Χρηματιστήριο: Ανοδικά αλλά... προσεκτικά

Περιορίζονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, μετά από κέρδη άνω του 1,5% νωρίτερα. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τράπεζες, υπεραποδίδουν MIG, Motor Oil. Πτώση για Aegean λόγω αποκοπής μερίσματος. Πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ.

Κινητικότητα στα... μέτωπα των δανειστών, με την Αθήνα να στήνει νέα άμυνα στις «κόκκινες γραμμές» και το Χ.Α. να διατηρείται στην περιοχή των 815-840 μονάδων.

Συνεδριάζει απόψε το ΔΝΤ αποκλειστικά για την Ελλάδα, κι η διαδικασία θεωρείται τυπική κι ενημερωτική, αλλά η παρουσία της Christine Lagarde δίνει αφορμές για νέο γύρο σεναρίων και... φημών σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία.

Και Brussels Group και παραινέσεις Martin Schultz αλλά και φήμες για πρωτοβουλία του Mario Draghi.

Αυξημένη κινητικότητα, έντονες διεργασίες, με την ΕΚΤ να αναμένεται πως θα διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις επόμενες 1-3 εβδομάδες, δηλαδή στο διάστημα που πιστεύεται ότι θα εξευρεθεί λύση-διέξοδος στο «ελληνικό πρόβλημα». Συν τω χρόνω και τα πρώτα σχόλια για το θέμα των BRICS με τον πρώην οικονομολόγο της Goldman Sachs, Jim O΄Neil να θεωρεί... πρωταπριλιάτικο αστείο την ένταξη της χώρας σε αυτήν την τράπεζα.

Ωστόσο στο ταμπλό δείχνει 14 Μαΐου και αύριο Παρασκευή, τρίτη του μήνα, λήγει η απλή σειρά συμβολαίων του FT 25, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτήν τη συγκυρία για την αγορά.

Έχοντας ως όρια τις 818-858 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και την περιοχή των 250-255 για τον FT 25, οι μέχρι τώρα κινήσεις στα παράγωγα φαίνεται να γίνονται με γνώμονα την προεξόφληση της εύρεσης λύσης-διεξόδου.

Οι «πωλήσεις» σημαντικά χαμηλότερα των 240 μονάδων για τον 25άρη, σχεδόν μηδενικές, αντιθέτως σταδιακά καταγράφεται νευρικότητα σε όσους θέλουν τιμές πάνω από τις 255-258 μονάδες. Αυτό εξηγείται βάσει της εκτίμησης πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν έρθει σε μία «ενδιάμεση συμφωνία» το αργότερο μέχρι τις 25/5, το πολύ μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Δεδομένου του ασφυκτικού προβλήματος της ρευστότητας-χρηματοδότησης, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το βάρος των χειρισμών έχει πέσει αυτό το διάστημα στην ΕΚΤ (γεγονός που εξηγεί την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με τον διοικητή της ΤτΕ), με τη Φρανκφούρτη να μπορεί να κάνει τη διαφορά με μόνο μία κίνηση.

Εύλογο ενδιαφέρον προκαλεί και η σχεδόν παράλληλη χρονικά συνεδρίαση του ΔΝΤ, σε μία συγκυρία όπου η ΕΚΤ προορίζεται να αναλάβει ενεργότερο ρόλο.

Ανοδικά μεν, αλλά χαμηλότερα των 700 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, όπου και σήμερα συγκεντρώνεται σημαντικό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των συναλλαγών. Κλάδος βαρόμετρο είναι αυτός που αντιδρά πρώτος είτε ανοδικά είτε διορθωτικά με εμφανή τη συσσώρευσή του στην παρούσα φάση. Μεθοδικές κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, αναδιάταξης δυνάμεων στις τρέχουσες τιμές και για τις τέσσερις μετοχές με ενθαρρυντική την επανεμφάνιση και ορισμένων ξένων παικτών.

Όσο συνεχίζεται η συσσώρευση στον τραπεζικό κλάδο, τόσο θα δίνεται η ευκαιρία σε επιμέρους μετοχές του FT 25 αλλά και του FT Mid Cap να κινηθούν ανοδικά. Εν αναμονή των εξελίξεων, κινητικότητα παρατηρείται στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με ισχυρή σήμερα αυτήν του ΟΤΕ καθώς νωρίτερα αντέδρασε έως τα 8,65 ευρώ. Στα 8,50 ευρώ του ΟΠΑΠ, στα 5,09 ευρώ με απώλειες της ΔΕΗ.

Υπό πίεση παραμένει η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου με συναλλαγές στα 7,05-7,25 ευρώ, στα 4,90-5,11 ευρώ της ΔΕΗ - είναι και οι μόνες με πτώση από τις 25 του δείκτη.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap ξεχωρίζει κυρίως η Frigoglass που με αυξημένες συναλλαγές ενισχύεται μέχρι τα 2,13 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 14.15 η αξία των συναλλαγών στα 43 εκατ. ευρώ, χαμηλός τζίρος, ενδεικτικός της στάσης από την πλειονότητα των επενδυτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v