Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» λόγω ΑΕΠ στο Χρηματιστήριο

Κέρδη άνω του 1% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με την πλειοψηφία των blue chips στο «πράσινο», μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, «βαρίδι» η Coca Cola. Προβληματίζει η «βουτιά» έως 2% για DAX στη Φρανκφούρτη.

Μάννα εξ ουρανού για τους αγοραστές/long η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2015, που είναι καλύτερο από αυτό που περίμεναν οικονομικό επιτελείο και αγορά.

Σχεδόν άμεση η ανταπόκριση των long παικτών, οι οποίοι δεδομένης της «ρηχότητας» του ελληνικού χρηματιστηρίου και των φειδωλών πωλήσεων από τους short ώθησαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 510,92 μονάδες και τον FT 25 έως τις 137,56 μονάδες.

Σε μία ούτως ή άλλως υποτονικών συναλλαγών/τζίρου συνεδρίαση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους αγοραστές (ή πωλητές) ώστε να «τραβήξουν» (ή... να βυθίσουν) λίγο δείκτες και μετοχές.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η αντίδραση συντελείται με αναλογικά περισσότερες συναλλαγές/τζίρο (μετά τις 12:15) σε σχέση με τις αρχικές (στη διάρκεια της διόρθωσης έως τις 12:00) και την ίδια ώρα που στη Φρανκφούρτη οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες υποχωρούσαν με σημαντικές απώλειες. Η δε διεύρυνση της διόρθωσης για τον DAX παρέσερνε χαμηλότερα και τον CAC 40 στο Παρίσι.

Στο Χ.Α. και πάλι, η αλλαγή τάσης συντελέστηκε με άμεση κίνηση στις τράπεζες, ενδεικτικό το «γύρισμα» του ΔΤΡ από τις 30,27 προς τις 32,08 μονάδες, φτάνοντας έως 2,85% από τις αρχικά μεγάλες απώλειες. Στο συν και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρο σε Εθνική αλλά και Alpha Bank.

Σχεδόν παράλληλη η κίνηση για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και των περισσότερων blue chips, καθώς με χαρακτηριστική ευκολία «γύρισαν» από τα χαμηλά ημέρας.

Ενδεικτικά για τον ΟΤΕ από τα 7,68 έως τα 7,93 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ από τα 6,13 έως τα 6,45 ευρώ, για τη ΔΕΗ από τα 2,80 έως τα 2,99 ευρώ, ενώ σημαντική μεταβολή καταγράφηκε για τους τίτλους των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Jumbo, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων.

Να συνεκτιμηθεί πως η αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 510 μονάδες επιτεύχθηκε με κόντρα τη δεικτοβαρή Coca Cola, που εξακολουθεί να διατηρείται έως 4,36% χαμηλότερα, στα 16,90 και χαμηλό ημέρας στα 16,84 ευρώ.

Στις 12:50 είχαν αλλάξει χέρια 28,5 εκατ. μετοχές, αξίας 16,8 εκατ. ευρώ. Μόνο ένα πακέτο, μέσω συστήματος, για 39.379 μετοχές της Jumbo στα 10,925 ευρώ, αξίας 430.216 ευρώ. Για τη μετοχή της Jumbo έχει σημειωθεί «νέο υψηλό 52 εβδομάδων» στα 11,08 ευρώ από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους, εντός ολίγου, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v