Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 850 μονάδες

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 255 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς. Άνοδο καταγράφουν Alpha, Τιτάνας, Folli, ΟΛΠ. Απώλειες για Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Αυξημένος ο τζίρος.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, κυρίως λόγω των ρευστοποιήσεων - πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές με την αγορά να κινείται στη συνέχεια πέριξ των 845 μονάδων.

Σταδιακή επάνοδος των αγοραστών μετά τις 11.00-11.05, με Eurobank, Πειραιώς να υπεραποδίδουν και σε Alpha Bank, ETE να απορροφάται η προσφορά. Στις 860 μονάδες η πρώτη αντίσταση για τη συνέχεια.

Αρχή και πρώτα 15-20΄ λίγο ως πολύ αναμενόμενα, αφού μετά τη χθεσινή αντίδραση στο κλείσιμο και όσα ακολούθησαν ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι θα έκλειναν μέρος των θέσεών τους.

Επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, που αποτελεί βαρόμετρο (και) των καθημερινών εξελίξεων, αντιδρώντας ανάλογα είτε προς τις 700 είτε έως τις 600 μονάδες, με την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι κύριο χαρακτηριστικό της πορείας τόσο των 4 συστημικών μετοχών όσο και των 3 warrants.

Άλλωστε το ποσοστό 80% επί των συνολικών συναλλαγών στα πρώτα 15-20΄ της συνεδρίασης είναι καταλυτικό για τη διαμόρφωση της τάσης, συνάμα ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των ενεργών επενδυτών.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, η ροή εντολών στο σύστημα, η ταχύτητα κυκλοφορίας εκτός από τις μετοχές των ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank στους τίτλους των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, MIG, Motor Oil αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ-Τέρνα παρά τις αρχικές πιέσεις - απώλειες.

Για τον τραπεζικό κλάδο όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος για το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου μπορεί να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο (προέχει η συμφωνία...) όμως είναι ένα ζήτημα που στη συνέχεια θα διαμορφώσει νέους συσχετισμούς για τους συστημικούς ομίλους.

Στο 1,20-1,24 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής, χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο (1,25) και το υψηλό ημέρας (1,26), εκτιμάται πως θα δεχτεί σημαντική προσφορά-πίεση πέριξ του 1,20 ευρώ.

Εάν απορροφηθεί και σταδιακά η μετοχή ενισχυθεί προς το 1,24-1,25 ευρώ, τότε η συνέχεια μπορεί να είναι ανοδική για την ΕΤΕ, ειδάλλως θα προέχει η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων λίγο χαμηλότερα του 1,20 ευρώ.

Σηματωρός (και λόγω βάρους) η μετοχή και ο όμιλος της ΕΤΕ δίνει τον τόνο όχι μόνο για τις μετοχές του κλάδου αλλά και τον γενικότερο που διαμορφώνεται σε μετοχές του ft25 (δευτερευόντως του FT Mid Cap).

Αυξημένη στο πρώτο ημίωρο η μεταβλητότητα και των Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank με αγοραστές σε Πειραιώς-Eurobank και πωλητές στην Alpha Bank.

Στο 0,153 ευρώ η μετοχή της Eurobank μετρά απόδοση 4,67% σε διάστημα εβδομάδας έναντι απωλειών 2,60% για τον τίτλο της Εθνικής. Με 1,63% η μεταβολή του ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα και απαραίτητη για σήμερα η επιβεβαίωση των 680 μονάδων ως ελάχιστη προϋπόθεση διατήρησης της βραχυπρόθεσμης τάσης - φοράς αντίδρασης. Τάση που ακυρώνεται με κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 680 μονάδων.

Είναι προφανές πως και η σημερινή συνεδρίαση θα κινηθεί στον ρυθμό των φημών, ειδήσεων και εξελίξεων με την πλευρά του ΔΝΤ και του W. Schaeuble να λειτουργεί υπέρ των πωλητών/short και την πλευρά του Βερολίνου (Μέρκελ), Βρυξελλών (Γιούνκερ), Φρανκφούρτης-ΕΚΤ (Ντράγκι) προς όφελος των αγοραστών/long.

Συνεχείς εναλλαγές ανάλογα με τις δηλώσεις όπως για παράδειγμα της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde ενώ θέσεις ισχυρών ΜΜΕ (WSJ/Nixon) δίνουν τον τόνο είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Διελκυστίνδα, που σε αυτή τη φάση θα συνεχισθεί εντεινόμενη μέχρι την ώρα των... υπογραφών αλλά και στη συνέχεια θα αποτυπώνεται στη διάρκεια της λεγόμενης μεγάλης διαπραγμάτευσης την οποία πολλοί βλέπουν να φτάνει μέχρι Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Αν μη τι άλλο δεν θα πλήττουμε...

Στα 8,35-8,48 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,78-8,99 ευρώ του ΟΠΑΠ (που πάνω από τα 9 ευρώ κάνει πλέον και μεσοπρόθεσμα τη διαφορά), ενώ στη ΔΕΗ συναλλαγές γίνονται στα 5,08-5,23 ευρώ. Για τη μετοχή της Επιχείρησης ελάχιστη προϋπόθεση είναι η επιβεβαίωση σήμερα-αύριο (τουλάχιστον) των 5 ευρώ.

Μετοχή κλειδί (και λόγω στάθμισης στους δείκτες) η CC/HBC συσσωρεύει κοντά στα τελευταία τοπικά υψηλά των 20,97 ευρώ. Προς ώρας πράξεις γίνονται στα 20,63-20,80 ευρώ.

Κινητικότητα στην Τέρνα Ενεργειακή με αγοραστές αρχικά μέχρι τα 3,27 για να ισορροπήσει νωρίτερα στα 3,07 ευρώ, στα Ελληνικά Πετρέλαια (4,88-4,95), στη MIG με υψηλή συναλλακτικότητα στο 0,153, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,83-1,87).

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν (και συναλλακτικά) Attica Bank, Frigoglass, MLS, Intralot, ΣΙΔΕΝΟΡ.

Λίγο μετά τις 11.30 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών διαμορφωνόταν στο 35/28.

Κορυφαίες (και συναλλακτικά) από τις μετοχές του 25άρη η Eurobank, η Πειραιώς, η MIG, ο TITAN και το FF Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v