Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολική επαναφορά για το Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος γύρισε το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 820 μονάδων. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Μαζεύονται οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Aνεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Σημαντική αντιστροφή κλίματος και τάσης, με αφορμή αναφορές για συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά των δανειστών.

Στις 820-825 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αιχμή τράπεζες, ΔΕΗ και ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές του FT 25.

Στα 0,418 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με άνοδο 4,24%, στα 1,19 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που καλύπτει τις αρχικές μεγαλύτερες απώλειες της, στα 0,138 ευρώ με άνοδο 6,15% η μετοχή της Eurobank, στα 0,301 ευρώ της Alpha Bank που καλύπτει το χαμένο έδαφος από τιμές χαμηλότερες των 0,30 ευρώ.

Στα 19,55 ευρώ η δεικτοβαρής CC/HBC, στα 5,23 ευρώ με θεαματική ανάκαμψη η μετοχή της ΔΕΗ.

Ανοδικά στα 5,58 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ, στα 1,77 ευρώ της ΓΕΚ/Τέρνα, στα 8,45 της ΜΟΗ, στα 1,84 του ΕΛΛΑΚΤΩΡα.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Ενεργοποίηση ορισμένων αγοραστών σταδιακά από τις 12.00 και μετά μάζεψε τις απώλειες για τους βασικούς δείκτες, ωστόσο μετά τις 16.10 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες υψηλότερες του 2%.

Σε μετοχές-σηματωρούς δόθηκαν νωρίτερα εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας, με αποτέλεσμα να επανακάμψει η Grivalia και στη συνέχεια Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ στους τίτλους των Μυτιληναίου και CC HBC μαζεύτηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Χωρίς να έχει αλλάξει επί της ουσίας κάτι στο... μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων και της διαπραγμάτευσης, η υποχώρηση της αγοράς προς τις 790 μονάδες αλλά με χαμηλό-μέτριο τζίρο στάθηκε η αφορμή για να γίνουν αρχικά κάποιες κινήσεις αγορών σε μετοχές του δείκτη και στη συνέχεια σε άλλους επιμέρους τίτλους και της μεσαίας κατηγορίας. Δεν είναι τυχαίο πως ο FT Mid λίγο μετά τις 12.55 γύρισε, με οριακό έστω ποσοστό, σε θετικό πρόσημο.

Οι συναλλαγές κι ο τζίρος παραμένουν σε χαμηλά - μέτρια επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί υπέρ της διατήρησης της τάσης, τουλάχιστον όσο η διόρθωση -υπό αυτές τις προϋποθέσεις- είναι ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη. Η επιβεβαίωση της τεχνικότητας των 790 μονάδων είναι ένα επιπλέον στοιχείο ενδεικτικό της εικόνας της αγοράς, κυρίως όσον αφορά τη στάση που τηρούν ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Άλλωστε το διάστημα της συνεδρίασης από τις 13.00-13.30 και μετά παρουσιάζει συνήθως ενδιαφέρον, αφού θεωρείται πως ενεργοποιούνται εντολές και για λογαριασμό αμερικανικών χαρτοφυλακίων.

Στην ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων ο Γ.Δ., κι εάν σε κλείσιμο κρατήσει τις 803-804 μονάδες δεν ακυρώνεται το βραχυπρόθεσμο ενδεχόμενο της αντίδρασης και επίσης μαζί με τη βραχυπρόθεσμη τάση-momentum είναι χρήσιμο για τη συνέχεια.

Στις κινήσεις Τσίπρα με ορίζοντα τη Σύνοδο και στη στάση της ΕΚΤ -κλειδί για τη ρευστότητα- αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, απηχώντας την κοινή εκτίμηση, που κυριαρχεί και στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Στις 615 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με τις απώλειες στο 2,81%, καθώς νωρίτερα αντέδρασε από τις 604,17 μονάδες. Με απώλειες η μετοχή της Εθνικής στο 1,12 ευρώ και συναλλαγές 7,5 εκατ. ευρώ, λιγότερες από τα 5,1 εκατ. που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Eurobank. Στη μετοχή της τελευταίας δίνεται μάχη στο 0,12 ευρώ. Με πωλητές η Πειραιώς στο 0,387 ευρώ, όπως επίσης και η Alpha Bank στο 0,293.

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, στη μετοχή της Επιχείρησης ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα χαμηλά ημέρας (4,81 ευρώ) για να ανακάμψει σταδιακά πάνω από τα 5 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ είναι η πρώτη που γυρίζει σε θετικό πρόσημο, την ώρα που σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οι πωλήσεις επιμένουν στα 8,16 και στα 8,26 ευρώ αντίστοιχα.

Θα αναφερθούμε λίγο περισσότερο στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει ενδιαφέρον εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η τεχνικότητά της. Κρίσιμες τιμές τα 8,52 και τα 8,78 ευρώ (ως αντιστάσεις) αλλά και τα 8,40 και τα 8,26 ευρώ (ως στηρίξεις).

Θεαματική αναστροφή με συντονισμένες τοποθετήσεις στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που από το 1,70 εκτινάχθηκε στο 1,82 ευρώ (3,41%) με αυξημένες συναλλαγές μετά τις 13.15.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως η συγκρατημένη αισιοδοξία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμφωνία έως το τέλος Μαΐου έδωσε μία μικρή ώθηση στην αγορά. Δεδομένων του μέτριου τζίρου και της ρηχότητας της αγοράς, μειώθηκαν κατά τι οι πωλήσεις - αυξήθηκαν κατά τι οι αγορές για να περιοριστούν στο 1,49% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη.

Από το 1,65 ευρώ αντέδρασε κατακόρυφα στο 1,71 η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καταδεικνύοντας πόσο κούφιες είναι οι τιμές (και ψηλότερα και χαμηλότερα) για αρκετές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στο ίδιο διάστημα με αγορές η μετοχή της Jumbo γύρισε από τα 8,17 στα 8,31 ευρώ.

Στις 16.00 η αξία των συναλλαγών στα μόλις 43 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν το 59% στις τράπεζες. Πακέτο για 14.885 μετοχές του Τιτάνα στα 21,22 ευρώ, συνολικής αξίας 315.860 ευρώ.

Στο 39/61 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με σχεδόν διπλάσιες σε άνοδο από την προηγούμενη αναφορά μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v