Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαζεύει τη χασούρα με ρυθμό... εξπρές

Δυνατό ριμπάουντ μετά το χθεσινό ξεπούλημα για το ΧΑ, ακολουθώντας τις ευρωαγορές μετά τη μείωση των κινεζικών επιτοκίων. Στο 23% η άνοδος του ΔΤΡ, με Eurobank και Πειραιώς σχεδόν στο limit up. Ακολουθούν ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάν, Folli. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

Ανεβάζουν «στροφές» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επανέρχεται και πάλι πάνω από τις 610 μονάδες το ΧΑ, με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια φαίνεται πως επιδρά κατευναστικά στις αγορές και μετά τις 13:10-13:15 οι ευρωπαϊκές αγορές διεύρυναν τα ήδη ισχυρά κέρδη που είχαν το πρωί.

Σχεδόν αντανακλαστική η κίνηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο επιταχύνθηκε ελαφρά ο ρυθμός συναλλαγών (που ωστόσο παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα), με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο. Ετσι το 6,25% μέσα σε 5'-10' διευρύνθηκε σε 8,3%, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στην περιοχή των 610 μονάδων.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX διασπούσε ανοδικά την αντίσταση των 9.900 μονάδων (σχετικές αναφορές στα προηγούμενα σχόλιά μας), στο ΧΑ, με στοχευμένες συναλλαγές, ο Δείκτης Τραπεζών από το 20% ενισχυόταν σε 24,75%.

Περίπου στο ίδιο διάστημα, μετοχές που νωρίτερα είχαν "σκοντάψει" σε αντιστάσεις (μέχρι χθες-Παρασκευή σημαντικές στηρίξεις) ενισχύθηκαν με εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα να υπερβούν εκ νέου αυτά τα τεχνικά όρια.

Ετσι, πριν λίγο, ο FT 25 αντιδρώντας 10,25% διαμορφωνόταν στις 180, πάνω από την τιμή των 176/178 μονάδων, και ο ΔΤΡ επανέκαμπτε υψηλότερα των 200 μονάδων, με τις 4 συστημικές μετοχές σε limit up.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σημαντική ήταν η υπέρβαση των 175 μονάδων, γεγονός που επιτάχυνε την κίνηση προς τις 181 μονάδες όπου υπολογίζεται πως θα γίνουν οι πρώτες πράξεις κατοχύρωσης σε ορισμένες μετοχές του δείκτη.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, που αντιδρά συνολικά (συμπεριλαμβανόμενων των warrants αλλά και των Attica Bank, Τράπεζας Κύπρου) συνολική είναι, μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση του μεγαλύτερου μέρους των ενεργών παικτών.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής το μειονέκτημα/πλεονέκτημα του ΧΑ έγκειται στην "ρηχότητα" του. Ετσι όπως εχθές με συναλλαγές/πωλήσεις μόλις 10 εκατ. ευρώ χανόταν χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έτσι σήμερα με ανάλογο τζίρο κερδίζεται αποτίμηση που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Πράγματι με συναλλαγές, που λίγο μετά τις 13.55 ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ η μεγάλη κεφαλαιοποίηση επανέκαμπτε στα χθεσινά επίπεδα, ενώ με μέτριους τζίρους η Εθνική ενισχυόταν στα 0,433 ευρώ (20,55%), η Πειραιώς στα 0,093 (29,17%), η Alpha Bank στα 0,09 (25%) ενώ η Eurobank με 29,41% στα 0,044 ευρώ.

Τεχνικά πρόκειται για μία απλή- καθαρά τεχνικού χαρακτήρα- αντίδραση της αγοράς μετά την χθεσινή υποχώρηση και του FT25 στα ιστορικά ελάχιστα του (κίνηση, που δεν ακολουθήθηκε ωστόσο από τον Γενικό Δείκτη).

Αφορμή δόθηκε από το "γύρισμα" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κατά γενική εκτίμηση όμως από την ισχυρή αντίδραση του DAX πάνω και από τις 9.900 μονάδες. Κομβική η υπέρβαση της αντίστασης, καθώς η επαναφορά του γερμανικού χρηματιστηρίου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων έγινε προ ολίγου θέμα στο δελτίο της Deutsche Welle.

Δεδομένου, ότι περισσότερο ενεργοί στο ΧΑ είναι κυρίως ξένα κεφάλαια, εξηγείται η σχεδόν άμεση ανταπόκριση και του ελληνικού χρηματιστηρίου στην επιτάχυνση της Φρανκφούρτης αλλά και του Μιλάνου, της Μαδρίτης. Καταλυτική και η ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και της προεξόφλησης των ξένων πως σήμερα Σανγκάη και Σενζέν θα κινηθούν επιθετικά ανοδικά.

