Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το rebalancing εκτοξεύει τον τζίρο

Πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο, με την αναδιάταξη θέσεων να ωθεί τον τζίρο υψηλότερα των 270 εκατ. Διψήφια κέρδη για Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Ανοδο καταγράφουν Coca Cola, Alpha, Εurobank και Τιτάνας. Απώλειες για OTE, OΠΑΠ, ΔΕΗ.

Συνεδρίαση με αναταράξεις και σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων, με την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Αυξημένη μεταβλητότητα, υψηλότατες συναλλαγές και τζίρος, αναδιάταξη θέσεων σε μία ημέρα που μέχρι στιγμής παρουσιάζεται με... δύο πρόσωπα.

Ανοδικό, το αρχικό, με συντονισμένες κινήσεις και τοποθετήσεις σχεδόν αποκλειστικά βραχυπρόθεσμων παικτών κυρίως στην τραπεζική 4άδα και πολύ λιγότερο σε μια ομάδα 4-6 εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips.
Σε θετικό έδαφος μέχρι τις 12:20, οπότε καταγράφηκαν τα "ημερήσια υψηλά" στις 598,28 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο (έως τις 58 ο ΔΤΡ) και τον FT 25 να ενισχύεται έως τις 174,07 μονάδες.

Πρακτικά και για τους δύο βασικούς δείκτες (ΓΔ, FT 25) στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης "δοκιμάστηκαν" οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις (πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση), που όπως φάνηκε αποδείχθηκαν σημεία μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Στο πρώτο, στο ανοδικό μέρος της ημέρας, άλλαξαν χέρια περί τα 110 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν στο δεύτερο, στο πτωτικό, άλλα 120 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ και πλέον ημερών.

«Κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης ο τραπεζικός κλάδος, που με αφορμή τις πρώτες συντονισμένες πωλήσεις στη μετοχή της σηματωρού Alpha Bank υποχώρησε έως τις 13:40 στο χαμηλό ημέρας των 54,54 μονάδων. Επίπεδο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου αγορές και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου.

Κύρια χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα εικόνας της αγοράς η ακραία μεταβλητότητα και οι υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, που καταγράφονται πλέον από τις τραπεζικές μετοχές. Στα 2,26 έως 2,44 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή της Alpha Bank, που πλέον έχει θετική απόδοση 25,81% σε εβδομαδιαία μέτρηση, όταν στον μήνα καταγράφει απώλειες 33,14% και συνολικά 90,80% από την αρχή του έτους.

Για τη μετοχή της Eurobank, το εύρος διακύμανσης είναι μεταξύ 0,991 έως 1,07 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, ενώ στα 0,242 έως 0,287 κυμαίνεται της Πειραιώς.

Αντιδρά και η μετοχή της Εθνικής, με το 91% του συνολικού τζίρου στην 4άδα των τραπεζών ενδεικτική του βαθμού (υπερ)συγκέντρωσης της αγοράς.

Οπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η αλλαγή στους συντελεστές στάθμισης και των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε 74% στη σύνθεση όλων των δεικτών της αγοράς μετοχών στους οποίους συμμετέχει η εταιρεία, και ειδικά στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/X.A. Large Cap στο εσωτερικό και τον δείκτη FTSE All-World Index στο εξωτερικό, σηματοδοτεί εισροές στη μετοχή. Οι νέοι συντελεστές στάθμισης για τον εγχώριο δείκτη FTSE θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τον δείκτη FTSE All-World Index στις 18 Δεκεμβρίου.

Επίσης αντίστοιχου μεγέθους αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στη στάθμιση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, όταν και αυτή οριστικοποιήσει το μετοχολόγιό της, αν και το μικρότερο free float της μετοχής της ΕΤΕ θα έχει τη σημασία του στις τελικές σταθμίσεις που θα προκύψουν. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η αγορά θεωρεί βέβαιη την παραμονή της και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό στον δείκτη FTSE All-World Index.

Με το μόλις 9% του συνολικού τζίρου στις άλλες μετοχές, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, Motor Oil και ΕΧΑΕ, FF Group, Μυτιληναίο.

Στα 20,40 ευρώ η μετοχή της Coca Cola με 4,08%, απορροφά σημαντικό μέρος από την πίεση της αγοράς που επιφέρει η κατακόρυφη διόρθωση έως 5,15% για τη μετοχή του ΟΤΕ και δευτερυόντως έως 1,25% για τον ΟΠΑΠ.

Μαζεύτηκαν εν μέρει οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, θυμίζοντας την προηγούμενη αναφορά μας για την αποκαρδιωτική τεχνική εικόνα και των 3 τίτλων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) με εναλλασσόμενους πωλητές σε όλο και χαμηλότερες τιμές.

Σημειολογικά, τις μέρες που ενισχύεται ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές να υπεραποδίδουν, τα blue chips "ταλαιπωρούνται" σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Απόκλιση που, από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, αποτυπώνεται και στην αγορά παραγώγων. Στα 1.986 τα Συμβόλαια του FT 25 (στις 16:25), ενώ με premium ήταν τα περισσότερα από τα 5.146 ΣΜΕ της Alpha Bank.
Τεχνικά για τον FT 25 η επιβεβαίωση των 173 μονάδων φέρνει τη διόρθωση προς τις 167, σημείο απ' όπου πιθανότατα θα εκκινηθεί ο επόμενος κύκλος προς τις 173 και εν συνεχεία τις 181 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία καθαρά προεξοφλητική κίνηση, οι δείκτες ενισχύονταν σημαντικά, με ενδεικτικό το 2,68% του DAX στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη να επανέρχεται προς τις 10.400 μονάδες.

Νωρίτερα "ανεβάσαμε" στον Εκηβόλο σχετική μέτρηση και διάγραμμα για την ιδιαίτερη σημασία της περιοχής των 600 μονάδων στη βραχυπρόθεσμη κίνηση/αντίδραση του ΓΔ από τα τελευταία χαμηλά του, των 550 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v