Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» οι τράπεζες για το Χρηματιστήριο

Ηπια κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, μετά την αρχική νευρικότητα. Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική που ενισχύεται κατά 1,4%. Ανοδος για Coca Cola, OΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο. Στο κόκκινο ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε ευθεία αντιπαράθεση Γενικός Δείκτης vs Δείκτης Τραπεζών, ή καλύτερα μη τραπεζικά vs τραπεζικά χαρτιά.

Από τη στιγμή που οι ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών στις τράπεζες δεν λένε να κοπάσουν, μόνο η ενεργοποίηση των ισχυρών χεριών σε εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips μπορεί να περισώσει την κατάσταση.

Να ανασχεθεί έστω προσώρας η συνεχιζόμενη απαξίωση πάντων στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με την επιβεβαίωση των 504 μονάδων ως προσωρινού σημείου αναφοράς ενεργοποιήθηκαν σταδιακά εντολές σε ευρύτατο φάσμα των μη τραπεζικών χαρτιών, προκειμένου αφενός να απορροφηθούν οι συνεχείς πωλήσεις στις τράπεζες, αφετέρου, να επιχειρηθεί μία αντίδραση πάνω από τις 510-515, με στόχο τις 520 μονάδες.

Ετσι από την πρότερη ισορροπία τρόμου και δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση και εκτός από ένα 10λεπτο ανοδικό γύρισμα συνεχώς σε αρνητικό έδαφος, μόνο με "επιστράτευση" δυνάμεων όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, κυρίως η Coca Cola αλλά και οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Grivalia, EXAE, METKA κ.ά. θα μπορούσε να αποφευχθεί το χειρότερο.

Δηλαδή η άμεση συνέχιση της διόρθωσης χαμηλότερα και των 500, με... στόχο το ιστορικό ελάχιστο των 471 μονάδων.

Ζητούμενο είναι να κερδηθεί λίγος χρόνος και μερικοί πόντοι για τον Γενικό Δείκτη, τουλάχιστον όσο εμφανίζει σημαντική θετική απόκλιση από τον τραπεζικό κλάδο και όσο παραμένουν ενεργές σε 6-8 blue chips, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων ο οποίος εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη διαφορά φάσης μεταξύ ΓΔ και ΔΤΡ (*).

Ο ίδιος συμπλήρωνε πως σε αυτή τη φάση της αγοράς, τόσο η πλειονότητα των πωλητών στις τράπεζες όσο το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών στα blue chips προέρχονται από ξένους κωδικούς και ισχυρά χέρια. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως υπό προϋποθέσεις, μέχρις ότου ευρεθεί σημείο ισορροπίας για τον τραπεζικό κλάδο, να επιχειρηθεί η υπεραπόδοση των blue chips.

Συνεπώς το ένα... «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, όπου θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κινητικότητα που αφορά είτε στους στόχους για τα "κόκκινα δάνεια", όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, είτε στην αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης δανείων όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Γκίτση.

Με την αγορά να μην περιμένει και πολλά από αυτή την προκαταρκτική- διερευνητική φάση της αξιολόγησης για τον τραπεζικό κλάδο, θα μπορούσε να βρεθεί ένα επίπεδο ισορροπίας, εάν βοηθήσει και το κλίμα στις ξένες αγορές.

Συνεκτιμώντας πως σε συγκεκριμένα blue chips έχουν πραγματοποιηθεί -μέχρι τώρα- σημαντικές τοποθετήσεις, λ.χ. πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, περισσότερα από 1,1 στα ΕΧΑΕ αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, αρκετά θα εξαρτηθούν από τις αντοχές αυτών των συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων.

Κάπως καλύτερο το κλίμα στη Φρανκφούρτη, έχουν μειωθεί οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές του δείκτη, ενώ νωρίτερα και ο δείκτης Stoxx 600 αντιδρούσε έως 1,45% στις 145 μονάδες (στις 140,43 το χαμηλό 52 εβδομάδων, σημειώθηκε την Τετάρτη) με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι το κλείσιμο.

Με premium τα futures του S&P 500 "βλέπουν" άνοιγμα οριακά ανοδικό προς τις 1.909 μονάδες για τον δείκτη.
Στο ΧΑ, λίγο μετά τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 75 εκατ. τεμάχια, σχεδόν 30 στην ΕΤΕ και άλλα 19 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς. Στα 34 εκατ. ευρώ ο τζίρος, από τα οποία το 82% στις τράπεζες.

(*) σχετικό διάγραμμα υπάρχει στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v