Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο

Πτωτικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αλλά και τα νέα μέτρα που κατατίθενται στη Βουλή. Πιέσεις στις ξένες αγορές. Κινητικότητα καταγράφεται στα παράγωγα.

Συντήρηση δυνάμεων στα πέριξ των 631 μονάδων, με ορίζοντα το Eurogroup της 24ης Μαΐου και τους εμπλεκόμενους να διασταυρώνουν τα... ξίφη τους με φόντο το χρέος και το πακέτο δόσεων που θα δώσουν οι δανειστές, εάν και εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία.

Για πόκερ για το χρέος και στο βάθος... προσφυγικό κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, αναφέροντας όλες τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο με αφορμή τη χθεσινή διαρροή της WSJ.

Οι εξελίξεις αποτυπώνονται (και) χρηματιστηριακά στο ταμπλό, με το ΧΑ χθες να κάνει ρελάνς με όπλο συμφωνίες και... οίκους, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη στις 626,37 μονάδες (0,95%), με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ στις 55,61 μονάδες (3,71%) και με τον FT 25 κατά 1,63% υψηλότερα, στις 176,61 μονάδες.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών -150,6 εκατ. μετοχών- και ανάλογου τζίρου -104,6 εκατ. ευρώ-, με το 62% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Στοιχείο ενδεικτικό της εστίασης κυρίως των βραχυπρόθεσμων με την αρωγή ξένων και ελληνικών οίκων. Το καλό και το κακό σενάριο για τις τράπεζες, σύμφωνα με την UBS, προσεγγίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Eurobank.

Για τον τραπεζικό όμιλο έρχονται κέρδη από πωλήσεις NPLs στα Βαλκάνια, βλέπει ο Χαμαιλέων, με τη μετοχή υψηλότερα της τιμής της τελευταίας αμκ και αποτίμηση 2,34 δισ. ευρώ. Με τη Eurobank άνοιξε ο κύκλος ανακοίνωσης αποτελέσμάτων και για τον τραπεζικό κλάδο, με το κλειδί για την ουσιαστική επαναφορά του κλάδου να βρίσκεται στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά κινείται στο εύρος των 610 έως 635 μονάδων, με τη συνέχεια να εξαρτάται από τη έκβαση της αξιολόγησης καταρχήν.

Η διστακτικότητα υπέρβασης των 635 μονάδων εμφανής τις τελευταίες συνεδριάσεις, με αρκετούς βραχυπρόθεσμους να περιμένουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας δανειστών- Αθήνας. Εύλογα σε κάθε είδηση ή διαρροή, η αγορά αντιδρά ανάλογα. Τα τελευταία νεότερα για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής ενδεχομένως να δώσουν αφορμή στους πωλητές να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα. Σε συνδυασμό με τη μεικτή εικόνα των ευρωπαΐκών αγορών αλλά και το χαμηλό για τον Dow Jones, δεν αποκλείεται να υπερισχύσουν οι short και ενόψει της λήξης της σειράς Μαΐου μεθαύριο Παρασκευή.

Για τη Νέα Υόρκη, οι νέες σημαντικές απώλειες στο κινεζικό χρηματιστήριο και για την Ευρώπη, η νέα "βουτιά" του ιταλικού, λειτουργούν προειδοποιητικά, με την τάση να παραμένει -ακόμη- ανοδική.

Ωστόσο η νέα διόρθωση του ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,34% στις 17.498 μονάδες δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Σε αυτό το περιβάλλον στο ΧΑ επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς από τη συνεδρίαση της Τρίτης 10/5 μέχρι και χθες κυμαίνεται στο εύρος των 613,62 έως 634,85 μονάδων. Θυμίζοντας πως στο διήμερο 12 και 13 σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά "κορυφές" στις 634,85 και 634,82 μονάδες, αντίστοιχα, διαμορφώνοντας έναν ευκρινή σχηματισμό "διπλής κορυφής", με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής.

Για τον FT25 αντίσταση υπάρχει στις 178 με την αμέσως επόμενη στις 182, ενώ στήριξη και κύριο stop στις 172 μονάδες.

Για τον τραπεζικό κλάδο, στα υπόψη η χθεσινή συνολικότερη αντίδραση αλλά η αδυναμία υπέρβασης των 57 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Εως τα 8,05 ευρώ διορθώνει η Αεροπορία Αιγαίου, προερχόμενη από τα 9,06 της 12/5, έως τα 3,93 ευρώ υποχωρεί ο Μυτιληναίος, διορθώνοντας από τα 4,14 ευρώ της 12/5, έως το 1,32 ευρώ οπισθοχωρεί ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από το 1,42 ευρώ της 12/5. Στο διήμερο 12-13/5 σημειώθηκαν τοπικές κορυφές για πολλές από τις μετοχές του FT 25, διαμορφώνοντας υψηλά σημεία από τα οποία υποχωρούν προς τις πρώτες περιοχές στήριξης.

Για τις περισσότερες από αυτές το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί, που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης του ΓΔ οριακά χαμηλότερα των 620, με σημείο αναφοράς τις 619,67 μονάδες, ενδοσυνεδριακά ελάχιστο της Δευτέρας.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, για όσο διάστημα ο ΓΔ διατηρείται υψηλότερα της τοπικής κορυφής των 610-605 μον., δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές. Οπως επίσης όσο μένει χαμηλότερα των 631 μονάδων, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν οι πωλητές.

Στο ΧΠΑ παρατηρείται κινητικότητα ενόψει της λήξης της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v