Τράπεζες: Κεφαλαιακό έλλειμμα 5-7 δισ. από AQR

Τι σημαίνει η απόρριψη από τον SSM των σχεδίων που κατέθεσαν οι τράπεζες. Πώς οι πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφές «ροκανίζουν» το κεφαλαιακό μαξιλάρι και πού βγαίνει ο λογαριασμός του AQR. Οι εκτιμήσεις για τα ποσά που πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες.

Τράπεζες: Κεφαλαιακό έλλειμμα 5-7 δισ. από AQR

Στα 5 με 7 δισ. ευρώ θα ανέλθει το κεφαλαιακό έλλειμμα των συστημικών τραπεζών μόνο από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (asset quality review-AQR), εφόσον δεν αναθεωρηθούν σε ευνοϊκότερη βάση τα κριτήρια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο SSM απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια που κατέθεσαν Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής».

Ειδικότερα, ο SSM απέρριψε μεγάλο μέρος των προτάσεων για το δεύτερο βήμα χειρισμού των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς και όσων κρίνονται ότι πρέπει να απομειωθούν, που είχαν προτείνει τον περασμένο Αύγουστο οι τράπεζες.

Η απόρριψη σημαίνει ότι ο SSM θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού με βάση τους δικούς του δείκτες αναφοράς, που είναι σκληρότεροι. Πρόκειται για εξέλιξη γνωστή στους τραπεζίτες από τις αρχές του τρέχοντος μήνα.

Αντίθετα, αυτό που εκπλήσσει, με δεδομένη την απουσία ακόμη και άτυπης ενημέρωσης, είναι η επιμονή συντήρησης κλίματος βάσει του οποίου το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει από το AQR θα είναι της τάξης των 13 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για νούμερο που δημιουργεί εντυπώσεις...», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία. «Ακόμη και αν οι προβλέψεις και διαγραφές δανείων με βάση το AQR βγουν στα 13 δισ., το κεφαλαιακό έλλειμμα θα είναι αισθητά μικρότερο». Και αυτό γιατί με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του α' τριμήνου, οι τέσσερις τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό πλεόνασμα 6-8 δισ. ευρώ (σ.σ. με δείκτη αναφοράς Core Tier 1 τουλάχιστον 8%).

Το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα ως εκ τούτου θα κυμανθεί μεταξύ 5-7 δισ. ευρώ, ακόμα και αν οι ανάγκες για πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφές εκτιναχθούν στα 13 δισ. ευρώ.

Στον λογαριασμό του AQR θα πρέπει βέβαια να προστεθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει με το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το κεφαλαιακό έλλειμμα με το βασικό σενάριο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση για διαχωρισμό στον τρόπο κάλυψης, θα κινείται στα 9-11 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v