Σε αυτό το παγκόσμιο γαϊτανάκι, το περιθωριοποιημένο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κρύβει παγίδες (όπως εχθές) αλλά και ευκαιρίες (όπως σήμερα, μέχρι στιγμής) με την υψηλή μεταβλητότητα να γίνεται και πάλι γνώρισμα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Διψήφια ποσοστά ανόδου για την 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, θυμίζοντας πως από το χθεσινό ¨κλείσιμο" στο ΧΠΑ είχαν διαμορφωθεί μικρά premiums. Ενδεικτικό το συνολικό εύρος εχθές-σήμερα που για τον ΟΤΕ κυμαίνεται μεταξύ 6,70 (χθεσινού χαμηλού) έως 7,97 ευρώ (σημερινό υψηλό). Ανάλογα για ΟΠΑΠ το ανάλογο διάστημα διαμορφώνεται μεταξύ 6,45-7,21 ευρώ, για τη ΔΕΗ στα 3,47-3,98 ευρώ. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ, θα θυμίσω την ανάλυση της Goldman Sachs που έδινε σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 9,7 ευρώ.

Για την βραχυπρόθεσμη τάση και για όσους παρακολουθούν και τεχνικά την αγορά καθοριστικό ήταν το διάστημα της συνεδρίασης που για μετοχές-σηματωρούς επιβεβαιώθηκε η αντίσταση (μέχρι εχθές- Παρασκευή στήριξη) με τους αγοραστές να ανεβάζουν υψηλότερα τον πήχη.

Ενδεικτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ σημείο αναφοράς ήταν τα 7,50 ευρώ, αντίσταση όπου σκόνταψε αρχικά αλλά υπερέβη νωρίτερα. Ανάλογα για τη μετοχή της ΔΕΗ τα 3,8 ευρώ, για την ΓΕΚ/Τέρνα τα 1,50 ευρώ, για τα ΕΛ.ΠΕ τα 4 ευρώ, για τα ΕΧΑΕ τα 4,5, για την ΤΕΝΕΡΓ τα 2,5 ευρώ κ.ο.κ.

Δεδομένου ότι πρόκειται για καθαρά τεχνική κίνηση και δεδομένων των ορίων της (καταληκτικές οι 666 μονάδες) αλλά και του επηρεασμού από τις ξένες αγορές θα φανεί άμεσα η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης ή οπισθοχώρησης.

Παράλληλα με τα όσα διαδραματίζονται στις ξένες αγορές, το ΧΑ δεν έχει σταματήσει να παρακολουθεί και τις εσωτερικές εξελίξεις. Ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών παραμένει ζητούμενος, με την αγορά να θεωρεί επικρατέστερη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εμπλοκή και αυτή τη φορά του λεγόμενου ξένου παράγοντα, με τον επικεφαλής του ESM να εκτιμά πως οι εκλογές θα δώσουν ισχυρή κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. Θα πείτε, πως ως επικεφαλής του ταμείου, που δανείζει στην χώρα σχεδόν 50 δισ. ευρώ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει την εκτίμηση του. Το ότι η θέση αυτή του γερμανού παράγοντα είναι 180ο διαφορετική απ΄ ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο είναι μία λεπτομέρεια. Εντάσσεται όμως στο γενικότερο πλαίσιο, βάσει του οποίου οι ξένοι βλέπουν την κατάσταση, θυμίζοντας και την ανάλογη αλλαγή στάσης του Moody s.

Αυτά τα συνεκτιμά η αγορά, που αφορμής δοθείσης βρίσκει την ευκαιρία να καλύψει μέρος (ή το σύνολο) των χθεσινών απωλειών, να κινηθεί επιθετικά και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με αξιώσεις.

Ετσι για άλλες μετοχές του FT25 αλλά και του FT Mid Cap καταγράφονται σημαντικές αποδόσεις.

Λίγο πριν τις 14.30 στη μετοχή της Coca Cola οι αγορές έφταναν μέχρι τα 17,92 ευρώ, έχοντας καλύψει όλα τα κενά από τις αρχές Απριλίου. Εως τα 4,51 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, έως τα 2,16 της Viohalco, έως τα 7,30 της Jumbo, έως τα 6,35 της Αεροπορίας Αιγαίου, έως τα 19,59 του ΤΙΤΑΝα, έως τα 4,73 του Μυτιληναίου, έως τα 8,52 ευρώ της Motor Oil.

Κινητικότητα για τις Fourlis, Frigoglass, Attica Bank, ΑΝΕΜΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, MIG, Ευρωπαική Πίστη κ.λ.π.

Στα 21,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 37% στις τράπεζες. Είχαν αλλάξει χέρια 3 πακέτα, ένα για 50.000 μετοχές της Grivalia στα 7 ευρώ συνολικής αξίας 390.000 ευρώ, ενα για 104.700 στα 7,23 ευρώ για τη Jumbo αξίας 756.981 ευρώ και ένα τρίτο για 274.752 μετοχές της Intralot στα 1,50 ευρώ, αξίας 412.128 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v