Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο «τραπέζι» το κλείδωμα βραχυπρόθεσμων κερδών

Σε χαμηλότερα επίπεδα ξεκινά ο Γενικός Δείκτης, ζητούμενο η παραμονή πάνω από τις 500 μονάδες. Τελευταία μέρα του μήνα και είναι πιθανή η αποκομιδή υπεραξιών από μερίδα παικτών. Η προσοχή στην ανοιχτή διαπραγμάτευση και τα αποτελέσματα. Πώς κινούνται οι short και οι long επενδυτές.

Στα όριά της η χώρα, ενόσω η «ημέρα κρίσεως» της 7ης Μαρτίου στην οποία αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη έρχεται κατά... πάνω μας.

Σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η περίεργη αναφορά της Deutsche Welle, καθώς υποστηρίζεται αιφνίδια αλλαγή στη στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην Αθήνα, σχετικά με το λεγόμενο μεταναστευτικό. Η αναφορά της DW βγαίνει σε μία πολύ πονηρή συγκυρία, αποδίδεται στη δημοσκοπική καταβαράθρωση της καγκελαρίου και θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα των όσων διαδραματίζονται στη Γερμανία αυτές τις ημέρες, λίγο πριν από τις καθοριστικές, πολύ καθοριστικές εκλογές στα τρία κρατίδια της χώρας. Απαραίτητη, νομίζω, η εισαγωγή, καθώς ο χρόνος δείχνει σαν σε... κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, καθώς όσα διακυβεύονται είναι ιστορικής σημασίας.

Μηχανισμός προεξόφλησης το Χ.Α., τις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου εκμεταλλεύτηκε τη βελτίωση του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, αξιοποίησε 2-3 αφορμές, με τα ισχυρά χέρια να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 500-505 μονάδες, με υπεραπόδοση των τραπεζών και ουσιαστικές κινήσεις σε μία ομάδα blue chips.

Η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's που τελικά δεν ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η αναδιάρθρωση μετοχικών χαρτοφυλακίων και λόγω FTSE, αλλά και το σημερινό EwG σε συνδυασμό με τις εξελίξεις επηρεάζουν τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σε σταυροδρόμι τράπεζες και blue chips σημειώναμε σχετικά, με τον FT 25 στην περιοχή των 136 μονάδων, έχοντας επιβεβαιώσει ενδοσυνεδριακά (την Πέμπτη) τη βραχυπρόθεσμη στήριξη (πέριξ των 131 μονάδων).

Τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου η σημερινή, με ικανοποιητικά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση των μηνιαίων απωλειών για την πλειονότητα των μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σήμερα ενδεχομένως να φανούν στο EwG οι προθέσεις των Ευρωπαίων δανειστών μετά και την πίεση των Αμερικανών για την αξιολόγηση. Για σύγκλιση Αθήνας - Βρυξελλών στο δημοσιονομικό κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, με αφορμή και τις δηλώσεις Σόιμπλε (από τη Σανγκάη).

Περιττό να αναφερθεί η κρισιμότητα της κατάστασης (και) στο Χ.Α., αλλά κυρίως στην πραγματική οικονομία, με την Αλεξάνδρα Γκίτση να αποτυπώνει τη ζοφώδη πραγματικότητα στο επιχειρείν και όχι μόνο. Τα στοιχεία της ΤτΕ καταλυτικά, τα όσα αναλύει η Αλεξάνδρα εφιαλτικά και θα συμπλήρωνα, με την κυβέρνηση να μην έχει... τολμήσει ακόμη να επιχειρήσει μία αποτίμηση του τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον βασικό πυλώνα του ΑΕΠ μας το απευκταίο ενδεχόμενο (και) τυπικής αποπομπής της χώρας από τη Σένγκεν. Και λέμε τυπική γιατί de facto γίνεται από τη στιγμή που μέχρι τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα.

Ο Παναγιώτης Υφαντής επιχειρεί έναν πρώτο υπολογισμό των νέων δεδομένων, όπως αυτά -μέχρι τώρα- διαμορφώνονται σε έναν τομέα που αλίμονο εάν υποτιμηθούν οι αναπόφευκτες συνέπειες από το λεγόμενο μεταναστευτικό.

Είπαμε, ο χρόνος που ακολουθεί είναι πυκνός, πολύ μεστός και ιστορικής σημασίας απ' ό,τι προοιωνίζεται.

Εύλογα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να υπάρξουν σήμερα παίκτες οι οποίοι θα επιδιώξουν να κλείσουν τον μήνα με τα όποια αποτελέσματα τους απέφερε ειδικά η προηγούμενη εβδομάδα. Η κατοχύρωση μέρους θέσεων που ελήφθησαν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας από αρκετά χαμηλότερες τιμές πιθανότατα να ρευστοποιηθεί, να «κλειδωθούν» οι όποιες αποδόσεις.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η διαφορά μεταξύ χαμηλής-υψηλής σε αυτό το διάστημα είναι σχεδόν 40 μονάδες, περιθώριο ικανοποιητικό και μάλιστα μετά από συνεχή έντονη πίεση/απαξίωση των αποτιμήσεων.

Ωστόσο, τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις έχει ενεργοποιηθεί μία ομάδα παικτών που ποντάρει στο θετικό σενάριο, βλέπει την αποκλιμάκωση του «αγροτικού» μια «ανάσα» για την κυβέρνηση και προϋποθέσεις αναστροφής.

Αυτές οι δύο κύριες ομάδες παικτών, ας τις πούμε short - long κινούνται -προσώρας- σε ένα στενό εύρος 12-14 μονάδων (για τον FT 25) και ανάλογα με τις εξελίξεις θα έχουν τον πρώτο λόγο και το... ταμείο.

Ξεκινώντας από το σημερινό EwG, τη σεναριολογία περί επιστροφής (ή μη) των επικεφαλής των δανειστών άμεσα, θα επιχειρήσουν οι long να κινηθούν προς τον στόχο των 140-141 μονάδων (ακριβώς όπως έχει τεθεί από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας), με τους short να έχουν ως σημείο αναφοράς τις 130-129 μονάδες.

Στα των ημερών, η συνέχεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2015, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει στα μερίσματα των εισηγμένων. Αφορμή η κίνηση της διοίκησης του ΟΤΕ να προτείνει για φέτος τη διανομή αυξημένου μερίσματος, ενέργεια που εύλογα ικανοποίησε την αγορά.

Εξαιρετικό -όσο και ζοφερό- και αυτό το άρθρο του Wolfgang Munchau/Financial Times για... μία Ευρώπη που μπαίνει αμετάκλητα στην εποχή της αποσύνθεσης. Τα επίχειρα θα τα βιώσουμε και στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v