Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω η αγορά, κάτω οι τράπεζες

Αρνητικό γύρισμα για τις μετοχές των τραπεζών, μετά τα ισχυρά πρωινά κέρδη. Διψήφιες απώλειες για Πειραιώς, καλύτερη εικόνα για Alpha. Συνεχίζουν ανοδικά τα μη τραπεζικά blue chips, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς. Ισχυρά κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Από το ζενίθ στο ναδίρ για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη, μετά την αρχική αντίδραση έως τις 171,01 μονάδες, να "γυρίζει" και μετά τις 12:15 να περνά σε αρνητικό έδαφος χαμηλώνοντας έως τις 144,49 μονάδες, που αποτελεί και το "νέο ιστορικό ελάχιστο".

Στα "τοπικά υψηλά ημέρας" υπολογίζεται πως άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας σχεδόν 5 εκατ. ευρώ (στο μεγαλύτερο μέρος τους στον τραπεζικό κλάδο), με συνέπεια να εξασθενήσει γρήγορα η ανοδική διόρθωση και ο ΔΤΡ να παίρνει κλίση χαμηλότερα.

Σε σχόλιο του Euro2day.gr σημειωνόταν νωρίτερα πως «... συμφωνία επιτεύχθηκε, τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "ξεκλειδώνονται", με τον πολύπαθο κλάδο να συγκεντρώνει σήμερα το ενδιαφέρον, μετά μάλιστα την καταγραφή χθες νέου ιστορικού ελάχιστου», συμπληρώνοντας ότι «... στις 151,97 μονάδες το "νέο χαμηλό", με πολλούς να προεξοφλούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακολουθεί ισχυρή ανοδική διόρθωση».

Σημειώνεται πως από τις αρχές Νοεμβρίου στο Χ.Α. μάς έχουν επιφυλαχθεί τουλάχιστον 3 «ανοδικές παγίδες», γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση απαιτεί προσοχή από την πρώτη κιόλας εντολή.

Η διόρθωση των τραπεζών είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της ροής συναλλαγών (πωλήσεων/αγορών), τον μετριασμό του όποιου ενθουσιασμού επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης και τη σταδιακή οπισθοχώρηση κι άλλων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία μισή ώρα η ταχύτητα ροής συναλλαγών έχει υποχωρήσει στο ήμισυ (των πρώτων 30'-45') καθώς οι μεν αγοραστές έκαναν λίγο πίσω, οι δε πωλητές επανέκαμψαν στις περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν τις 13:00, από τις 25 μετοχές του FT 25 και οι 4 τραπεζικές υποχωρούσαν ενώ από τις μη τραπεζικές, πιέσεις δεχόταν κυρίως η Αεροπορία Αιγαίου (στον απόηχο της διόρθωσης μετοχών/εταιρειών του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Από το τραπεζικό μέτωπο, μετά την επίτευξη συμφωνίας και την αναμενόμενη αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ (στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση) ξεχωρίζουν τόσο η εξέλιξη της κάλυψης των "βιβλίων προσφορών" για τις Alpha Bank, Eurobank, όσο τα βήματα στα οποία προχωρούν Εθνική και Πειραιώς.

Νωρίτερα η πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής, Λούκα Κατσέλη, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι προοπτικές ευοίωνες και η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, σημείωσε η Λούκα Κατσέλη.

Επίσης, η πρόεδρος της ΕΤΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα -και είναι η επαναφορά των καταθέσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Μαζική κατάσχεση ακινήτων αντίκειται στα συμφέροντα της τράπεζας, που έχει ως βασικό στόχο να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο και να του προσφέρει βιώσιμες λύσεις, τόνισε η ίδια.

Στο 0,375 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΤΕ, καθώς στην αγορά επιχειρείται να προεξοφληθεί η πιθανή τιμή της α.μ.κ., που όπως όλα δείχνουν θα είναι χαμηλότερη του 0,40 ευρώ.

Στο 0,035 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Πειραιώς, ενώ νωρίτερα (στις 13:15) το 43% του τζίρου είχε πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις η ισχυρή τάση που παραμένει ενεργή στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά και οι σταθερές εντολές σε μετοχές των Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίου και ακόμη 2-4 σηματωρούς του 25άρη.
Εως 3,91% η μετοχή του ΟΤΕ στα 9,04 ευρώ, έως 2,86% του ΟΠΑΠ στα 6,84 ευρώ και έως 6,05% στα 5,08 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Προ ολίγου έγινε γνωστή στην αγορά, αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup για την αποδέσμευση των 2+10 δισ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v