Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί γενικεύεται η πτώση στο ταμπλό

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, αλλά η πτώση στο ΧΑ έχει αποκτήσει γενικευμένα χαρακτηριστικά, προβληματίζοντας τους επενδυτές. Σε κίνδυνο η μεσοπρόθεσμη τάση. Τα σενάρια για τη συνέχεια. Ποια «κάστρα» πέφτουν, ποιοι αντέχουν. Η «ατζέντα» της εβδομάδας, οι αποτιμήσεις και τα στατιστικά.

Οι ευρωπαϊκές αγορές προβληματίστηκαν από τις τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι, στην ελληνική συνεχίστηκε η κατάρρευση των τραπεζών και η κατακρήμνιση "κάστρων" blue chips, όπου μέχρι τελευταία εκδηλώνονταν αντιστάσεις.

Για την ΕΚΤ σε σχετικό θέμα των Financial Times γίνεται λόγος για τις... λάθος απογοητεύσεις των αγορών, που ωστόσο για μία μέρα υποχώρησαν και την επομένη ισορρόπησαν. Ενδεικτική η εικόνα της Παρασκευής για τον DAX που διόρθωσε μεν, δεν έχασε δε τις 10.700 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα για τον CAC 40, τον Euronext 100 αλλά και δείκτες χρηματιστηρίων της περιφέρειας όπως Μιλάνο, Μαδρίτη κ.α. Εξισορροπητική εικόνα και στις αντίστοιχες αγορές ομολόγων καθώς οι χώρες έχουν την πολυτέλεια να είναι ενταγμένες στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο ΧΑ, ιδιάζουσα ελληνική περίπτωση, όχι μόνο συνεχίζεται η ταλαιπωρία στον τραπεζικό κλάδο αλλά έρχεται να προστεθεί η υποχώρηση σημαντικών οχυρών από το στρατόπεδο των εισηγμένων- σηματωρών και των blue chips.

Τις τελευταίες 3-4 ημέρες σε πολλές αναφορές και σχόλια του Euro2day.gr η προσοχή και η επιφύλαξη μας εστιαζόταν ακριβώς στην φθίνουσα πορεία εισηγμένων από διάφορους κλάδους (πέραν του τραπεζικού).

Το γεγονός, πως οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωση της αμκ της Εθνικής (με πρόσκληση προς τους έλληνες ιδιώτες) επέτειναν τον προβληματισμό αρκετών επαγγελματιών της αγοράς. Για αυτό η συνέχεια θεωρείται εξόχως σημαντική, καθώς πλέον διακυβεύεται όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη φορά συγκεκριμένων blue chips αλλά μέχρι η βραχυ-μεσοπρόθεσμη καθώς η τιμή πολλών εξ αυτών "επιστρέφει" χαμηλότερα στα επίπεδα της 3ης Αυγούστου και μετά (σ.σ. στις 3/8 επαναλειτούργησε το ΧΑ).

Η ΤτΕ και ο Διοικητής της από την πλευρά τους θέτουν μεσοπρόθεσμα πλαίσιο επαναφοράς στην κανονικότητα σε καίρια ζητήματα που είτε αφορούν στην διαχείριση των "κόκκινων δανείων" όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαιωάννου είτε στον οδικό χάρτη για άρση των capital controls.

O Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί για συναίνεση προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία, σε μία περίοδο που η μεν κυβέρνηση ασθμαίνει, η αξιωματική αντιπολίτευση αναλώνεται σε σκιαμαχίες υποψηφίων ενώ η ελάσσονα αντιπολίτευση ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Πως θα βγει αυτή η πολιτική εξίσωση, εύλογο το ερώτημα, με όλη αυτή την αβεβαιότητα και την αίσθηση της ανηφόρας σε...κινούμενη άμμο αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά.

Κι αν τα αποτελέσματα 9μηνου (ειδικότερα του τρίτου 3μηνου με τα capital controls) αφήνουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους 10-15 μεγάλους (όπου και το μεγαλύτερο μερίδιο των καθαρών κερδών) για ορισμένες μικρότερες καινοτόμες, εξαγωγικές επιχειρήσεις με υγιή οικονομική διάρθρωση, καλό ταμείο πλην όμως αυτά τα ολίγα δεν φαίνεται να αρκούν.

Αυτό γιατί οι ρευστοποιήσεις, η μείωση θέσεων σε εισηγμένες/μετοχές σηματωρούς και blue chips μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή τις αμκ των συστημικών ομίλων το αρνητικό είναι πως συνεχίζεται μετά και τη ολοκλήρωση τους.

Αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς φαίνεται πως ισχυρά ξένα χέρια μειώνουν θέσεις τους και σε μη τραπεζικά χαρτιά είτε γιατί θέλουν να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη μετρούν ακόμη (σε ετήσια βάση) είτε περιμένουν να βρουν χαμηλότερες τιμές ή (το χειρότερο και απευκταίο) ανησυχούν για επιδείνωση της κατάστασης και νέα αδιέξοδα στη συνέχεια.

Κι αν ορισμένοι αποθαρρύνθηκαν από την υποχώρηση των Alpha Bank και Eurobank χαμηλότερα και των τιμών των αμκ, περισσότεροι είναι αυτοί που επιφυλάσσονται λόγω της οπισθοχώρησης των blue chips.

Για τον τραπεζικό κλάδο το...ταμπλό "μιλά από μόνο του", στις 46,29 μονάδες ο ΔΤΡ με τραπεζική "χασούρα" 19% στην εβδομάδα, όπως τη μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και με απώλειες ολοκληρωτικές καθώς φτάνουν το 95,19% από την αρχή του έτους θα συμπλήρωνα εγώ.

Στα 1,93 ευρώ η Alpha Bank (με τιμή αμκ και μετά από reverse split στα 2 ευρώ) μετρά απώλειες 17,87% στην εβδομάδα και 91,75% για το 2015. Στα 0,925 η Eurobank (στο 1 ευρώ η τιμή της αμκ) με εβδομαδιαία απώλεια 33,93% και 95,05% για το 2015.

Και έπεται συνέχεια για Πειραιώς, καθώς από εβδομάδα "πιστώνονται" οι νέες μετοχές με την τιμή στα 0,65 και την αμκ στα 0,30 ευρώ και τη μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου της Εθνικής. Στα 0,644 η ΕΤΕ, επίσης στα 0,30 η τιμή της αμκ.

Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο, καθώς εδώ και 3-4 ημέρες προβληματίζει η εικόνα των μη τραπεζικών "κάστρων" όπου και οι μεσοπρόθεσμες γραμμές αντίστασης του ΧΑ.

Εως τα 8,44 ευρώ υποχώρησε την Παρασκευή η μετοχή του ΟΤΕ "γυρνώντας" πλέον σε απώλειες 4,95% για το 2015, έχοντας χάσει με χαρακτηριστική ευκολία τις στηρίξεις από τα 9,20 και σταδιακά χαμηλότερα. Κάτω από τα 8 ευρώ η εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ θα παραπέμπει στην απογοητευτική διόρθωση του ΟΠΑΠ που σε ένα μήνα έχει χάσει το 21,5% της αποτίμησης του.

Κάπως καλύτερη, συγκριτικά πάντα, η κατάσταση με τη ΔΕΗ καθώς απλά καταγράφει μικρότερες απώλειες με 5,05% (εβδομαδιαίες) και 8,20% (μηνιαίες). Ωστόσο δεν αρκεί... καθώς από την 3άδα έχει χαθεί συνολικά αποτίμηση 780 εκατ. ευρώ σε διάστημα μηνός. Το κεντρικό "οχυρό" της Coca Cola HBC μπορεί- συγκριτικά- να ανθίσταται ακόμη, αλλά εάν συνεχισθούν οι πωλήσεις στα άλλα blue chips δύσκολα θα μείνει αλώβητη. Χαμηλότερα των 8 δισ. ευρώ και πάλι η αποτίμηση της που σε συνδυασμό με τις απώλειες σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ περιόρισαν τη συνολική αποτίμηση των εισηγμένων εκ νέου σε λιγότερα από 40 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης το "κλείσιμο των βιβλίων" αποδυναμώνει την διάθεση ανάληψης ρίσκου ειδικά με τα ανοιχτά θέματα να επιβαρύνονται καθημερινά φτάνοντας τελευταία μέχρι το... καινούργιο που αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. Ασχετα από τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι Ευρωπαίοι ανοίγουν θέμα...Σένγκεν η αλήθεια είναι, πως η όλη αναφορά δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Η επόμενη εβδομάδα προοιωνίζεται δύσκολη, καθώς "κάστρα" όπως του Μυτιληναίου, της Jumbo, του ΕΛΑΚΤΩΡα, του ΤΙΤΑΝα, των FF Group και αρκετών ακόμη δυνάμεων άντεξαν με κοπιώδεις προσπάθειες. Εως τα 3,94 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του Μυτιληναίου προτού ενεργοποιηθούν αγορές και αναστραφεί προς τα 4,09 ευρώ. Στα 1,56 με χαμηλό ημέρας τα 1,55 ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 17,50 με χαμηλό ημέρας τα 16,83 ευρώ τα FF Group, στα 17,57 με χαμηλό ημέρας τα 17,48 ευρώ ο ΤΙΤΑΝ κ.ο.κ.

