Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανατροπή στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες άνω του 2% ξεκίνησε η συνεδρίαση αλλά οι πιέσεις αμβλύνθηκαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να περάσει σε θετικό πρόσημο. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθορίζουν την τάση σε μια συνεδρίαση λεπτών ισορροπιών.

Με... ουρά πωλήσεων από την χθεσινή πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε χαμηλότερα το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 775 και άμεσα στις 765 μονάδες. Απώλειες σχεδόν 2% για τον Γενικό Δείκτη στα πρώτα 5-10΄ με συναλλαγές μέτριες πλην όμως επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο, στην 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ετσι μετά από λίγο η εικόνα άλλαξε και ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό πρόσημο και μάλιστα με τα κέρδη να φτάνουν έως και το 1,5%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με... προίκα τη διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από νωρίς, με τον DAX να χάνει και πάλι τις 11.450 μονάδες, ο δε CAC 40 να διολισθαίνει εκ νέου προς τις 5.000 μονάδες. Μικρές πιέσεις και στην κυριότερη ισοτιμία του ευρώ/δολάριο στο 1,119-1,120, ενώ νευρικότητα επικρατεί και στις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι αγοραστές, διστακτικοί στις κινήσεις τους, έχουν χαμηλώσει κι άλλο τον πήχη καθώς οι τράπεζες παραμένουν υπό πίεση, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί προς τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 580 μονάδων, προσεκτικοί όμως και οι πωλητές. 

Από μία κλωστή κρέμεται η διαπραγμάτευση, σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, τη στιγμή που ένα από τα ζητούμενα (για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες) σχετίζεται με τον χρόνο της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου, δηλαδή εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής (όπως ανάφερε και η Handelsblatt) ή θα δοθεί κι άλλη παράταση..., συνεκτιμώντας πως ο καταληκτικός χρόνος (σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα) είναι η Τρίτη 30 Ιουνίου.

Σταδιακά μετά τις 10.45-10.50 από τα χαμηλά της αγοράς ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς, που σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση της δεικτοβαρούς CC HBC στα 20,49 ευρώ συνέβαλαν στον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών και στη συνέχεια στο πέρασμα σε θετικό έδαφος.

Την CC HBC ακολούθησαν εντολές σε ΕΧΑΕ, δευτερευόντως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ μικρής έκτασης τοποθετήσεις έγιναν στις μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Παράμετρος που συνεκτιμάται από αρκετούς επενδυτές είναι η πολιτική, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στα σενάρια που... φουντώνουν (με αφορμή και το θέμα της... ιθαγένειας).

Επιπλέον «βάρος» η επαναφορά της πολιτικής ρευστότητας, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως... ξένα κέντρα διακινούν και εναλλακτικά πολιτικά σενάρια.

Στον τραπεζικό κλάδο οι αγοραστές ανεβαίνουν σταδιακά μέχρι το 1,11 από τα χαμηλά ημέρας του 1,07 ευρώ στην Εθνική. Αντίστοιχα στη μετοχή της Alpha Bank από τα χαμηλά ημέρας του 0,272 προς το 0,282 ευρώ, στη μετοχή της Πειραιώς από το 0,362 προς το 0,373 ευρώ, ενώ στην Eurobank συναλλαγές συνεχίζονται στα επίπεδα του 0,133 ευρώ.

Σταθερή στα 20,49 ευρώ -υψηλά ημέρας- η δεικτοβαρής CC HBC, λειτουργώντας εν μέρει εξισορροπητικά για τον FT 25 και τον Γ.Δ. Στα 7,60-7,79 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 5,58-5,73 ευρώ του Μυτιληναίου, στο 1,64-1,70 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 2,95-3,04 ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, ακολουθούν Κύπρου, Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, FF Group, EXAE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κινητικότητα και σε ΑΛΦΑτπ (0,402 ευρώ), ΠΕΙΡτπ (0,109 ευρώ).

Σε ανάλογο ρυθμό αναμένεται η συνέχεια, με επίκεντρο κατ' αρχήν ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup σε λίγες ώρες.

Στις 11.05 είχαν αλλάξει χέρια 24,2 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 8,6 εκατ. ευρώ. Μάλλον χαμηλός-μέτριος ο τζίρος, θυμίζοντας πως στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 5-6 ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v