ΧΑ: Γιατί ξεσπάθωσαν οι τραπεζικές μετοχές

Οι εκτιμήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και η πρώτη κίνηση της Πειραιώς. Στο +14% τραπεζικός κλάδος με «υστέρηση» από Εθνική. «Τσιμπημένος» ο τζίρος σε μια συνεδρίαση που ανέβασε στροφές στο «β’ ημίχρονο». Η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Συνεδρίαση δύο όψεων η προτελευταία της εβδομάδας, που ξεκίνησε με επιφυλακτική "ουρά" και εξελίχθηκε σε αξιοπρόσεκτη ανοδική αντίδραση, με τους ΟΠΑΠ (+2,93%) και ΔΕΗ (+3,4%) να οδηγούν ψηλότερα τον Δείκτη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ενώ στην πορεία πήραν σημαντικές βοήθειες και από τον υπόλοιπο 25αρη, καθώς μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-1,4%), Lamda Development (-1,96%) και Grivalia (-0,82%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έρχονταν από δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,88% και 2,15%, αντίστοιχα.

Οι ενεργοί traders επικέντρωσαν τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματά" τους σε Τραπεζικούς τίτλους και Τραπεζικά warrants.

Στην περίπτωση των παραστατικών Τραπεζικών τίτλων, δεν αποκλείεται τα "ακραία" φαινόμενα που παρατηρούνται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις να συνεχιστούν και στις αμέσως επόμενες (ΑΛΦΑΤΠ +42,86%, ΕΤΕΤΠ +30,77%, ΠΕΙΡΤΠ +25%). Ο λόγος είναι ότι οι "ριψοκίνδυνοι" "long" μετά την παύση διαπραγμάτευσης των Τραπεζικών Παραγώγων στο Χ.Π.Α., δεν αποκλείεται να επιλέξουν τα Τραπεζικά warrants, οι αποτιμήσεις των οποίων έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί, για τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματά" τους (!)

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά και με εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., καθώς συνεχίστηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε Χ.Α. και Χ.Π.Α. εν όψει των σημαντικών αλλαγών που αναμένονται μετά το τέλος της αυριανής συνεδρίασης και βέβαια οι περισσότερες ΑΧΕ δεν θέλησαν να αφήσουν "εκκρεμότητες" για την τελευταία ώρα, κάτι αρκετά επικίνδυνο σε μία τόσο "ρηχή" Αγορά όπως το Χ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα που θα διαπραγματεύονται στο Χ.Π.Α. τα Τραπεζικά Παράγωγα προϊόντα των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών πριν την αναστολή τους λόγω επικείμενων Α.Μ.Κ.

Την Παρασκευή όπου είναι και ημέρα λήξης των συμβολαίων Οκτωβρίου, οι σειρές Δικαιωμάτων Προαίρεσης Οκτωβρίου, θα λήξουν κανονικά με τελική τιμή εκκαθάρισης, την τιμή της ενδιάμεσης δημοπρασίας που θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα στην "spot" Αγορά. Για τις υπόλοιπες σειρές σε ΣΜΕ και ΔΠ, με βάση το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού παρ. 7 & 8, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19/10/2015 χρηματικός διακανονισμός, με βάση την τιμή κλεισίματος του υποκείμενου τίτλου την ημέρα της διαγραφής (16/10/2015).

Επίσης μετά την αυριανή συνεδρίαση και σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΧΑΕ προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι Τραπεζικές μετοχές θα πάψουν να λογίζονται ως ενέχυρα στους λογαριασμούς "margin".

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι από πρώτης Αυγούστου δεν υπήρχαν αγορές με "margin", άρα ο αριθμός των "marginαρισμένων" χαρτοφυλακίων ήταν σχετικά μικρός, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές Eurobank και Αττικής είναι σε διαβούλευση για να καθορίσουν την στάση τους, στο παραπάνω θέμα.

Εδώ αξίζει υποσημείωσης ότι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ανήκει στα Χρηματιστήρια με την μικρότερη δυνατή μόχλευση και αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε περίπτωση που αποκατασταθούν οι ισορροπίες και αυξηθεί η μόχλευση, καθώς αυτό από μόνο του θα δώσει πολλές μονάδες ανόδου.

Μετά την ολοκλήρωση των όποιων αναδιαρθρώσεων, οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, τόσο στον Τραπεζικό κλάδο, όσο και σε κάποιους Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικούς, τίτλους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ολοκληρώσει την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και σε υψηλά 19 συνεδριάσεων (αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 18/9, 697,57 μονάδες) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+13,91%) σε υψηλά 17 συνεδριάσεων (αμέσως υψηλότερο κλείσιμο 22/9, 241,37 μονάδες).

