Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

Ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφει το ΧΑ. Διψήφιες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο. Οι επενδυτές αποτιμούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν το βράδυ. Ποιες είναι οι πρώτες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

Φτάσαμε στην προτελευταία συνεδρίαση του Απριλίου. Χωρίς έκτακτο Eurogroup αύριο, Μ. Πέμπτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Μ. Τετάρτη, με τον Ντάνιελ Τουσκ, την ώρα που το ΔΝΤ δεν πείθεται από την αντιπρόταση της Αθήνας για μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μπορεί τα κάτω να ήρθαν πάνω, με τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας των 586,70 μονάδων (περίπου στις 11:30) να αντιδρά έως τις 602,21, για να "κλείσει" τελικά στις 599,59 μονάδες, πλην όμως όλη η διαδικασία διεξήχθη με τη μύχια προσδοκία πολλών πως έστω και στο... και πέντε θα συμφωνηθεί η σύγκληση της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.

Με φήμες, διαρροές και προσδοκίες συντηρήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, η κίνηση ειδικά των traders, με αποτέλεσμα να δοκιμασθεί και να αντέξει η σημαντική περιοχή των 585 μονάδων για τον ΓΔ και να αντιδράσει προς το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Πάντως πωλητές και αγοραστές περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα, κάτι που αποτυπώθηκε στις μέτριες συναλλαγές (83,8 εκατ. μετοχές) και στον ανάλογο τζίρο (56,4 εκατ. ευρώ). Μεγέθη λίγο πιο ενισχυμένα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά των ανοδικών συνεδριάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και την Παρασκευή.

Επίσης στο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης δοκιμάσθηκε ανοδικά για τον ΓΔ η περιοχή των 610 μον. (τη Δευτέρα), χωρίς να επιτευχθεί η υπέρβασή της, ενώ χθες ακολούθησε η επιβεβαίωση των 585 μονάδων.

Η σημερινή συνεδρίαση μας βρίσκει με τα εξής δεδομένα:

- τη μη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, στο οποίο είχαν επενδυθεί προσδοκίες (μετά μάλιστα τη μη εξεύρεση διεξόδου την προηγούμενη εβδομάδα),

- τα ασφυκτικά χρονικά και οικονομικά περιθώρια, με την κυβέρνηση να προχωρά σε συγκέντρωση διαθεσίμων (φέροντας στη μνήμη πολλών το περυσινό καλοκαίρι),

- τη σταθερή κωλυσιεργία και την επίμονη προσπάθεια του ΔΝΤ (με τους Ευρωπαίους να μην εκφέρουν -επί της ουσίας- αντιρρήσεις),

- τη για ακόμη μία εβδομάδα διάψευση των προσδοκιών για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, έστω και στο... και πέντε, έστω για μία... ημιτελή συμφωνία,

με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν (και) για το Χρηματιστήριο.

Πλέον η προοπτική μίας έκτακτης συνάντησης μετατίθεται για μετά το Πάσχα (των Ορθοδόξων...), δηλαδή -χρηματιστηριακά- για μετά την Τρίτη (είναι αργία), με τον χρόνο που μεσολαβεί να θεωρείται πολύς, πυκνός. Συν τοις άλλοις, αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση για τον μήνα και εύλογα αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιδιώξουν σήμερα-αύριο να "κλειδώσουν" θέσεις τους.

Ακριβώς από την έκταση και τη σύνθεση αυτών των αναμενόμενων ρευστοποιήσεων εκτιμάται πως θα δοκιμασθεί -σήμερα- εκ νέου η σημαντική περιοχή των 585 μονάδων, με το σενάριο ενός κλεισίματος του Απριλίου πάνω από τη γραμμή τάσης να δείχνει πιο δύσκολο (απ' ό,τι χθες).

Στην περιοχή των 50 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το χθεσινό χαμηλό των 47,56 μονάδων να είναι η πρώτη στήριξη που θα δοκιμαστεί σε περίπτωση υποχώρησης του κλάδου. Χαμηλότερα στηρίξεις διαμορφώνονται προς τις 45 μονάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία, από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά νέα, το δημοσίευμα του Reuters πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα (...όταν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές), εξέλιξη που θα ευνοούσε τον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα την "τραυματισμένη" ψυχολογία της υπόλοιπης αγοράς.

Την ίδια ώρα, η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής αποτυπώνει τα αυτονόητα, πως δηλαδή η καθυστέρηση της αξιολόγησης κόστισε (και κοστίζει) στην οικονομία και ότι δεν θα ανακάμψει αυτόματα ακόμη και εάν επιτευχθεί συμφωνία στο... και δέκα. Η βλάβη για την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, τους επαγγελματίες λίγο απέχει από το να καταστεί ανήκεστος, παράμετρος την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει να συνεκτιμά στον βαθμό που θα έπρεπε.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Bloomberg, με τις... τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και τη συντήρηση της εικοτολογίας για πρόωρες εκλογές.

Σίγουρα η σημερινή συνεδρίαση βρίσκει με περισσότερα... πυρομαχικά τους πωλητές/short έναντι των αγοραστών/long, με τους δεύτερους να αναζητούν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για να "κλειδώσουν" σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες (κυρίως στον τραπεζικό κλάδο), προκειμένου να κάνουν Πάσχα με ήσυχο το κεφάλι τους.

Ενδεχομένως για την ελληνική πλευρά να προσμετρήσουν -κυρίως για τους Ευρωπαίους- η ρευστή κατάσταση στην Ισπανία (οδεύει ολοταχώς για νέες εκλογές), η επικείμενη αξιολόγηση της οικονομίας της Πορτογαλίας από την DBRS την Παρασκευή (που θα είναι κλειστό το ΧΑ), η επιβάρυνση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, με τον "ευρωπαϊκό νότο" σε αδύναμη θέση (όμως σαφώς καλύτερη απ' ό,τι η Ελλάδα).

Στις διεθνείς αγορές, επιφυλακτική άνοδος για τον Stoxx 600, μεικτά πρόσημα στη Wall Street, πάνω από τα 44 δολάρια το πετρέλαιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v