ΧΑ: Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος

Η διατήρηση δυνάμεων στα τρέχοντα επίπεδα, το πιθανότερο σενάριο για την τρέχουσα συνεδρίαση του ΧΑ. Έμφαση στις τράπεζες. Ενθαρρυντική η εικόνα για τον ΟΠΑΠ. Ικανοποιητική η εικόνα σε ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο. "Ντεμπούτο" για την Πανγαία.

Με τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος αποχαιρετούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 2015. Νέα δεδομένα στα διεθνή, που κατά πάσα βεβαιότητα θα ρίχνουν τη σκιά τους και στο 2016.

Στην Ελλάδα, ο... φόβος συνίσταται στην "επέλαση" του χιονιά (λες και δεν έχουμε 30 Δεκεμβρίου) και στην πολιτική σκηνή, η αναγόρευση (από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) του Βασ. Λεβέντη σε βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων -ήμαρτον!

Στο Χ.Α., ημέρα Εθνικής η χθεσινή, καθώς, όπως "μετρά" ο Θανάσης Σταυρόπουλος, πάνω από το μισό των συναλλαγών ύψους 73 εκατ. ευρώ επικεντρώθηκε στη μετοχή, που έκλεισε αμετάβλητη.

Για την τραπεζική μετοχή να συνεκτιμηθούν οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως λόγω της αύξησης της στάθμισης από 0,45% σε 0,60% στους δείκτες MSCI, με τις συναλλαγές να ισχύουν από το άνοιγμα της αυριανής συνεδρίασης (της ημιαργίας της 31ης Δεκεμβρίου), των πωλητών στο χθεσινό κλείσιμο και της τεχνικής εικόνας (ξεχωριστή αναφορά στον Εκηβόλο).

Η ΕΤΕ θα παραμείνει από τους βασικούς σηματωρούς μας, όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στις πρώτες κρίσιμες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Μικραίνει το σχήμα του ομίλου, με την προοπτική πώλησης των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕ, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος.

Στις 618 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό οριακά χαμηλότερα των 60 μονάδων και με τον FT 25 στις 180 να μη χάνει σε κλείσιμο τις 177 μονάδες, που είχαν τεθεί ως απαραίτητη κι ελάχιστη προϋπόθεση από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Συναλλαγές στα 73,2 εκατ. ευρώ -με τις σχεδόν μισές στην ΕΤΕ-, με 159 εκατ. τεμάχια και σταθερή τη μερική ρευστοποίηση θέσεων σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Από αρχές-μέσα Δεκεμβρίου και έκτοτε καταγράφηκαν σταθερές πωλήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, που αποδόθηκαν σε μείωση της έκθεσης συγκεκριμένων ξένων χαρτοφυλακίων στον "ελληνικό κίνδυνο".

Συνέπεια αυτής της περιορισμένης έκτασης αποχώρησης ορισμένων funds ήταν η αναστροφή της τάσης για μία ομάδα blue chips που μέχρι εκείνο το διάστημα έγραφαν κέρδη (σε μέτρηση έτους), με αποτέλεσμα να "γυρίσουν" σε αρνητικό πρόσημο για διάστημα έτους-52 εβδομάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει εν γένει για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που ήταν ή παραμένουν επενδυμένα σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Εκτίμηση αναλυτών είναι πως αυτή την κατάσταση θα τη βρει μπροστά του το Χ.Α. από τις πρώτες εβδομάδες του 2016, δίνοντας την αίσθηση πως ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της διαπραγμάτευσης δανειστών - κυβέρνησης, ενδεχομένως να δοκιμαστούν χαμηλότερες τιμές για την αγορά.

Πάντως, το τέλος της χρονιάς βρίσκει αδιάφορους τους επενδυτές αλλά και τους πιο βραχυπρόθεσμους παίκτες, με τις όποιες κινήσεις τους να περιορίζονται σε επιμέρους ενέργειες "καλλωπισμού" (ενδεικτική η περίπτωση της FF Group με ένα συνεχόμενο ανοδικό 8άρι), προληπτικών πωλήσεων (χαρακτηριστική η σταθερή πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ), ή προεξόφλησης (με τον Αστέρα στο προσκήνιο λόγω του διαγωνισμού).

