Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η τραπεζική «κατρακύλα»

Νέες απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με το κλίμα να βαραίνει περαιτέρω και από την υποχώρηση των ξένων αγορών. Στο -12% η Eurobank. Ισχυρή πτώση για Alpha Bank, Eθνική, Ελλάκτωρ. Κέρδη για ΜΕΤΚΑ, Lamda, ΟΛΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Πωλήσεις με το... καλημέρα, διόρθωση από την πρώτη κιόλας εντολή στο ΧΑ. Πτώσης συνέχεια και στις ευρωπαϊκές αγορές, ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με ελάχιστες εξαιρέσεις να κινούνται κόντρα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από νωρίς, που ανέλαβαν οι πωλητές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με ενδεικτική την περαιτέρω υποχώρηση του DAX προς τις 9.350 μονάδες, μέχρι λίγο μετά τις 10:35, που με ανάλογες κινήσεις ξεκινούσε η συνεδρίαση στο Χ.Α. Με τον Δείκτη Τραπεζών να καταγράφει και νέες απώλιειες έως τις 187 μονάδες, δηλαδή σε απόσταση... αναπνοής από τον "πυθμένα" των 159,82 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος στα χθεσινά, αρχικά, απογοητευτικά μεγέθη, κάτι που παραπέμπει σε απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Εδώ και ημέρες στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής είχε εκτιμήσει πως όσο παραμένει η εκκρεμότητα στον κλάδο και όσο εντείνεται η σεναριολογία για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ενίσχυση των ομίλων, τόσο οι πωλητές θα υπερισχύουν των αγοραστών.

Σταθερά πωλητές, συγκεκριμένα ξένα χαρτοφυλάκια, με τη δεδομένη αγοραστική... άπνοια να διευκολύνει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση μετοχών και κλαδικού δείκτη.

Οι συναλλαγές ελάχιστες, θυμίζοντας όμως πως το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων ενεργοποιήθηκε και χθες λίγο μετά τις 13:00 και σταδιακά μέχρι το κλείσιμο. Εκτιμάται πως από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης ενεργοποιούνται οι όποιες εντολές από την πλευρά των ξένων (ή των "ξένων") funds, κάτι που αποτυπώνεται τις περισσότερες ημέρες στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εως τις 645,99 μονάδες αρχικά υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, χαμηλό επίπεδο και στήριξη για αρκετούς αναλυτές, περιοχή όπου έγιναν λίγες πρώτες αγορές. Οι κινήσεις των αγοραστών επικεντρώθηκαν σε 3-4 μετοχές του FT 25, ενώ επιχειρείται η απορρόφηση της προσφοράς που εκδηλώνεται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ακολουθούν ΔΕΗ και Coca Cola.

Αναλυτικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ πωλήσεις έγιναν μέχρι τα 7,73 ευρώ, στου ΟΠΑΠ έως τα 7,80 ευρώ, τιμές όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης τοποθετήσεις. Βέβαια για αμφότερες τις μετοχές και από τη στιγμή που έχουν χαθεί τα 8 ευρώ, ζητούμενο θεωρείται για τη συνέχεια η επιβεβαίωση (ή όχι) των 8 ευρώ ως αντίσταση πλέον.

Στη μετοχή της ΔΕΗ συναλλαγές πραγματοποιούνται έως τα 4,59 ευρώ, με ζητούμενο την επανάκαμψη προς τα 4,80 ευρώ.

Με λιγοστές συναλλαγές, πολύ χαμηλό τζίρο, αντιδρούσαν νωρίτερα η μετοχή της Grivalia στα 8,25 ευρώ, της Lamda Development στα 4,48 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ στα 5,65 ευρώ, της Motor Oil στα 10,26 ευρώ, του ΟΛΠ στα 15,10 ευρώ.

Ωστόσο να σημειωθεί πως λ.χ. στον ΟΛΠ μέχρι τις 10:58 είχε γίνει μόλις μία πράξη για έναν τίτλο, με τη συνολική αξία της συναλλαγής στα 15 ευρώ (!).

Στις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια 14,4 εκατ. μετοχές, αξίας μόλις 2,4 εκατ. ευρώ. Το 30% στις τράπεζες, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος στις μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, αλλά και των Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v