Είναι ενδεικτικό, πως πλέον από τις 25 μετοχές του δείκτη ξεχωρίζει μία 10άδα με ετήσια θετική απόδοση.

Αναλυτικότερα, με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής την υψηλότερη απόδοση για το 2015 παρουσιάζει η Motor Oil με 62,31%, ακολουθεί η ΤΕΝΕΡΓ με 44,07%, η Coca Cola με 35,71%, ο ΟΛΠ με 35,14%, η Lamda Development με 23,81% και έπονται EXAE με 15,61%, ΕΛ.ΠΕ με 14,47% , Jumbo με 6,49%, Grivalia με 4,89% και με 4,84% η Viohalco.

Οι αποτιμήσεις των blue chips

Για την επόμενη εβδομάδα είναι η είσοδος των "νέων μετοχών" της Πειραιώς, την Δευτέρα η ΜΟΗ χωρίς το προμέρισμα των 0,15 ευρώ/μετοχή, την Τετάρτη ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης για την αμκ της Attica Bank, ενώ την Τετάρτη είναι η πέμπτη σειρά άσκησης των warrants της Alpha Bank (στα 0,002 το ΑΛΦΑ τπ!). Και μόνο ο ευτελισμός της συγκεκριμένης διαδικασίας καταδεικνύει την "τραυματική" κατάσταση που διαμορφώθηκε εφέτος στον κλάδο.

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το (τακτικό ) Eurogroup, όπου θα ελεγχθεί η πορεία των 13 προαπαιτούμενων του "δεύτερου πακέτου", ενώ την ίδια μέρα θα πρέπει να καταβληθεί οφειλή 301 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η διπλή έκδοση 3μηνων και 6μηνων εντόκων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Στα τεχνικά θα περιοριστώ στην μέτρηση της ομάδας ανάλυσης The Trader s Diary καθώς η παραβίαση (και) της ζωτικής σημασίας στήριξης των 185/4 μονάδων για τον FT25 από την Πέμπτη επιδείνωσε δραματικά την εικόνα του δείκτη. Πλέον οι 185/4 μετατρέπονται σε ισχυρή αντίσταση, που αργά ή γρήγορα θα ξαναδοκιμασθεί από τον δείκτη (περισσότερο σαν retest).

Με την παραβίαση των 185/4 μονάδων από την Πέμπτη άνοιξε η πόρτα υποχώρησης προς την επόμενη σημαντική στήριξη των 174 μονάδων, το τελευταίο ανάχωμα των ταύρων. Σημειωτέον, πως την Παρασκευή ο FT25 κυμάνθηκε στο εύρος των 177,98 έως 182,31 για να κλείσει τελικά στις 178,93 μονάδες.

Εξίσου αποθαρρυντική η εικόνα στα Παράγωγα με discount και στα ΣΜΕ του FT25, και στα ΣΜΕ των Alpha Bank, Eurobank.

Αναλυτικότερα 1.213 ΣΜΕ στην Alpha Bank με αρνητική απόκλιση 2,51% και άλλα 3.051 ΣΜΕ στην Eurobank με discount 2,05% θυμίζοντας το triple witching της 18 ης Δεκεμβρίου. Με τους short παίκτες να έχουν...θησαυρίσει εφέτος.

Και μία αναφορά της...τελευταίας στιγμής, που αφορά στο μεγαλύτερο "κακοπληρωτή" της χώρας δηλαδή το Δημόσιο.

Τον Οκτώβριο τα χρέη του προς τους ιδιώτες μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ (στα 5,85 δισ. ευρώ) με μόνο ευχάριστο τη μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρου (προς τους ιδιώτες ) σε 758 (από 807 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο). Με το...σταγονόμετρο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 607,56 μονάδες με πτώση 6,5%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 6,91% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 0,72%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μόνο τρεις κλάδοι: Ασφάλειες (+3,45%), Χημικά (+1,42%) και Υγεία (+0,83%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-19,37%), Τηλεπικοινωνίες (-7,78%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-7,57%) και Τρόφιμα-Ποτά (-7,20%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΕΚΤΕΡ (39,31%), AXON Συμμετοχών (24,19%), Ιονική Ξενοδοχειακή (20%), Q&R(19,40%), Νίκας (18,52%), ΕΒΖ (10%), Αλουμύλ (8,89%), Lavipharm (8,33%), Δρομέας (6,93%) και Nexans (6,32%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εθνική Τράπεζα (-46,78%), ΑΘΗΝΑ (-35,83%), Τράπεζα Πειραιώς (-35%), Euromedica (-34,18%), Eurobank (-33,93%), Μπουτάρης (-24,14%), Γ.Ε. Δημητρίου (-22,22%), Altec (-20%), Pasal (-18,60%) και Alpha Bank (-17,87%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v