Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκεπτικισμός και βαρύ κλίμα στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ΧΑ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντανακλώντας το τεταμένο κλίμα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Στην Ουάσιγκτον στρέφεται η προσοχή των επενδυτών. Οι αντοχές της αγοράς, τα τεχνικά όρια για Γενικό Δείκτη-FT 25 και η συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές.

Παρά το γεγονός ότι οι Διεθνείς Αγορές προσπαθούν να κινηθούν κόντρα στις απόλυτα επιφυλακτικές εκτιμήσεις των περισσότερων από τους διεθνείς οίκους, έστω και αν οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να είναι το "κύκνειο άσμα" της "bull market", στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που παραμένει εγκλωβισμένο στη συναλλακτική απαξίωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει επιστρέψει η κατήφεια, η εσωστρέφεια και η απόλυτη επιφυλακτικότητα.

Ενώ τα ενεργά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα της "ελεγχόμενης διόρθωσης" από τα πρόσφατα υψηλά, η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αλλά και τα σενάρια για νέα μέτρα φοροεπιδρομής, που αναφέρονται σε αύξηση του ΦΠΑ σε 24%, αλλά και στη φορολογία των μερισμάτων από 10% σε 15%, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 26% σε 29%!

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι δείκτες χθες το βράδυ στη Wall Street για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις Τράπεζες (προς έκπληξη όλων) να οδηγούν την ανοδική κίνηση, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη της JP Morgan (και τους JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup και Caterpillar να αναδεικνύονται οι θετικοί πρωταγωνιστές). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών, αφήνοντας πίσω του όλες τις αρχικές απώλειες του 2016, ενώ το θετικό κλίμα δείχνει να μεταφέρεται και στην Ασία.

Ερχόμενοι στα δικά μας, ασφαλώς και οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και ενώ στα χρηματιστηριακά γραφεία κυριάρχησε η νέα "μπαλταδιά" από το ΔΝΤ, που θεωρεί την Ελλάδα χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου, το επόμενο χτύπημα ήλθε από την S&P, που θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερα οικονομικά ρίσκα από τους περισσότερους τραπεζικούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο", ενώ επισημαίνει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο από το αναμενόμενο "λουκέτο" στην Ηλεκτρονική Αθηνών.

Πλέον το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών μετατοπίζεται στην Ουάσιγκτον, όπου το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις συζητήσεις των βασικών πρωταγωνιστών, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, όμως σύμφωνα με ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: από το καλό σενάριο, που είναι μια συμφωνία πολύ σύντομα ή σε λίγες εβδομάδες, μέχρι το να μην κλείσει η αξιολόγηση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε, στο περιθώριο των συναντήσεων στην Ουάσινγκτον που έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, ότι 'το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει απρόβλεπτο και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα καταλήξει".

Με τα παραπάνω δεδομένα και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έρχεται ήδη από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε πρόβλεψη που να μην αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, όμως το γενικότερο κλίμα δείχνει ότι το κύμα καθοδικής εκτόνωσης μόλις ξεκίνησε και η αύξηση του τζίρου απλά θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση, η οποία δεν αναστρέφεται με πολιτικές δηλώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων και μηδενικού κόστους, όπως αυτές που ακολούθησαν τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ και σύμφωνα με τις οποίες "την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση". Άλλωστε διαφορετική έννοια έχει το "πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση" και άλλη το "θα κλείσει η αξιολόγηση"!

Τεχνικά και για τον Γενικό Δείκτη, που όπως προαναφέρθηκε συμπλήρωσε "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων με αθροιστικές απώλειες 2,28% (8,68% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, στις δύο αρνητικές συνεδριάσεις), η καθοδική διάσπαση της ζώνης 550-544 θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναξιολόγησης των 524-518 μονάδων, ενώ παραμένει τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση των 580-585 μονάδων.

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 559,03, 588,74 και 613,38 μονάδες και το ανοδικό "gap" στις 522,98-524,24 μονάδες.

Στην περίπτωση του FTSE25, για να δώσει "Intraday" αγορά χρειάζεται κατοχύρωση των 155 μονάδων. Αν επιμείνουν τα κλεισίματα χαμηλότερα των 150-149 μονάδων, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v