Χρηματιστήριο: Σε... pause οι επενδυτές

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης. Κέρδη υψηλότερα του 4% για τον ΟΛΠ. Ανοδο καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Coca Cola, ΔΕΗ. Απώλειες για ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, ΕΛΠΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

Από τις πιο άνευρες συνεδριάσεις του 2016, με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 559-567 μονάδων, με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλότατο τζίρο.

Χωρίς νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δανειστών - ελληνικής πλευράς και με την αγορά να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την προοπτική μίας συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στα "ρηχά", χαμηλότερα των 585 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος ενδεικτικά του κλίματος που διατηρείται από την αρχή της συνεδρίασης, με οριακές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες και χωρίς εξάρσεις για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και δευτερευόντως του Mid Cap, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ωστόσο, από την προηγούμενη αναφορά μας έχουν προκύψει 2-3 σημαντικές αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων, με τις δύο να αφορούν τσα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη μία στο ελληνικό.

Καταρχήν εδώ και ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφεται εμφανής αλλαγή τάσης, με τον DAX να ενισχύεται 1,15% υπερβαίνοντας και πάλι τις 9.700 μονάδες (*). Το δεύτερο αφορά στα στοιχεία για τη μείωση της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής (κατά 0,6% τον Φεβρουάριο) και τα αμετάβλητα στοιχεία πληθωρισμού για την Κίνα (για τον Μάρτιο). Να συνεκτιμηθεί πως την Παρασκευή ανακοινώνονται σημαντικά στοιχεία και δείκτες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οσον αφορά στα καθ' ημάς, από το μέσον και μετά της συνεδρίασης παρατηρείται αφύπνιση δυνάμεων που ενεργούν καταρχήν στον ΟΛΠ και δευτερευόντως στην ΕΥΑΘ μετοχών - εισηγμένων, που και λόγω επικαιρότητας έχουν βρεθεί στο προσκήνιο.

Με τον FT 25 στην περιοχή των 152,10-154,75 μονάδων και τον ΔΤΡ στο εύρος των 41,03-42,36, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα που παρατηρείται για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΛΠ παρά η σταθεροποίηση για τις μετοχές της Πειραιώς ή της Eurobank.

Τα νεότερα από το μέτωπο του Πειραιά αποδεικνύονται ισχυρό δέλεαρ για όσους τοποθετούνται από τα 11,44 φθάνοντας μέχρι τα 11,99 ευρώ. Στα 16,85 ευρώ το "υψηλό 52 εβδομάδων" για τη μετοχή από τη συνεδρίαση της 2/11, με τον Οργανισμό να αποτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινείται μετά τις 11:00-11:15 η μετοχή της Coca Cola, ξεκινώντας από τα 17,67 για να περάσει τα 18 έως τα 18,05 ευρώ στις 13:47, σημείο όπου καταγράφηκε υψηλό ημέρας για τον δείκτη.

Συσσώρευση δυνάμεων στον όμιλο Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, με τη διοίκηση να έχει ανακοινώσει διεύρυνση των δραστηριοτήτων της από την προηγούμενη εβδομάδα και τους διορατικούς traders να τοποθετούνται διακριτικά από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ καθώς υποχωρεί η μετοχή του Οργανισμού (έως τα 7,53 ευρώ), ενώ ενισχύονται του ΟΠΑΠ (έως τα 6,43%) και της ΔΕΗ έως τα 2,97 ευρώ.

Στις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 46 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 19 εκατ. ευρώ, προσώρας ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος από την αρχή του έτους.

Στα υπόψη η συμμετοχή της Black Rock με 5,04% στο μ.κ. της Alpha Bank και με 5,37% στο μ.κ. του ΟΠΑΠ.

 

* Για τον DAX, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπιγιώτης, ζητούμενο είναι ένα "κλείσιμο" του δείκτη πάνω από τις 9.680 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v