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους απαιτείται προσοχή, καθώς για παράδειγμα στην υπόθεση του Αστέρα υπήρξε, όπως αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, μικρή εμπλοκή. Το χθεσινό 8,81%, καθαρά προεξοφλητικό για τη μετοχή του Αστέρα, μένει να φανεί εάν σήμερα-αύριο θα δώσει υπεραξίες, ή θα εγκλωβίσει τους αγοραστές στα υψηλά.

Ο τραπεζικός κλάδος εύλογα παραμένει στο προσκήνιο, με τις χθεσινές δηλώσεις Σταθάκη (στον Real fm) περί φόρου επί των συναλλαγών να εξηγεί το πρόσφατο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, με τον υπουργό Οικονομίας να συντηρεί το σχετικό θέμα.

Πάντως, για τον κλάδο, από τα κύρια ζητούμενα και για το 2016 παραμένει το εάν και πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται και πάλι λειτουργικός και στον βαθμό που ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών ομίλων θα αποδειχθεί επαρκής.

Η μέχρι τώρα διαφοροποίηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό καταδεικνύει τα διαφορετικά προβλήματα και τις παθογένειες που αντιμετωπίζει κάθε όμιλος ξεχωριστά. Δεδομένης μάλιστα της νέας αυξημένης βαρύτητας στη στάθμιση των βασικών δεικτών, η πορεία των 4 τραπεζικών μετοχών θα επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την κίνηση της αγοράς.

Οι 60 μονάδες του ΔΤΡ, με ιστορικό ελάχιστο στις 40, είναι ένα σημείο αναφοράς από το οποίο ξεκινά το 2016, με την εικόνα των 4 μετοχών -ειδικά μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ- να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες, την προεξόφληση αλλά και τις επιφυλάξεις όσων τοποθετήθηκαν στη σχετική διαδικασία. Και στην αγορά είναι γνωστό πως στις ΑΜΚ ενεργότατη συμμετοχή είχαν πολλά επιθετικά χαρτοφυλάκια και δευτερευόντως μεσοπρόθεσμοι επενδυτές και αμυντικά funds.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, παραμένει ζητούμενο η διασφάλιση των 177 μονάδων, με στήριξη στις 173 και αντιστάσεις στις 182-183 και κύρια στις 184 μονάδες. Ικανοποιητική η εικόνα σε ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο (βραχυπρόθεσμα), ενθαρρυντική για τον ΟΠΑΠ η υπέρβαση των 6,83 ευρώ καθώς μπορεί να έχει συνέχεια μέχρι τα 7,17 ευρώ. Για τη μετοχή της Eurobank απαιτείται επιβεβαίωση του 1,01 ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ απαιτείται διάσπαση του 0,336 ευρώ, προκειμένου να δοθεί ώθηση προς το 0,36+ ευρώ.

Τα τεχνικά σήματα για τον Γενικό Δείκτη αναλύει ο Σπύρος Παπαθανασίου, με τον υπεύθυνο Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ να σημειώνει πως ο Γ.Δ. έχει εμφανίσει σήμα αγοράς από τις 14/12 με stop loss (σημάδι πώλησης) τις περίπου 611 μονάδες.

Προτελευταία συνεδρίαση για εφέτος, για μία χρονιά που δεν είχε καν το παραδοσιακό window dressing, σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το χθεσινό άλμα 193 μονάδων για τον Dow Jones στη Wall Street. Πιθανότερο σενάριο για σήμερα στο Χ.Α. η «διατήρηση» δυνάμεων.

Από τα λίγα ενδιαφέροντα της σημερινής συνεδρίασης το "ντεμπούτο" της Πανγαίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v