Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανακατάληψη του κάστρου των 600 μονάδων

Με εκτίναξη τζίρου πάνω από τα 400 εκατ. και το σύνολο του FT 25 με θετικό πρόσημο έκλεισε η αγορά, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 3,09%. Στις τράπεζες η συντριπτική πλειονότητα του τζίρου, στα blue chips τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου.

Μετά τεχνικών προβλημάτων η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ. Σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες, μετά την υπέρβαση της περιοχής στις 14.40΄ με την ροή συναλλαγών να...διακόπτεται από καιρού εις καιρόν αλλά με τους αγοραστές να επανέρχονται δριμύτεροι μετά και την δεύτερη τεχνική εμπλοκή.

Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις, σε αρκετά το "γύρισμα" από τα αρχικά χαμηλά ημέρας, αποδίδεται στην προεξόφληση της όποιας απόφασης της Fed αργά σήμερα το βράδυ. Στις 10.557 από τις 10.423 μονάδες νωρίτερα ο DAX με ανάλογη τάση να έχει διαμορφωθεί μετά τις 14.00-14.30 και σε Παρίσι, Μιλάνο αλλά και σε άλλα χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο οδηγώντας την αγορά πάνω από τις 600 με στόχο την περιοχή των 600-610 μονάδων, που από τα χαμηλά των 550 αποτελεί τον πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον ΓΔ.

Αντίστοιχα για τον FT25 ζητούμενο ήταν η επαναφορά υψηλότερα των 173 μονάδων (σημείο, που τις προηγούμενες δύο μέρες είχε αποτελέσει σημείο...πρόσκρουσης για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση).

Αυξημένες οι συναλλαγές, υψηλός ο τζίρος όχι βέβαια στα χθεσινά επίπεδα αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων. Το 89% του τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στις τραπεζικές μετοχές ωστόσο, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας ο καθαρός τζίρος στα blue chips είναι πάνω από αυτόν της προηγούμενης ανοδικής κίνησης.

Συνήθως κάτι τέτοιο μπορεί- υπό προυποθέσεις- να οδηγήσει σε επέκταση της κίνησης, με σημεία αναφοράς τις 640 για τον ΓΔ και προς τις 180 μονάδες για τον 25άρη.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί το απόλυτο θετικό και για τις 25 μετοχές του δείκτη, ενώ για 12 από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap επικρατούν επίσης ανοδικές τάσεις.

Ωστόσο η προσοχή και το...παιχνίδι είναι στον 25άρη, που με τις τράπεζες συνεχίζουν με απόδοση 16,09% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Ενθαρρυντική θεωρείται η ένδειξη το γεγονός, πως και στις 4 συστημικές μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές με την Alpha Bank να μετρά εβδομαδιαία απόδοση 29,35%, με την Εθνική στο μείον 45% (εβδομαδιαία), την Πειραιώς με απώλειες 37,25% ενώ για την Eurobank στο 13,45% διαμορφώνεται η εβδομαδιαία απόδοση.

Ομως όπως είχε τεθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο ζητούμενο ήταν η "αφύπνιση" των μη τραπεζικών μετοχών δηλαδή όλων όσων το προηγούμενο διάστημα "ταλαιπωρήθηκαν" στην διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της εισόδου των "νέων μετοχών", της αλλαγής στην βαρύτητας/στάθμισης με συνέπεια τις εκροές από τα blue chips και τις εισροές προς τον τραπεζικό κλάδο.

Σημαντική άνοδος για ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με του Οργανισμού έως τα 8,89 ευρώ πολύ κοντά στην πρώτη αντίσταση των 8,90 πριν την κύρια των 9-9,05 ευρώ. Σηματωρός ο ΟΤΕ θα μπορούσε να σημάνει την αναστροφή και άλλων μετοχών του δείκτη εάν και εφ΄όσον επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη φορά σε κλείσιμο τριών συνεδριάσεων.

Υπεραποδίδουν στο σύνολο τους οι μετοχές-σηματωροί με... μπροστάρηδες όσους τίτλους δοκιμάσθηκαν περισσότερο τελευταία. Ειδικότερα Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco ενισχύονται με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% .

Αυξάνεται η κινητικότητα και στην αγορά Παραγώγων με 2.340 ανοιχτές θέσεις στο ΣΜΕ του FT25 σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές/premium.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v