Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις πέριξ των 550 μονάδων

Ηπιες απώλειες για το Γενικό Δείκτη, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μεικτά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Εθνική με άνοδο 2%. Πιέσεις για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τιτάνα. Τσιμπημένος ο τζίρος, κινητικότητα στα παράγωγα.

Το πάρτι που ξεκίνησε από τη Wall Street και μεταφέρθηκε στις αγορές της Ανατολής δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το Χ.Α., συντασσόμενο πλήρως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παραμένει εγκλωβισμένο στην απόλυτη επιφυλακτικότητα, με τους βασικούς δείκτες να εναλλάσσουν πρόσημα, κινούμενοι πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Από την άλλη, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι ο τζίρος δείχνει σχετικά «τσιμπημένος» (α' ημίωρο στα 8,3 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής κινήσεις των «αντιμαχόμενων» πλευρών θα μπορούσαν να θεωρηθούν απόλυτα επιφυλακτικές και χωρίς επιθετικές διαθέσεις.

Ξεκινώντας από τον FTSE 25 και από το τραπεζικό ταμπλό, όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι κινούνται με μικρές μεταβολές, ενώ σχετικά χαμηλότερα η Τράπεζα Αττικής προσπαθεί να ανακάμψει από το πρωινό -6,72% και να μην αφήσει περιθώρια δικαίωσης για όσους υποστήριζαν πως το πρόσφατο βραχύβιο ράλι είχε «κοντινή ημερομηνία λήξεως».

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο 25άρη και πλην της ΔΕΗ, ο τίτλος της οποίας κινείται με απώλειες 1,73% και όλα δείχνουν πως έχει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, οι υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές δείχνουν εγκλωβισμένες στη συναλλακτική απαξίωση, απόλυτα φυσιολογικό αν συνυπολογιστεί ότι λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τίτλος της Alpha Bank απασχολούσε το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με όγκο χαμηλότερο των 1.000 τεμαχίων κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και Τιτάν και με συναλλαγές μικρότερες των 5.000 τεμαχίων οι Grivalia, Coca Cola HBC, Lamda Development, F.F. Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Χαμηλότερα του 25άρη, ίσως αξίζει αναφοράς η θετική κινητικότητα σε MIG και Τράπεζα Κύπρου, ενώ με σχετικά αυξημένες συναλλαγές πιέζονται περισσότερο η Frigoglass και λιγότερο ο Fourlis.

Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων, όπου συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή συνεδρίαση συμπίπτει με τη λήξη των συμβολαίων Απριλίου, με την τάση να δείχνει απόλυτα μοιρασμένη μεταξύ «long» και «short».

Τεχνικά, όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 580-585 μονάδων και ο FTSE 25 χαμηλότερα των 155 μονάδων, τα «ηνία» της αγοράς παραμένουν σε αυτούς που διατηρούν τις απόλυτα απαισιόδοξες θέσεις, ανεξαρτήτως της εικόνας των διεθνών αγορών.

Αξίζει υποσημείωσης ότι η επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε οριακά κέρδη βρίσκει τις συναλλακτικές στροφές σημαντικά κατεβασμένες και έτσι όπως όλα δείχνουν, η πρώτη ώρα συναλλαγών θα συμπληρωθεί με τζίρο χαμηλότερο των 10,5 εκατ. ευρώ και με σχεδόν ισοβαρή τη μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (23) - πτωτικών (19) μετοχών, ενώ δεκάδες μετοχές παραμένουν με μηδενική συναλλακτική δραστηριότητα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v