολίγου ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τον Τραπεζικό Δείκτη που έπιασε τις 493 μονάδες και τον FT 25 να περνά την περιοχή των 210 μονάδων.

Κινητικότητα στην αγορά μετοχών, κινητικότητα και στα παράγωγα, με τις τράπεζες να 'ανασαίνουν" θεαματικά.

Αφορμές το δημοσίευμα για την η απρόσκοπτη αύξηση του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ και η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί σε ξένους παίκτες πως στο Eurogroup της 11 ης Μαίου θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις.

Το ενδιαφέρον είναι, πως η χρηματιστηριακή αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες συγχρονίζεται με την αποκλιμάκωση-ανάσες στα ελληνικά ομόλογα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει πλήρως την προ ημερών αναφορά μας στον Εκηβόλο για τις... ενδείξεις της αγοράς ομολόγων (στις 20/4).

Εως 9,25% υψηλότερα ο Τραπεζικός Δείκτης με πρώτο βραχυπρόθεσμο στόχο-αντίσταση στις 505 μονάδες, την πρώτη από μία σειρά τεχνικών περιοχών που δημιουργήθηκαν σταδιακά στη διάρκεια της διόρθωσης από το εύρος των 610-580 μονάδων.

Στο 38%-40% του συνόλου η αξία των συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να "σηκώνει" το μεγαλύτερο μέρος.

Συγκριτικά υψηλός τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ με την αποκοπή μερίσματος για τον πρώτο να λειτουργεί ως αφορμή τοποθετήσεων από σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Από τα 11,4 εκατ. ευρώ που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΠΑΠ (στο εύρος των 7,30-7,45 ευρώ) σημαντικό ποσοστό εκτιμάται πως έχει γίνει προσβλέποντας υψηλότερα. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ πρώτος στόχος είναι τα 7,70-7,80 ευρώ.

Στα 18,45-18,95 ευρώ οι αγορές στη μετοχή της CC/HBC που "δείχνει" 'ότι μπορεί να υπερβεί τα 19-19,05 ευρώ και πάλι, στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα η προσφορά απορροφήθηκε από τα τελευταία χαμηλά των 1,20 ευρώ, σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, MIG, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.α. τοποθετήσεις γίνονται από τα χαμηλά ημέρας (στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης) μέχρι τις πριν λίγο υψηλές τιμές.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε, πως παράλληλα κινείται και η αγορά στα παράγωγα καθώς αρκετοί σπεύδουν είτε να καλύψουν τις μέχρι τώρα θέσεις "πώλησης'/short είτε να ενισχύσουν τις αγορές/long καθώς σε ενδεχόμενη αυτοτροφοδότηση της τάσης θα πρέπει να κλείσουν πολλές short θέσεις ή να καλυφθεί δανεισμός που είχε γίνει στη διάρκεια της διόρθωσης.

Ενδεικτικά στο ΣΜΕ της Εθνικής είχαν γίνει 7.405 συμβόλαια (περί τις 15.45) με τα τελευταία σε υψηλότερες τιμές δηλαδή με premium που φθάνει έως 7,5% εδώ και λίγη ώρα.

Οπως σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής ενδιαφέρον θα είχε στην περίπτωση που όντως "ισχυρά χέρια" προεξοφλούν ανοδικά, κάτι που πιθανότατα θα πρέπει να αποτυπωθεί ανάλογα και στη διάρκεια της συνεδρίασης του NYSE. Θυμίζω, πως στη χθεσινή συνεδρίαση το ADR της ΕΤΕ είχε νέες απώλειες 9,32 % στο 1,07$.

Η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χ.Α. στο 0,991 ευρώ στην περίπτωση που διατηρηθεί μέχρι τέλους δικαιολογεί υψηλότερη τιμή για το δικαίωμα της μετοχής στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v