Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική έκπληξη για την οικονομία το 4ο τρίμηνο

Αναθεωρεί προς το καλύτερο τα στοιχεία για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ προσφέροντας βοήθειες στην κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Στο 0,3% του ΑΕΠ η ύφεση για το σύνολο του 2015. Καταναλωτική δαπάνη και επενδύσεις κεφαλαίου διαμόρφωσαν την εικόνα στο τελευταίο τρίμηνο.

Θετική έκπληξη για την οικονομία το 4ο τρίμηνο

Τελικά, το 2015 η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση. Οχι όμως 0,7% όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά 0,3%, ενώ σε τριμηνιαία μέτρηση το 4ο τρίμηνο καταγράφεται ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία πέρυσι κατέγραψε δύο τρίμηνα επέκτασης σε ετήσια βάση, το πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν επιστρέψει υπό το βάρος της συσσωρευμένης αβεβαιότητας και των Capital Controls σε ύφεση για όγδοο συνεχόμενο έτος.

Οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όμως, διαφέρουν αισθητά από τις προηγούμενες στις 12 Φεβρουαρίου. Δυο εβδομάδες νωρίτερα, το τέταρτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία είχε εκτιμηθεί πως κατέγραψε συρρίκνωση 2% με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση 0,7%, με τις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου να σημειώνουν εκρηκτική άνοδο τους τελευταίους μήνες του έτους.

Η απόσταση από το 0,7% στο 0,3% μπορεί να φαντάζει αμελητέα, είναι όμως σημαντική στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης καθώς επηρεάζει το περιβόητο δημοσιονομικό κενό αλλά κυρίως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι πέρυσι η ύφεση θα ήταν μηδενική και με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπολόγιζε το πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,2% του ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη πλευρά όμως, κάνοντας τους δικούς του υπολογισμούς έβαζε τον πήχη στο 0,6% του ΑΕΠ, όχι όμως σε πλεόνασμα αλλά σε πρωτογενές έλλειμμα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική αρχή με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016.

Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της πτώσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014, έναντι υποχώρησης 2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015.

* Μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

* Αύξηση κατά 11,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,9%.

Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014.
Μείωση κατά 8,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

* Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 20,9%.

* Μείωση κατά 12,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 21,6%.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v