Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Διορθώνει το ΧΑ, με το βλέμμα και στα παράγωγα. Στο +4% η μετοχή της Coca Cola. Kέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΛΠ, Grivalia. Απώλειες υψηλότερες του 3% για Alpha, Τράπεζα Πειραιώς. Στο κόκκινο Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mυτιληναίος, Ελλάκτωρ.

Σε μέγκενη η κυβέρνηση, σε διόρθωση το Χ.Α., καθώς αφορμής δοθείσης διευκολύνεται το κλείσιμο»του Μαΐου σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 250 μονάδων για τον FT 25.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και με το Σαββατοκύριακο μπροστά δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους είτε περιμένουν από Δευτέρα για τη συνέχεια.

Παρά την υποστήριξη από τη δεικτοβαρή CC HBC, καθώς επιμένει υψηλότερα των 20 ευρώ (νέα υψηλά 52 εβδομάδων), η αγορά έχει γυρίσει λόγω της πτώσης των τραπεζών και των ρευστοποιήσεων σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τον Οργανισμό από τα 8,79 να υποχωρεί έως τα 8,57 ευρώ.

Χωρίς να έχει αλλάξει, επί της ουσίας, η υπόθεση της διαπραγμάτευσης, τα αγκάθια που προκύπτουν στη διαδρομή για τη διέξοδο-λύση αποδεικνύονται κατάλληλες αφορμές για... μικροδιορθώσεις στο χρηματιστήριο.

Ειδικότερα σήμερα που λήγει η σειρά Μαΐου για τα συμβόλαια του FT 25 η μεταβλητότητα θα πρέπει να θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη όσο πλησιάζει η ώρα της δημοπρασίας.

Με μικρή απόκλιση-discount για τα ΣΜΕ του τρέχοντος μηνός, που κυμαίνονται πέριξ των 248-249 μονάδων, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για τις τιμές όπου θα μετακυλιστούν σειρές στον επόμενο μήνα Ιούνιο.

Δεδομένου ότι η λήξη του επόμενου μήνα είναι «τριπλή» και πραγματοποιείται την Παρασκευή 19 Ιουνίου, έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν οι πρώτες πράξεις-εκτιμήσεις πιθανότατα για το πώς θα είναι η συνέχεια. Θεωρώντας ως πιθανότατο σενάριο το να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό (τουλάχιστον όσον αφορά τη σταδιακή επαναχρηματοδότηση της χώρας...) στο πρώτο 10-15νθήμερο του Ιουνίου (παραπέρα δεν βγαίνει...), η λήξη triple witching της 19ης/6 αναμένεται βαρύνουσας σημασίας και ενδιαφέροντος.

Αυτά τα ολίγα για το ΧΠΑ και τις κινήσεις των παικτών στα συμβόλαια του FT 25, μετά την υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα των 250 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης διόρθωσε προς τις 654 από τις 688 μονάδες, παραμένοντας εκτός στόχων (του άνω ορίου των 705 και του κάτω ορίου των 620), καθώς συνεχίζονται οι συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Αρνητικό το γύρισμα για τη μετοχή του ΟΤΕ, αφού αρχικά είχε αντιδράσει έως μία σημαντική αντίσταση με αυξημένες πιθανότητες υπέρβασής της. Οι ρευστοποιήσεις και στη μετοχή του Οργανισμού ίσως και να αποτελούν ένδειξη πως η αγορά δεν προετοιμάζεται για κίνηση άνω των 850-858 μονάδων, σύντομα.

Ούτως ή άλλως σε συσσώρευση τις τελευταίες ημέρες και οι τράπεζες και πολλές μετοχές-σηματωροί, περιμένοντας την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως σε ΑΧΕΠΕΥ του κλάδου επικρατεί διστακτικότητα για την επόμενη κρίση της ΕΚΤ όσον αφορά το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών προς την Κεντρική Τράπεζα, κι αυτό λόγω των ισχυρών πιέσεων από αρκετούς τραπεζίτες χωρών-μελών του Eurogroup.

Προς ώρας η μετοχή της CC HBC παραμένει με κέρδη 4,30% στα 20,13 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές, η Αεροπορία Αιγαίου στα 7,16 ευρώ (πάνω από το μεγάλο πακέτο που άλλαξε χέρια νωρίτερα στα 7,10 ευρώ), στα 2,35 ευρώ η Viohalco, στα 14,90 ευρώ ο ΟΛΠ (μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού στο Bloomberg), στα 7,87-8 ευρώ η Grivalia, ενώ στα 22 ευρώ υποχωρεί 2% η μετοχή-σηματωρός του Τιτάνα.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap σε αξία συναλλαγών ξεχωρίζει η Frigoglass (στα 2,08 ευρώ), ενώ τζίρος μεγαλύτερος των 50.000 ευρώ έχει πραγματοποιηθεί σε μόλις 2 μετοχές (Frigo, Attica Bank).

Η επόμενη αναφορά μας θα ακολουθήσει λίγο μετά τη διαδικασία της δημοπρασίας για το ΣΜΕ του FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v