Μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της ασιατικής υπερδύναμης μετά τα χτυπήματα στις χρηματιστηριακές αγορές. Προχωρά σε μείωση επιτοκίων ενώ παράλληλα περιορίζει το ποσοστό των ελάχιστων αποθεματικών που τηρούν οι τράπεζες.

Μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Μετά το δεύτερο συνεχόμενο sell-off στα κινεζικά χρηματιστήρια, ήρθε η πολυαναμενόμενη παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. 

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση των επιτοκίων και παράλληλα περιορίζει το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες.  

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους μειώθηκε κατά 25 μ.β. στο 4,6%, το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 1,75%, ενώ το όριο ελάχιστων αποθεματικών για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες μειώνεται στο 18%. 

Οι μειώσεις στα επιτόκια θα ισχύσουν από αύριο.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις, ενώ η αστάθεια στις αγορές απαιτεί πιο ευέλικτα εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Γνωστοποίησε επίσης πως υπήρξε κάποια έλλειψη ρευστότητας, λόγω των διακυμάνσεων στις αγορές ξένου συναλλάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα σόκαρε τις αγορές στις 11 Αυγούστου, όταν υποτίμησε 2% το γουάν, κίνηση που θεωρήθηκε προάγγελος κινήσεων μακροπρόθεσμης υποτίμησης του νομίσματος για να τονωθούν οι εξαγωγές.

Oι επενδυτές πάντως είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για το κατά πόσο μπορεί το Πεκίνο να ελέγξει την κατάσταση. Οι αρχές ξόδεψαν περίπου 200 δισ. δολάρια τις τελευταίες επτά εβδομάδες αγοράζοντας μετοχές για να στηρίξουν τις αγορές, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v