Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η άνοδος του τραπεζικού κλάδου έχει συνέχεια λόγω της αναδιάταξης θέσεων, με αφορμή το rebalancing. «Φόβοι» για πιέσεις στις υπόλοιπες μετοχές του FT 25. Ιδιαίτερα αυξημένος αναμένεται ο τζίρος.

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street, με δεύτερη σερί ημέρα για το πετρέλαιο, εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια.

Σήμερα "κληρώνει" η Janet Yellen και όλες οι λεπτομέρειες της χθεσινής συνεδρίασης αναφέρονται αναλυτικά από τον Γιάννη Μάρη, ο οποίος μεταφέρει και την εκτίμηση της πλειονότητας των επενδυτών, ότι η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από σχεδόν δέκα χρόνια.

Ετοιμη για το... lift off η Fed, γράφει ο Sam Fleming σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση της "επόμενης ημέρας" μετά την όποια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ξεκινάμε από τα διεθνή, τη Wall Street, καθώς εκεί διαμορφώνονται οι διεθνείς εξελίξεις που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Στα καθ' ημάς πέρασε το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα (το δεύτερο πακέτο/δέσμη σημαντικών μέτρων, αρκετά από τα οποία υλοποιούνται ή προχωρούν άμεσα) ενώ στο ΧΑ, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, "χοντραίνει" το παιχνίδι.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με αφορμή και την αναδιάταξη της στάθμισης/βαρύτητας των μετοχών, διαδραματίζεται ένα "περίεργο" παράδοξο καθώς "λειώνουν" οι μη τραπεζικές μετοχές, με τις τελευταίες να κερδίζουν ταχύτατα αποτίμηση και θέσεις σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, κυρίως βραχυ-μεσοπρόθεσμα και πολύ λιγότερο μακροπρόθεσμα.

Ανοδος 16% για την Πειραιώς, 13% για την Εθνική, στάσιμες Alpha Bank και Eurobank, που είχαν "τρέξει" τις προηγούμενες ημέρες. Τζίρος 684 εκατ. μετοχών σε ακόμη μία συνεδρίαση όπου αλλάζουν χέρια σημαντικότατες θέσεις, με την ΕΤΕ να έχει και χθες την τιμητική της.

Συναλλαγές ετών σε μόλις 1-2-3 συνεδριάσεις, κυρίως λόγω αυτών που μέσω μετατροπής ομολογιών εισέρχονται στην αγορά σε υπερσυμπιεσμένες τιμές. Οι χθεσινές συναλλαγές των 327 εκατ. ευρώ ήταν οι περισσότερες των τελευταίων 9 συνεδριάσεων, με το μεγαλύτερο μέρος στους τίτλους των 4 τραπεζικών τίτλων.

Στο ταμπλό, άλλη μία στρέβλωση, από την αντίθετη φορά και σε πολύ πιο σύντομους χρόνους. Αυτό γιατί θέσεις που "χτίστηκαν" για μήνες και χρόνια σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips δείχνουν να "θυσιάζονται" στον βωμό της πιο βίαιης μεταφοράς ρευστότητας/ενδιαφέροντος από κλάδους σε έναν μόνον κλάδο, τον χρηματοπιστωτικό.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr επιχειρείται να λυθεί ο "γρίφος" των εισροών κεφαλαίων στις τράπεζες λόγω MSCI, με αναφορά στις Alpha Bank και Eurobank.

Εκ των προτέρων η αγορά γνώριζε πως το rebalancing σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες θα χαρακτηριζόταν από ένταση, μαζικές μετατροπές μετοχικών θέσεων, με το χρηματιστηριακό ταμπλό μάρτυρα αδιάψευστο. Στην περιοχή των 580-585 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, λίγο χαμηλότερα των 173 μονάδων ο FT 25 (αντίσταση που ούτε χθες υπερέβη), με τις μη τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να "πληγώνονται" με συνεχείς ρευστοποιήσεις και απώλεια κεκτημένων μηνών.

Με το 89% του χθεσινού τζίρου στις 4 τραπεζικές μετοχές, τα μεγέθη είναι ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί καθώς και χθες παρατηρήθηκε άλλη μία γενναία μετακίνηση θέσεων, αυτή τη φορά στην Εθνική.

Και η κατάσταση συνεχίζεται, καθώς από σήμερα υπολογίζονται οι αυξημένες σταθμίσεις της Πειραιώς στους βασικούς δείκτες του ΧΑ, με συνέπεια τη μείωση της στάθμισης για Alpha Bank και Eurobank, που είχαν προηγηθεί, για να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η Εθνική. Πάντα με συνέπειες, αρνητικές αυτή τη φορά, για την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FT 25 με ζητούμενο τα νέα σημεία ισορροπίας που θα διαμορφωθούν για τις περισσότερες μετοχές-σηματωρούς και blue chips χαμηλότερα. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης είχε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για τις σταθμίσεις που ως αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία αυτών των ροών προς τις τράπεζες.

