Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» το ξεκίνημα

Κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με το σύνολο των blue chips να καταγράφει χαμηλότερες τιμές, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Στο ρυθμό της κρίσιμης διαπραγμάτευσης η αγορά. Τα περιθώρια αντίδρασης και τα... stop losses για τους δείκτες. Τι μήνυμα στέλνουν τα παράγωγα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Eurogroup ποντάρουν στην κυβέρνηση, προς εξεύρεση λύσης-διεξόδου στις ίδιες ημερομηνίες προσβλέπουν (και) όσοι είναι τοποθετημένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Financial Times λύση-τελεσίγραφο «τύπου Κύπρου» φέρεται να είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι δανειστές (και... κουμπώνει με τον χρησμό Σόιμπλε για δημοψήφισμα), κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και χρηματιστηριακά.

Με την αγορά σε διόρθωση από την Παρασκευή, τον Γενικό Δείκτη να μετρά απώλειες 2,57% στις 811,98 μονάδες και τις τράπεζες 5,90% χαμηλότερα στην περιοχή των 630-635 μονάδων.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, σημείωνε εχθές η Μαρίνα Μάνη, την ώρα που χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Σε σημερινό ρεπορτάζ της καταγράφει τις κινήσεις Τσίπρα, με σημαντική την αναφορά «ξεχάστε οικουμενικές, συμφωνία ή κάλπες».

Για επικίνδυνο φλερτ της κυβέρνησης με τη φωτιά έκαναν λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης, καθώς όσο περνά ο καιρός τόσο (και) ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται τη νέα φοροεπιδρομή για την οποία τις τελευταίες ημέρες μας βομβαρδίζουν ξένα και εγχώρια ΜΜΕ. Προφανώς το μείζον είναι η εξεύρεση λύσης-διεξόδου για να αρθεί άμεσα η πιστωτική και χρηματοδοτική ασφυξία, ωστόσο μείζον είναι το περιβάλλον όπου θα κληθούν να προχωρήσουν η κοινωνία και η πραγματική οικονομία στη συνέχεια. Το φάντασμα ενός ακόμη χρόνου ύφεσης μόνο ενθαρρυντικά δεν μας προϊδεάζει για τα περαιτέρω όταν η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε... Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Από το εξωτερικό πυκνώνουν και πάλι, όπως αναμενόταν άλλωστε, επιθέσεις ΜΜΕ, δανειστών, αρθρογράφων κ.λπ., επιτείνοντας το νοσηρό κλίμα.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές». Η διαπίστωση περιέχεται σε έγγραφο του ΔΝΤ με ημερομηνία 14 Μαΐου που συντάχθηκε με αφορμή τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου για την Ελλάδα το οποίο αποκαλύπτει το Channel 4 και ο δημοσιογράφος Paul Mason. Αλλά και ο γνωστός μας Peter Spiegel (Financial Times) έχει τον... καλό λόγο του, ενώ η Die Welt θεωρεί αναπόφευκτο ένα τρίτο πακέτο.

Στο χρηματιστήριο με τη σημαντική διόρθωση της Παρασκευής δοκιμάσθηκαν οι στηρίξεις των 803 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 239 μονάδων για τον FT 25, που ουσιαστικά είναι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, τα stop losses σε κλείσιμο ημέρας.

Η αδυναμία υπέρβασης της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων έχει επαναφέρει το πτωτικό σενάριο, καθώς ακολουθεί περίοδος νέας δοκιμασίας και εντονότερων πιέσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένα... απρόοπτο ή μία... εξέλιξη που δεν έχει αποτιμηθεί-προεξοφληθεί από την αγορά μπορεί να ανατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τώρα σχεδιασμού μας. Για αυτό απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις, ιδιαίτερα στις βραχυπρόθεσμες και δη τις ενδοσυνεδριακές.

Στα παράγωγα που μετά τη λήξη της σειράς Μαΐου την Παρασκευή σημειώνεται κινητικότητα, έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της 15ης/5, οπότε ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5,90% και 2,64% ο FT 25.

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,14% και μεταξύ των 242,25 και των 253,50 μονάδων.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 14.393 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 48.779 συμβολαίων.

Mειωμένες οι συναλλαγές για το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.481 συμβόλαια).

Αξιοπρόσεκτες οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα 38.028 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 14.383, 5.375 για τον Μάιο, 8.938 για τον Ιούνιο και 80 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 242,5) κινήθηκε μεταξύ 242,25 και 253,5 μονάδων, αυξάνοντας, οριακά την υποτίμηση στο 0,3%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.355 ΕΕΕ, 90.000 MIG, 11.014 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (520), Alpha Bank (11.068), Εθνική (14.968), Πειραιώς (22.572), Eurobank (12.996), ΟΠΑΠ (251), ΟΤΕ (967), MIG (1.655), Frigoglass (169), Μυτιληναίο (156), Jumbo (115), Folli Follie Group (102), Ελληνικά Πετρέλαια (162), CC/HBC (113), ΓΕΚ (161), ΤITAN (159).

Τεχνικά, όπως εκτιμάται από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, οι αλλεπάλληλες απόπειρες υπέρβασης της διακεκαυμένης ζώνης των 848-860 μονάδων(*) που έλαβαν χώρα κατά την εβδομάδα που πέρασε δεν καρποφόρησαν. Το γεγονός αυτό συνεπικουρούμενο από την αρνητική ειδησεογραφία, πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στην τελευταία συνεδρίασή της, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί η πρώτη σημαντική στήριξη των 818 μονάδων (μετατρέποντάς την στην πλησιέστερη αντίσταση). Σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη οι ελπίδες πλέον εναπόκεινται στη γνωστή ζώνη που οριοθετείται από τη στήριξη του συστήματός μας (των 805 μονάδων περίπου) και τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών που διέρχεται από τις 799 μονάδες.

Ελάχιστα χαμηλότερα από τις 797 μονάδες διέρχεται το F/R 78,6% του πρόσφατου ανοδικού από τις 780 στις 857 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v