Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση κόντρα στην ΕΤΕ

Στο limit down παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, εντείνονται οι αγορές σε Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Πέριξ των 590 μονάδων οι κινήσεις για τον Γενικό Δείκτη. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος. Πιέζεται χαμηλότερα ο τίτλος της ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Στον αστερισμό της ψήφισης των προαπαιτούμενων και της υπογραφής της σύμβασης των 7+7 αεροδρομίων το ΧΑ.

Στο limit down η μετοχή της Εθνικής, στο συν ο κλαδικός δείκτης, με ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε αρκετά blue chips. Αυξημένες οι συναλλαγές, υψηλός ο τζίρος, με τη μερίδα του λέοντος (περίπου το 88%) στον τραπεζικό κλάδο.

Στην αντεπίθεση οι αγοραστές μετά τις 13:55, με αιχμή την Alpha Bank που "ανεβάζει στροφές".

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με κύρια χαρακτηριστικά τις αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, την επικέντρωσή τους στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές αλλά και την προσπάθεια κόντρα κίνησης από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σταθερά σε θετικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος από την αρχή της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να εντείνουν τις κινήσεις τους τα τελευταία 30'-35' και με αιχμή την Αlpha Bank να ενισχύουν το ποσοστό έως 6,45% στις 55 μονάδες.

«Κλειδί» για τον κλάδο η Alpha Bank, που και λόγω της αυξημένης της βαρύτητας δημιουργεί τάση όχι μόνο για τον Δείκτη Τραπεζών αλλά ευρύτερα για τον FT 25, και συνολικότερα τον ΓΔ.

Ανοδικά και η δεύτερη βαρύτερη -πλέον- μετοχή της Eurobank, επίσης με αγοραστές, ενώ στον ρυθμό της προεξόφλησης κινείται υψηλότερα και η Πειραιώς. Η τελευταία, καθώς άμεσα θα υπολογίζεται με αυξημένη βαρύτητα (τελευταία μένει η Εθνική), ενισχύεται έως το 0,234 ευρώ συμπληρώνοντας με Αlpha Bank και Eurobank την 3άδα των μετοχών του κλάδου, υπερκαλύπτοντας έτσι το limit down της Εθνικής. Για τη μετοχή της ΕΤΕ η νέα βαρύτερη στάθμιση υπολογίζεται ότι θα ισχύσει από Τρίτη 22-Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στη μετοχή της Αlpha Bank έχει αλλάξει χέρια το σχεδόν 1/3 του συνολικού τζίρου, με τις ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν.

Τραπεζοβαρής και πάλι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ο FT 25, το ΧΑ, προοιωνίζονται περαιτέρω μεταφορά ενδιαφέροντος κεφαλαίων από τις μη τραπεζικές προς τις τραπεζικές μετοχές. Είναι ενδεικτικό πως η μέχρι πρόσφατα βαρύτερη μετοχή του δείκτη, η Coca Cola HBC, έχει περάσει στην τέταρτη θέση ενώ με την αύξηση της στάθμισης και της Πειραιώς πιθανότατα θα υποχωρήσει στην πέμπτη θέση, κάτω και από τον ΟΤΕ.

Υποστηρικτικά προς τον δείκτη, η αντίδραση του ΟΤΕ, που προσώρας κυμαίνεται στα 8,66-8,79 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο. Στα 5,77-5,91 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ αλλά ακόμη απέχει -όπως και του ΟΤΕ- από την πρώτη σημαντική περιοχή αντίστασης (στήριξης μέχρι πρόσφατα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέχρι τώρα διακύμανση μετοχών εισηγμένων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τις εξελίξεις στην κινεζική Fosun.

Με αγοραστές από τα χαμηλά των 14,77 ευρώ επιχειρείται να αντιδράσει η μετοχή των FF Group μετά το τελευταίο "άδειασμα" που υπέστη στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στρατηγικός εταίρος της εισηγμένης ο κινεζικός όμιλος επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Με πωλητές έως τα 3,57 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, θυμίζοντας πως η Fosun φέρεται να είναι από τους κύριους συγχρηματοδότες του εγχειρήματος για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Από τις άλλες μετοχές του FT 25, με αγοραστές στο 1,44 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά από διόρθωση 10,26% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Από τα 7 έως τα 7,13 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με στόχο την υπέρβαση των 7,20 ευρώ.

Λίγο πριν τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 283 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v