"Ανάποδα τα τιμόνια" στο σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +27,36% της Alpha Bank, το +22,86% της Πειραιώς και το +4,01% της Εθνικής, η οποία κινήθηκε με αξιοπρόσεκτη "χρονοκαθυστέρηση", λόγω και της σημαντικής ανοδικής κίνησης που είχε προηγηθεί.

"Το έργο ανάποδα" παίχτηκε και στην Eurobank, η οποία κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχε ισοφαρίσει το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο "ever". Σήμερα, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης υποχώρησε μέχρι τα 0,019 ευρώ (-5%), στις 15.58 "κλείδωσε" στο πρώτο όριο ανόδου του 10% με 8575541 τεμ. ανεκτέλεστο και στις 16.20 στο δεύτερο όριο ανόδου του 20% με 8277918 τεμ. ανεκτέλεστο. Ακολούθησε αναρρίχηση μέχρι τα 0,0260 ευρώ (+30%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,0250 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 25%.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank

Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι με τιμή χαμηλότερη των 0,05 ευρώ, υποχρεούνται σε "αναγκαστικά κλειδώματα", ανά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Από εκεί και πέρα, "καύσιμα" για το σημερινό Τραπεζικό "come back" έδωσαν δημοσιεύματα που άφηναν "παράθυρο αισιοδοξίας" για χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, από αυτές που εκτιμούσαν Αγορά και αναλυτές, μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, πιο ήπιο, σε σχέση με τη σκληρή γραμμή που κρατούσε μέχρι πρότινος ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ως προς τις βασικές παραδοχές πραγματοποίησης των "stress tests", φέρεται ότι ήταν το κλίμα που αντιμετώπισαν, χθες, στην έδρα της ΕΚΤ οι επικεφαλής του "risk management" και των οικονομικών υπηρεσιών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Από την άλλη, την έναρξη του εγχειρήματος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών με όρους που θα επιτρέπουν η Κρατική βοήθεια να περιοριστεί μόνο στην κάλυψη της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου του "stress test", σήμανε η Πειραιώς, η οποία υπέβαλε πρόσκληση προς τους κατόχους τίτλων συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ για επαναγορά τους έναντι μετοχών, ή μετρητών, με τη σχέση ανταλλαγής να μην έχει καθοριστεί ακόμη.

Η προσφορά αφορά σε κατόχους των υβριδικών τίτλων της Τράπεζας, των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης αλλά και των τίτλων κύριας εξασφάλισης της Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί έναντι νέων μη ανταλλάξιμων τίτλων (non trasferable receipts).

Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου, στις 9 π.μ. (ώρα Λονδίνου).

Ο τζίρος αρκετά "τσιμπημένος", (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν 28 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο μικτής αξίας συναλλαγών.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αλλαγμένη προς το καλύτερο και λόγω επικείμενης λήξης των συμβολαίων Οκτωβρίου, αλλά και των σημαντικών αλλαγών που αναμένονται μετά την αυριανή λήξη, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 9,37%, 5ετες 8,38% και 10ετες 7,84%).

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να προστεθεί και η διάθεση ανοδικής αντίδρασης, που δείχνει να είναι σε εξέλιξη στις μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο η "αναμέτρηση" με την περιοχή των 710 μονάδων που είναι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του Δείκτη μετά τα capital controls (11/8, 708,29 μονάδες), καθώς θα κριθεί η δυναμική των αγοραστών, για να μπορέσει η Αγορά να απεγκλωβιστεί από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά. Αντίθετα αδυναμία στήριξης στις 645 μονάδες, θα επιταχύνει την πτωτική κίνηση του Δείκτη προς τα χαμηλά του.

Όσον αφορά τον FTSE25, έπιασε το πολύ σημαντικό ημερήσιο επίπεδο του 207. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα προς το 215. Oι 203 μονάδες γίνονται σημαντική στήριξη, ενώ το "Stop" μας παραμένει στις 199 - 198 μονάδες.

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, μείζονος τεχνικής σημασίας θεωρείται η περιοχή των 240 - 242 μονάδων, καθώς ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 270 - 280 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για ομόλογα ύψους 1,1 δισ, ξεκίνησαν οι ενέργειες των Τραπεζών ενόψει των ανακεφαλαιοποιήσεων και η Αγορά αντέδρασε θετικά, ενώ οι φήμες για μειωμένες κεφαλαιακές ανάγκες εκτόξευσαν τις τιμές των Τραπεζικών μετοχών μετά το μεσημέρι" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο Γενικός Δείκτης όλη την εβδομάδα είχε κρατήσει πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών (σήμερα έχει ανέβει στις 670 μονάδες) και έδειχνε ότι θα μπορούσε να κινηθεί προς την αντίσταση στη περιοχή των 710 μονάδων.

Σήμερα έκανε ένα πρώτο βήμα αφού κατέγραψε νέο υψηλό των τελευταίων 19 συνεδριάσεων με μεγάλη άνοδο και πλησίασε στην αντίσταση αυτή.

