Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Kέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, μετά την ισχυρή πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων. Ανοδο υψηλότερη του 6% για Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola. Aπώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Lamda. Mέτριος ο τζίρος.

Ανοδική κίνηση επιχειρεί η Ευρώπη, με σημαντικά κέρδη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Μετά το τελευταίο βίαιο "άδειασμα" στα χρηματιστήρια, επιχειρείται μία λίγο ως πολύ φυσιολογική κίνηση ανάσχεσης, που ωστόσο θα χρειαστεί οπωσδήποτε 2-3 παράγοντες για να έχει συνέχεια βραχυπρόθεσμα και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι εγκλωβισμού.

Προς τις 9.000 μονάδες αρχικά ο DAX, σε ένα καταρχήν ανοδικό βήμα, που από μόνο του όμως δεν αρκεί όσο ο δείκτης δεν ξεπερνά τις 9.100-9.150 μονάδες.

Δεδομένης της έντασης της διόρθωσης, θα πρέπει να αναμένονται, βραχυπρόθεσμα, συνεδριάσεις με αυξημένη μεταβλητότητα, διακυμάνσεις και αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών.

Στο ΧΑ υπήρξε η καταρχήν ισχυρή αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 462 μονάδες, με τον FT 25 από τις 116,79 στις 121,38, με τον Δείκτη Τραπεζών να ανακτά ένα 8,80% από το συνολικά μείον 45% που είχε σημειωθεί σε εβδομαδιαία μέτρηση.

«Κλειδί» της αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, όπως από νωρίς σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενώ στα υπόψη της αρχής θα πρέπει να συνυπολογισθεί η τεχνικότητα βάσει της οποίας ενεργοποιούνται οι εντολές συναλλαγών.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr σημειωνόταν πως «...από το "άδειασμα" των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, η προσοχή αρκετών παικτών έχει εστιασθεί στην ευρύτερη περιοχή των 113 μονάδων (του FT 25) ως της καταληκτικής ενός κύκλου διόρθωσης που θα δικαιολογούσε μία -τεχνική, αν μη τι άλλο- διαφυγή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο επιμένουμε να το υποστηρίζουμε -ως τεχνικό κυρίως-, στόχος είναι η επαναπροσέγγιση των 128-131 μονάδων»

Προσώρας, για τον δείκτη της "μεγάλης κατηγορίας" έχει επιτευχθεί κατά το ήμισυ ο πρώτος στόχος, με το εύρος να εκτείνεται από τις 121 έως τις 128 μονάδες, αλλά με τις 121 ως το πρώτο απαραίτητο βήμα για τη συνέχεια, και πάντα βραχυπρόθεσμα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως η τύχη της επιχειρούμενης αντίδρασης στο ΧΑ θα εξαρτηθεί
από την ανάλογη προσπάθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και της Wall Street (περιμένοντας και τη Fed), από τις θέσεις που έχουν λάβει από τα χαμηλά πολλά "ισχυρά χέρια" (από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα) και
βεβαίως από τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό.

Eurogroup, MSCI, "κάθοδος αγροτών" στην πρωτεύουσα, είναι οι κυριότεροι διαμορφωτές κλίματος και τάσης για τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι και αυτήν της Παρασκευής.

Θυμίζοντας πως στα χθεσινά σχόλια του Euro2day.gr γινόταν ρητή αναφορά σε (κυρίως) αμερικανικά επενδυτικά σπίτια που απορροφούσαν την προσφορά στα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών, τα περιθώρια και η διάρκεια της κίνησης στον κλάδο θα εξαρτηθεί και από το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη.

Ηδη όσοι τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης γράφουν έως και διψήφιο ποσοστό απόδοσης μέσα σε... ενάμισι 24ωρο.

Δεδομένης της εστίασης στον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να προσεχθούν για παράδειγμα η απόκλιση μεταξύ υποκείμενης αγοράς και Παραγώγων, τα περιθώρια αντίδρασης των μετοχών των συστημικών τραπεζών, η αυξημένη μεταβλητότητα και για τους τέσσερις τίτλους.

Ενδεικτικά, την ώρα που στην υποκείμενη αγορά η μετοχή της Alpha Bank κυμαινόταν στο 1,11-1,21 ευρώ, στο ΧΠΑ το Συμβόλαιο της μετοχής είχε μεγαλύτερο premium, φθάνοντας έως και 7,25% στα "υψηλά" των 11:15. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παρά την αρχική ισχυρή αντίδραση, η πλειονότητα των παικτών παραμένει (και εύλογα) άκρως επιφυλακτική για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Αλλωστε για να έχει "αέρα" μία κίνηση από τις 113 μονάδες (για τον FT 25), θα πρέπει σήμερα να επανακτηθεί τουλάχιστον η περιοχή των 121 μονάδων και μάλιστα σε κλείσιμο.

Στα 38 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές μέχρι τις 11:20, με τα σχεδόν 15 εκατ. στον τίτλο της Εθνικής. Στα 12,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 77% στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συνολικά ο τζίρος είναι μέτριος.

Συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Coca Cola, Motor Oil, METKA, ΕΛ.ΠΕ, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v