Μετοχή της χθεσινής ημέρας η Εθνική, και λόγω του υψηλότατου αριθμού μετοχών που άλλαξαν χέρια, με το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς να απορροφάται στη μόλις δεύτερη συνεδρίαση (μετά την εισαγωγή των "νέων μετοχών") και επειδή, μετά το προχθεσινό limit down, λίγοι περίμεναν χθες την αντίδραση και την κίνηση στα "υψηλά ημέρας".

Συναλλαγές ετών σε μόλις 1-2 συνεδριάσεις στην ΕΤΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια και μάλιστα άμεσα. Είναι προφανές πως πολλά ισχυρά χέρια προετοιμάζονται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Παρασκευής, οπότε και αναμένεται η "έξοδος" του τίτλου από τον δείκτη Eurostoxx 600.

Ο Χρήστος Κίτσιος σημειώνει τι προβλέπει η αναθεωρημένη σύμβαση συνεργασίας με το ΤΧΣ πλέον "σφικτό κορσέ" στην Εθνική.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως το "τρέξιμο" των τραπεζικών μετοχών θα έχει συνέχεια και αφότου υπολογισθούν συνολικά οι νέες σταθμίσεις και γι' αυτό εξηγούν τις βραχυπρόθεσμες ροές τόσο αυξημένης ρευστότητας προς τον κλάδο. Ηδη η μετοχή της Alpha Bank υψηλότερα της τιμής της α.μ.κ. αποφέρει σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε όσους τοποθετήθηκαν στα επίπεδα των 2 ευρώ. Με χαμηλότερο ρυθμό ακολουθεί η Eurobank, ενώ οι κινήσεις σε Πειραιώς και ΕΤΕ προοιωνίζονται ανάλογη προσπάθεια.

Ωστόσο το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις άλλες 21 μετοχές του δείκτη, που θα "καθήσουν" μετοχές-σηματωροί των blue chips που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αποτελέσει τις επενδυτικές σταθερές κυρίως ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών. Η αποκαρδιωτική εικόνα λ.χ. του ΟΠΑΠ, από τα τελευταία υψηλά των 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου, η απώλεια... τάσης για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα αυξανόμενα "αδειάσματα" στον ΟΤΕ επιτείνουν τις στρεβλώσεις στο ΧΑ.

Και το παράδοξο δεν περιορίζεται στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ καθώς παίρνει μπάλα εισηγμένες όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, FF Group, ενώ έχουν αρχίσει και "τρίζουν" κι άλλα blue chips.

Παράγοντες της αγοράς παραδέχονται πως η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων είναι... πρωτοφανής, πλην όμως αναπόφευκτη. Το γεγονός πως την "πληρώνουν" μετοχές-σηματωροί και blue chips είναι ένα άλλο ζήτημα.

Και πλέον το πιο εύλογο ερώτημα αφορά στο πόσο χαμηλά θα διαμορφωθούν οι νέες αποτιμήσεις των μη τραπεζικών, "θυσία" στην αναδιάταξη δυνάμεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αφορμή και εξαιτίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των όρων με τους οποίους αυτή πραγματοποιήθηκε.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 600-610 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς και πλέον ισχυρότερη αντίσταση, παραπέμποντας στον χθεσινό Εκηβόλο, κυρίως δε στην ανάρτησή μας της 4ης Δεκεμβρίου, όταν η τεχνική εικόνα διαμορφωνόταν ανησυχητική.

Στα Παράγωγα, θυμίζοντας το triple witching της Παρασκευής καθώς αυξήθηκε ο όγκος συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (127.344 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη FT 25 (συνολικά 6.053, 2.731 για τον Δεκέμβριο, 3.322 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 171,75) κινήθηκε μεταξύ 170 και 174,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (110.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.842), ΔΕΗ (1.490), ΟΤΕ (2.240), MIG (24.029), Alpha Bank (9.152), Eurobank (15.361), ΓΕΚ (823), Ελ. Πετρέλαια (2.838), Μυτιληναίο (4.837), ΕΧΑΕ (307), Jumbo (145), Πειραιώς (18.781), Εθνική (43.686), Folli Follie Group (796), Frigoglass (104), Grivalia (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 38%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 37 δικαιώματα (10 αγοράς και 27 πώλησης).

Τεχνικά, για να χρησιμοποιήσω τη μέτρηση ενός φίλου (από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary)
"...Βραχυπρόθεσμα αναμένεται η διόρθωση από το 173,16 να ολοκληρωθεί στην περιοχή του 167 και από εκεί νέα ανοδική προσπάθεια προς το 179-181..."

Η διόρθωση από το 173,16 αποδείχθηκε πιο ρηχή...

Για να δούμε, σήμερα έως Παρασκευή, με το κλείσιμο και της τελευταίας σειράς Παράγωγων Προϊόντων, με γνωστή εκ των προτέρων και την απόφαση της Fed.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v