Συνεδριάσεις "ειδικών συνθηκών" η σημερινή και η αυριανή. Το Χρηματιστήριο Αθηνών εν όψει της επικείμενης διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, αποφάσισε να προβεί στη διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των εισηγμένων συστημικών Τραπεζών, που θα συμμετέχουν σε αυτή μέχρι και την ολοκλήρωση της αύριο, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Παρόλη την σημερινή άνοδο το τοπίο παραμένει θολό ενόψει εξελίξεων. Αύριο έχουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με την Κυβερνητική πλειοψηφία να δοκιμάζεται. Η Αγορά θέλει σταθερότητα και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση, ενώ ακολουθούν και άλλα δύσκολα νομοσχέδια που θα δοκιμάσουν την Κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πιο σημαντικό ζήτημα βέβαια είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες περί τα τέλη Οκτώβρη . Ως τότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο των αυξήσεων και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

"Σήμερα οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Φρανκφούρτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε το νόμο για τις Τράπεζες. Ο Πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλες στην Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του θετικού προσήμου στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai (+2,33%) και Hang Seng (+2%), μετά την δημοσιοποίηση της "μπεζ βίβλου" της Fed, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι θα καθυστερήσει η αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την "Beige Book" της Fed, η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα Αυγούστο ως τις αρχές Οκτωβρίου, με το ισχυρό δολάριο να ασκεί πιέσεις στην Μεταποίηση και τον Τουρισμό και τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Διορθώνουν χρυσός (από τα υψηλά 4μηνου), πετρέλαιο και ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έπεσαν κατά 7.000 στις 255.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 270.000.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Marketwatch", ανέμεναν πτώση 0,2%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Νew York Fed. Ο δείκτης μεταποίησης Empire State ενισχύθηκε στις -11,4 από τις -14,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Marketwatch" και έκαναν λόγο για -8,3 μονάδες.

Μένοντας στις διεθνείς Αγορές, "μια αύξηση επιτοκίων από την Fed μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο από ότι στο παρελθόν και να επηρεάσει την Ευρωζώνη περισσότερο από ότι την Αμερικάνικη Αγορά", προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο, σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, "μια αύξηση επιτοκίων θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο γιατί οι Αναδυόμενες Αγορές, ειδικά η Κίνα, είναι πιο ενσωματωμένες στην Παγκόσμια Οικονομία από ότι στο παρελθόν. Ένα επιπρόσθετο εμπόδιο είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν εμπειρία στην αύξηση των επιτοκίων από μηδενικά επίπεδα, οπότε θα πρέπει να μάθουν στην πράξη, χωρίς να έχουν απόλυτη κατανόηση για το πώς θα αντιδράσουν οι Οικονομίες και οι Αγορές".

Από την άλλη, η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ", μια ανάσα πάνω από την κατηγορία "junk". To outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.296 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.915 εκατ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου.

"Το θέμα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η Κυβέρνηση", τόνισε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung".

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή της Jumbo στα 9,3 ευρώ ανά μετοχή από 10,6 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Alpha Finance με έκθεσή της στις 14/10, διατηρώντας αμετάβλητη την σύσταση "neutral". Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η εισηγμένη είναι μια ανθεκτική εταιρεία παρά τις μακροοικονομικές πιέσεις, σημειώνοντας πάντως πως οι νέες συνθήκες στην Ελλάδα αναμφίβολα θα έχουν αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση, όπως φαίνεται και από το guidance της εταιρείας για τις πωλήσεις του 2015/2016.

Ακολούθησε δυναμική αντίδραση και πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 696 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 695,38 (+2,71%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 693,26 (+2,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 694,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,71%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 48,1 εκατ. από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ). Σημαντική η αύξηση και του όγκου συναλλαγών, καθώς διακινήθηκαν, συνολικά, 196918280 τίτλοι, από τους οποίους οι 176839012 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Παραμένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, μόνο ο τίτλος της Grivalia Properties δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο (χθες είχε κλείσει στο υψηλό ημέρας με κέρδη 3,66%).

Αντίθετα, δεν ακούμπησαν το "κόκκινο" οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Μέτκα και Μυτιληναίος.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 20 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.222 συμβόλαια).

Στα 2.475 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.042, 4.132 για τον Οκτώβριο, 3.2719 για τον Νοέμβριο και 191 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 207,25) κινήθηκε μεταξύ 199,75 και 209 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.660 ΟΤΕ, 8.488 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (25.160), Εθνική (7.303), Πειραιώς (24.489), Eurobank (11.116), ΟΠΑΠ (488), ΔΕΗ (845), ΟΤΕ (829), Μυτιληναίο (119), MIG (219).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ενίσχυση του όγκου συναλλαγών παρατηρήθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.016 τεμάχια (985 calls και 31 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 65%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.251 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v