Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Διευρύνονται τα κέρδη του χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ να υπερβαίνει τις 600 μονάδες. Ανοδος υψηλότερη του 8% για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο. Υψηλός ο τζίρος λόγω αναδιάταξης θέσεων. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς και Εθνική. Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στη μετάδοση δεδομένων από το ΧΑ.

Προσπάθεια επανάκτησης μέρους των σημαντικών τελευταίων απωλειών για τα blue chips εξελίσσεται στο ΧΑ, εν μέσω τεχνικών προβλημάτων στη μετάδοση δεδομένων, που φαίνεται να αποκαταστάθηκαν.

Η άνοδος αρχίζει και έχει... εξάρσεις, με την ενεργοποίηση νέων αγορών σταδιακά μετά τις 13:00-13:15, με αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη να καταγραφεί "τοπική κορυφή ημέρας" στις 603 μονάδες.

Είναι η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση που ο ΓΔ "δοκίμασε" υψηλότερα των 590, με στόχο την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 590,77 (14/12) και έως τις 598,28 (15/12), με αιχμή τις τράπεζες και ενθαρρυντική διαφορά σήμερα με τη συνδρομή των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και των blue chips.

Μάλιστα η κίνηση των blue chips είναι συνολικότερη, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης υπερίσχυαν οι αγοραστές για την πλειονότητα των τίτλων.

Νωρίτερα, μόλις μία μετοχή -της Alpha Bank- υποχωρούσε με μικρές απώλειες, καθώς Εθνική, Πειραιώς και Eurobank ενισχύονταν. Μετά της 13.00 όλες οι μετοχές των συστημικών τραπεζών καταγράφουν κέρδη. Η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύεται κα΄τα 3,51%, ενώ έχουν γίνει και 11 πακέτα.

Σημαντικό το ότι σήμερα, μέχρι στιγμής, η προσπάθεια αντίδρασης στα blue chips είναι συνολική, με διάχυση τζίρου και ενεργές κινήσεις ισχυρών χεριών.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε τον εξορθολογισμό της αγοράς στην απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της προσφοράς "νέων μετοχών" της Εθνικής (από τη Δευτέρα), στη φυσιολογικότερη πορεία των Alpha Bank και Eurobank, ενώ η "βαρύτερη" στάθμιση της Πειραιώς (από σήμερα) επενεργεί υπέρ των αγοραστών.

Χαμηλότερος από τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ο τζίρος, πλην όμως υψηλός σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Μέτριες οι συναλλαγές (πάντα σε σχέση με Δευτέρα-Τρίτη), αλλά αρκετές για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και των blue chips.

O ίδιος παράγων εκτιμά πως αυτός ο τζίρος επαρκεί για να αναστραφεί η πτωτική τάση των περισσότερων blue chips, ή εν πάση περιπτώσει να καλυφθεί ένα μέρος των σημαντικών απωλειών που καταγράφηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Αναλυτικότερα, για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο σταθερά μέχρι τώρα.

Στη μετοχή του ΟΤΕ φθάνουν μέχρι τα 8,75 ευρώ, με άνοδο 4,42%, με συνέπεια η εβδομαδιαία απόδοση να περνά και πάλι σε θετικό πρόσημο (1,52%), υπερκαλύπτοντας την προηγηθείσα "βουτιά".

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι εντολές φθάνουν μέχρι τα 5,97 ευρώ, με άνοδο 4,19%, με ανάλογο αποτέλεσμα θετικό πρόσημο 0,17% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Αντιθέτως, για τη μετοχή της ΔΕΗ, παρά τη σημερινή αντίδραση κατά 8,3% (έως τα 4,04 ευρώ), σημειώνονται απώλειες της τάξεως του 14% σε διάστημα εβδομάδας.

Να σημειωθεί πως βάσει της μέχρι πριν λίγο απόδοσης των 21 blue chips σε εβδομαδιαία μέτρηση, θετικά έχουν "γυρίσει" οι μετοχές των Grivalia (1,80%), ΕΛΛΑΚΤΩΡα (5,26%), Jumbo (2,41%), ΟΛΠ (11,56%), ΤΙΤΑΝα (1,91%). Πολύ κοντά στο να περάσει σε θετικό πρόσημο (εβδομαδιαία) είναι η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola HBC, καθώς στα 20,57 ευρώ οι απώλειες περιορίζονται στο 1,55% σε διάστημα εβδομάδας.

Το "γύρισμα" της Coca Cola έχει τη σημασία του, καθώς παρά την υποχώρησή της στη σχετική κατάταξη βαρύτητας/στάθμισης παραμένει η 4η ή 5η βαρύτερη μετοχή του δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στις 15.20 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 305 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 160 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v